26 / 07 / 2024

çanakkale şehitlik restore

çanakkale şehitlik restore

Çanakkale ’de şehitliklere yapılan restorasyon çalışmaları tartışma başlattı. Tarihî ve doğal yapıya yeteri kadar özen gösterilmediğini söyleyen uzmanlar, bölgenin inşa değil, ihya edilmesi gerektiğini söylüyor.

Çanakkale'deki iki asırlık cami restore edilecek!

Çanakkale'nin Çan ilçesinde, Kumarlar köyünde yer alan ve yaklaşık 2 asır önce inşa edilen cami restore edilecek.

Çanakkale'deki tarihi çan kulesi restore edilecek!

Çanakkale'deki tarihi Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi'nin zamanla yıpranan ve depremden zarar gören 28 metrelik çan kulesi, aslına uygun şekilde restore edilecek.

Çanakkale Adatepe'deki taş evler yatırımcıların radarında!

Çanakkale Adatepe Köyü, tarihi evleriyle yatırımcıların ilgisini çekiyor. 2-3 milyon liraya satılan taş evler restore edilerek konut, butik otel veya kafe olarak kullanılıyor.

Çanakkale'deki tarihi hamam restore ediliyor!

Pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Çanakkale'nin Gelibolu Yarımadası'nda Çandarlı Halil Paşa tarafından 580 yıl önce yaptırılan tarihi hamam restore ediliyor.

Atatürk'ün Çanakkale Bigalı köyündeki evi restore ediliyor!

Çanakkale’de, Atatürk’ün Anafartalar Grup Komutanı iken 19. Tümen Karargahı olarak kullandığı Bigalı köyündeki evi yenileniyor.

Atatürk'ün Çanakkale'deki evi restore edilecek!

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyünde bulunan ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çanakkale Savaşları sırasında karargah olarak kullanılan ev, restore edilecek.

Gelibolu'da tarihi namazgah restore ediliyor!

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde yer alan tarihi namazgah, aslına uygun olarak restore ediliyor. Çalışmalarını yerinde incelemek üzere Gelibolu'ya gelen Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, bölgede incelemelerde bulundu.

Çanakkale'de kanal inşaatında şehitlik bulundu!

Çanakkale Savaşları' nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası' nda, Devlet Su İşleri ( DSİ ) ekiplerinin Alçıtepe mevkisindeki kanal çalışmalarında daha önce bilinmeyen bir şehitlik ortaya çıktı...

Çanakkale Çınarlı köyündeki asırlık cami restore edilmeyi bekliyor!

Çanakkale' nin merkeze bağlı Çınarlı köyü içerisindeki asırlık cami, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Köylüler, yeni cami yapılmadığı için kullanılmayan yüz yıllık caminin restore edilmesini istiyor.

Çanakkale Çimenlik Kalesi restore ediliyor!

Kilitbahir Kalesi'nin tam karşısında olan Çanakkale Boğazı'nın en dar yerine İstanbul'un fethinden sonra 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Çimenlik Kalesi, uzun yıllar sonra yapılan restorasyon çalışmasıyla tekrar ayağa kalkacak...

Hamidiye Tabyaları restore edilecek!

Çanakkale’de 1915 yılında Deniz Savaşları'nın yaşandığı tarihi Hamidiye Tabyaları 17 milyon TL’ye yeniden restore edilecek. Tabyalar, Çanakkale Savaşları'nın 100'uncu yılı olan gelecek yıl Mart ayına yetiştirilecek...

Çanakkale Gelibolu'da şehitlikleri ziyaret edenler için çadırlar kuruldu!

Çanakkale Gelibolu yarımadasında, şehitlik ve anıtları ziyaret etmek için gelecek öğrenciler için Eceabat Kocadere köyü yakınında 600 kişilik çadırlar kuruldu.

Vakıflar 4 tarihi eseri restore ettirecek!

Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul, İzmir, Ankara ve Konya´da tescilli tarihi eserleri restore ettirerek yeniden kazanmak için ihale düzenledi

çanakkale şehitlik restore Haberi

çanakkale şehitlik restore


Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı yaklaşırken, bölgede hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bölgede bulunan gerçek şehitlikler düzenlenerek yanlarına simgesel anıt şehitlikler dikiliyor. Ancak tarihî yarımadadaki bu restorasyon, tartışmaları da beraberinde getirdi. Tarihî ve doğal yapının korunmasına özen gösterilmediği ileri sürülüyor. Savaşın izlerini taşıyan Haintepe’deki yol genişletme çalışmaları eleştirilere somut bir örnek olarak gösteriliyor. Akbaş Şehitliği’nde yapılan mermer kaplı anıt da bölgenin betonlaştırıldığı suçlamalarına dayanak gösteriliyor. Yol yapım çalışmaları sırasında Anzak Koyu’nun olduğu bölgenin eteklerinin tıraşlandığı iddia ediliyor.


Tarihçi yazar Tuncay Yılmazer, savaş alanlarındaki değişikliklerin ve yanlış restorasyonların bölgenin orijinalliğinin bozulmasına, doğal yapının kaybolmasına yol açtığını savunuyor. 100. yıl etkinlikleri kapsamında şehitliklerin inşa değil, ihya edilmesi gerektiğini, her şehitliğin betonlaşmasına ihtiyaç olmadığını belirtiyor. Bölgenin tahrip edilmesinin en önemli sebebini savaş alanlarının yok sayılması...