29 / 04 / 2024

damga vergisinin mükellefi

damga vergisinin mükellefi

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi, damga vergisi oluyor. Noterde imzalanan kira sözleşmeleri için de bu vergi ödeniyor. Peki, kirada damga vergisini kim öder?

Damga vergisi mükellefi kimdir?

Damga vergisi kanununda belirtilen mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhler de Damga Vergisine tabidir. Peki, damga vergisi mükellefi kimdir?

Kira geliri cazip olmaktan çıktı mı? Kira geliri elde edenler azaldı!

Nisan 2023’te 2.381.115 olan vergi mükellefi sayısı, 2023 Aralık'ta 2 milyon 266 bin 450'ye geriledi. Kira geliri cazip olmaktan çıktı mı? İşte ayrıntılar...

Bağ-Kur tescil affında son durum ne? Tescil affı çıkacak mı? İşte son gelişmeler!

Bağ-Kur tescil affına ilişkin gelişmeler Bağ-Kur’lular tarafından yakından takip ediliyor. Esnaf ve sanatkârların vergi mükellefi olduğu andan itibaren Bağ-Kur'lu olma zaruriyeti varsa bile geçmişte vergi mükellefi ya da oda sicil kaydı olmasına karşın sayılmayan esnaflar bulunmuyor.

Gelire göre kredi faizi konut fiyatlarını artırır mı? Uzmanlar ne diyor?

Gelire göre konut kredisi faizi uygulamasını değerlendiren gayrimenkul sektörü uzmanları, konut talebinin canlanmasının fiyatları da yukarı çekeceğini belirtti. Uzmanlara göre gelir kıstası vergi mükellefi olmayan kesime haksız kazanç sağlayacak.

Kurumlar vergisi mükelleflerinin sayısında rekor artış! Son beş yılda…

Türkiye'de kurumlar vergisi mükellefi sayısı son beş yılda % 38,6 artarak 1 milyon 35 bin 976'ya çıktı.

Emlak vergisi 2. taksit ne zaman 2022?

Gayrimenkul sahipleri mükellefi oldukları emlak vergisinin ilk taksitini 31 Mayıs'a kadar ödüyor. Peki, emlak vergisi 2. taksit ne zaman 2022?

Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 5 gün sonra sona eriyor!

Türkiye'de milyonlarca mükellefi yakından ilgilendiren emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri bu ayın 1'inde başlamıştı. Emlak vergisinde ikinci taksit dönemi 5 gün sonra sona eriyor.

Milyonlarca mükellefi ilgilendiriyor! Bugün son gün!

Menkul ve gayrimenkullerin veraset durumunda veya ivasız şekilde intikal etmesi halinde miras vergisinin ödenmesi gerekiyor. 

Milyonlarca mükellefi ilgilendiriyor! Yarın son gün!

Milyonlarca mükellefi ilgilendiren borç yapılandırması taksitinden birinci geçici vergi dönemine ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerine, emlak vergisinin birinci taksit ödemelerinden bazı sektörlerde yapılan KDV indirimlerine kadar birçok ödemede son güne gelindi.

4.5 milyon mükellefi ilgilendiriyor!

4.5 milyondan fazla gelir vergisi mükellefi için beyan dönemi bugün başlıyor. Peki, kira geliri ne kadar olanlar gelir vergisi mükellefi sayılıyor? İşte detaylar..

5 soruda miras vergisi 2021! Tüm detaylarıyla!

Menkul ve gayrimenkullerin veraset halinde ya da ivazsız olarak intikal etmesi şeklinde miras vergisi ödeniyor. Peki miras vergisi ne zaman ödeniyor? Kimler vergi mükellefi? İşte 5 soruda miras vergisi 2021...

Emlak vergisi bildirim örneği 2021!

Emlak vergisinin mükellefi taşınmazın bir başkasına devredilmesi durumunda değişiyor. Gayrimenkulün yeni sahibi emlak vergisi bildirimini yapmak zorunda. İşte emlak vergisi bildirim örneği 2021...

Milyonlarca vergi mükellefi dikkat! Bugün son gün!

Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkule sahip olan mükellefler için emlak vergisi ödemeleri bugün sona eriyor. Bu tarihlerde vergilerini ödemeyen mükelleflere ise para cezası kesilecek. 

Milyonlarca vergi mükellefi dikkat! Yarın son gün!

Türkiye sınırlarında gayrimenkulü bulunan milyonlarca kişi için emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri yarın sona eriyor. Bu tarihleri kaçıran vergi mükelleflerine ise para cezası verilecek.

damga vergisinin mükellefi Haberi

damga vergisinin mükellefi

Kirada damga vergisini kim öder?

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi, damga vergisi oluyor. Damga vergisi nispi şekilde  ve maktu şekilde olmak üzere 2 şekilde ödeniyor.


Damga vergisi ödenen kağıtlar arasında kira sözleşmesi de yer alıyor. Kira sözleşmesinin noterde imzalanması halinde bu vergi ödeniyor.


Kira sözleşmesinin noterde imzalanması halinde damga vergisine tabi tutuluyor. Kira kontratı sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutuluyor. 


Kirada damga vergisi binde 1,89 oranı ile hesaplanıyor. Peki, kirada damga vergisini kim öder?


Kirada damga vergisini kim öder?

Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu bulunuyor. Bu nedenle kağıdı düzenleyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterli oluyor.


Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması halinde ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi...