30 / 04 / 2024

ÇED hangi firmalar için gerekli

ÇED hangi firmalar için gerekli

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi sürecine ÇED süreci deniyor. Peki, ÇED olumlu belgesi geçerlilik süresi ne kadardır?

5 soruda stratejik ÇED uygulaması!

Henüz taslak halinde olan Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği yürürlüğe girdikten sonra hangi alanlarda stratejik ÇED istenecek? Stratejik ÇED nasıl hazırlanacak? İşte 5 soruda stratejik ÇED uygulaması..

ÇED yönetmeliğinde hangi madelere durdurma kararı verildi?

Evrensel Gazetesi yazarlarından Özer Akdemir bugünkü yazısında RES'lerden, AVM'lere, toplu konut alanlarından güneş enerji santrallerine kadar birçok proje için ÇED Gerekli değildir kararı verilemeyeceğinden bahsetti. İşte o yazı..

ÇED raporu hangi kurumdan alınır?

Çed raporu; Şehirlerde gerçekleştirilen projelerin, proje gerçekleşmeden projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak ifade ediliyor. Peki, ÇED raporu hangi kurumdan alınır?

ÇED raporu hangi durumlarda gereklidir?

Çevresel etkinin ne ölçüde olduğunun değerlendirilebilmesi için bulunmuş olduğumuz faaliyete göre Bakanlık tarafından ÇED yönetmeliği belirleniyor. Peki, ÇED raporu hangi durumlarda gereklidir?

İdris Güllüce Çaldağ ÇED onayını değerlendirdi!

İdris Güllüce "ÇED raporu nihai bir hal değil, ruhsat değil, bir taahhütler zinciridir. Daha sonra bu raporu alan vatandaş hangi doğruları, hangi yanlışları yapacak, bu uygulamada belli olacak" dedi.

Damga vergisi hangi durumlarda kesilir?

Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir. Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder. Peki, damga vergisi hangi durumlarda kesilir? İşte yanıtı...

2014 emlak vergisi hangi aylarda ödenir?

Taşınmaz mallar için ödenmesi gereken emlak vergisi, her sene iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki 2014 emlak vergisi hangi aylarda ödenir? İşte emlak vergisi ödenecek aylar...

Selendi Göleti projesinde ÇED süreci başladı!

Manisa’nın Selendi ilçesinde yapılacak olan Selendi Göleti için hazırlanan ÇED başvuru dosyası incelenerek uygun bulundu. Selendi Barajı Manisa Göleti ilçenin 4,5 kilometre kuzeydoğusunda Selendi Çayı üzerinde kurulacak...

Hangi hallerde kimler beyanname verir?

Veraset ve intikal vergisi, bir kişinin vefatından sonra geriye menkul veya gayrimenkullerinin mirasçıları tarafından kabul edilmesi üzerine devlete ödenmesi gereken bir vergiye deniyor. Peki, hangi hallerde kimler beyanname verir?

Orman alanlarında hangi izinler verilecek?

Ormanlık alanlarda verilecek izinler hakkında yönetmelikler bugün (18 Nisan 2014) Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre orman alanlarında hangi izinler verilecek? İşte yönetmelikte açıklanan verilebilecek izinler..

ÇED raporuna göre 7 HES için inceleme gerekiyor!

Türkiye'nin ilk şehir içi HES'i olan Kavak HES projesiyle ilgili bilirkişi raporunda, ÇED raporu için bölgedeki diğer 7 HES' in de incelenmesi gerektiği belirtildi.

Akkuyu'nun ÇED raporu yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu!

Mersin'in Gülnar İlçesi Büyükeceli Beldesi'ne yapılacak Akkuyu Nükleer Santral için Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş., revize edilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu...

Apartmanda kiracı hangi giderlere katılır?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Peki, apartmanda kiracı hangi giderlere katılır? İşte kiracının ödemesi gereken giderler..

ÇED hangi firmalar için gerekli Haberi

ÇED hangi firmalar için gerekli

ÇED olumlu belgesi geçerlilik süresi!

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalara ÇED deniyor.


ÇED süreci, gerçekleştirilmesi planlanan projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için başvuru ile başlayan ve Bakanlık tarafından kararın verilmesi ile sona eren bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Raporu (ÇED Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (ÇED Gerekli Değildir Kararı) hazırlanabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi veriyor. 


ÇED Raporları (ÇED Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (ÇED Gerekli Değildir Kararı) Çevre ve Şehircilik...