26 / 07 / 2024

çanakkale şehitlikleri restorasyon

çanakkale şehitlikleri restorasyon

Çanakkale ’de şehitliklere yapılan restorasyon çalışmaları tartışma başlattı. Tarihî ve doğal yapıya yeteri kadar özen gösterilmediğini söyleyen uzmanlar, bölgenin inşa değil, ihya edilmesi gerektiğini söylüyor.

Çanakkale Bigalı Kalesi'nin restorasyonu tamamlanıyor!

Çanakkale Savaşları esnasında muhabere merkezi ve silah tamirhanesi olarak kullanılan 201 yıllık Bigalı Kalesi’nin restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi. 

Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin restorasyonu hız kesmiyor!

Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (CATAB) tarafından 2015 yılında başlatılan restorasyon uygulaması devam ediyor. Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin restorasyon uygulamaları yüzde 98 oranında tamamlandı.

Seddülbahir Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarında sona gelindi!

Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz ve Fransız gemilerinin bombardımanı sonucu ilk şehitlerin verildiği Seddülbahir Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarının yüzde 98'i tamamlandı.

Çanakkale Atatürk Evi'nin restorasyonunda sona gelindi!

Çanakkale Eceabat ilçesinin Bigalı köyünde, 19-25 Nisan arasında karargah amacıyla kullanılan "Atatürk Evi"ndeki restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi.

Çanakkale Seddülbahir Kalesi restorasyon çalışmalarında son durum!

Başbakanlık tarafından 2015'te ihalesi yapılarak restorasyona başlanan Çanakkale Savaşları'nın önemli kalelerinden Seddülbahir Kalesi'ndeki çalışmalar sürüyor.

Çanakkale Taşköprü Camii'nin restorasyon ihalesi yapıldı!

ÇANAKKALE’nin Bayramiç İlçesi’nde, 1792 yılında Hadimzade Osman Bey tarafından inşa edilen, aynı zamanda Karşıyaka Camii veya Cami-i Cedit olarak da bilinen Taşköprü Camii restorasyon ihalesi yapıldı.

Çimenlik Kalesi'nde restorasyon çalışmaları 18 Mart'ta tamamlanacak!

Çimenlik Kalesi ve Anadolu Hamidiye Tabyalarındaki restorasyon çalışmaları devam ediyor. Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çimenlik Kalesi Askeri Müzesi'nin 18 Mart törenleri öncesi hizmete gireceğini açıkladı.

Arıburnu Şehitliği'nde restorasyon başladı!

Çanakkale Savaşları'nda yaralanan askerlerin tedavi amacıyla getirildiği Lapseki ilçesi Çardak beldesinde, hastanede şehit olan askerlerin cenazelerinin defnedildiği şehitlikte 13 yıl sonra yeniden restorasyon çalışması başlatıldı.

Çanakkale Çimenlik Kalesi restore ediliyor!

Kilitbahir Kalesi'nin tam karşısında olan Çanakkale Boğazı'nın en dar yerine İstanbul'un fethinden sonra 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Çimenlik Kalesi, uzun yıllar sonra yapılan restorasyon çalışmasıyla tekrar ayağa kalkacak...

Çanakkale Anadolu Hamidiye Tabyası'nın restorasyon çalışmaları durduruldu!

Çanakkale’de Anadolu Hamidiye Tabyası ’ nde kepçelerle yapılan restorasyon çalışması ruhsat alınmadığı gerekçesiyle durduruldu. Anadolu Hamidiye Tabyası ’ nın restorasyon çalışmaları, geçen 17 Şubat tarihinde başladı...

Şehitler Abidesi'nin restorasyon çalışmaları tamamlandı!

Şehitler Abidesi'nin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı' nda Çanakkale şehitleri anısına yaptırılan Şehitler Abidesi' nin, restorasyon ve de iyileştirme çalışmaları kapsamında ışıklandırma sistemi de yenilendi...

Çanakkale'de tarihi asker hamamı seramik müzesine çevrildi!

Çanakkale Belediyesi, 1904 yılında yapılan ve 1974'e kadar kullanıma açık olan askerî hamamı, yeniden tasarımlama ve yenileme projesiyle seramik müzesi haline getirdi. Altı ayda tamamlanan restorasyon, 636 bin liraya mal oldu....

Çanakkale Şehitlikleri’nde betonlaşma tartışması!

Çanakkale ’de şehitliklere yapılan restorasyon çalışmaları tartışma başlattı. Tarihî ve doğal yapıya yeteri kadar özen gösterilmediğini söyleyen uzmanlar, bölgenin inşa değil, ihya edilmesi gerektiğini söylüyor.

çanakkale şehitlikleri restorasyon Haberi

çanakkale şehitlikleri restorasyon


Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı yaklaşırken, bölgede hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bölgede bulunan gerçek şehitlikler düzenlenerek yanlarına simgesel anıt şehitlikler dikiliyor. Ancak tarihî yarımadadaki bu restorasyon, tartışmaları da beraberinde getirdi. Tarihî ve doğal yapının korunmasına özen gösterilmediği ileri sürülüyor. Savaşın izlerini taşıyan Haintepe’deki yol genişletme çalışmaları eleştirilere somut bir örnek olarak gösteriliyor. Akbaş Şehitliği’nde yapılan mermer kaplı anıt da bölgenin betonlaştırıldığı suçlamalarına dayanak gösteriliyor. Yol yapım çalışmaları sırasında Anzak Koyu’nun olduğu bölgenin eteklerinin tıraşlandığı iddia ediliyor.


Tarihçi yazar Tuncay Yılmazer, savaş alanlarındaki değişikliklerin ve yanlış restorasyonların bölgenin orijinalliğinin bozulmasına, doğal yapının kaybolmasına yol açtığını savunuyor. 100. yıl etkinlikleri kapsamında şehitliklerin inşa değil, ihya edilmesi gerektiğini, her şehitliğin betonlaşmasına ihtiyaç olmadığını belirtiyor. Bölgenin tahrip edilmesinin en önemli sebebini savaş alanlarının yok sayılması...