18 / 05 / 2024

depozito mevzuatı

depozito mevzuatı

Konut ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında yaşanabilecek olası maddi zararlara karşın mal sahibinin hakkının korunması açısından kiracıdan depozito isteniyor. Peki, depozitonun hukuki niteliği nedir?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Depozito kavgası büyüyor! Siz de davalık olabilirsiniz!

Ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları gündemden düşmüyor ve gün geçtikçe büyüyor. Fahiş zam talebini kabul etmeyen ve evi tahliye eden kiracılar depozito alırken zorluklarla karşılaşıyor. İşte 10 soruda kiralık ev depozitosu hakkında bilinmesi gereken her şey...

Ev sahibi en çok ne kadar depozito isteyebilir?

Kiralanan gayrimenkulün zarar görmeyeceğine dair kiracıdan alınan paraya depozito deniyor. Peki, gayrimenkul kiralamalarında depozito en fazla ne kadar olabilir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Depozito iade edilmezse ne yapılabilir?

Konut ve çatılı işyeri kiralamalarında depozito verilmesi hakkında usul ve esaslar Türk Borçlar Kanununun 342. maddesinde yer almaktadır. Peki, depozito iade edilmezse ne yapılabilir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Depozito kira yerine sayılır mı?

Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatı olarak biliniyor. Peki, depozito kira yerine sayılır mı? İşte konu hakkında tüm merak edilenler..

Kira depozito iadesi güncel kira ile mi olur?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracıdan alınan depozito sözleşme bitiminde belli şartlarda iade edilebiliyor. Peki, kira depozito iadesi güncel kira ile mi olur?

OGS depozito ücreti nereden ve nasıl alınacak? Karayolları Genel Müdürlüğü duyurdu

Karayolları Genel Müdürlüğü, OGS’den HGS’ye geçişlerde verilmesi gerekilen depozito ücretiyle ilgili açıklama yaptı. 1,2 milyon araç sahibini ilgilendiren ve 13 ile 40 dolar karşılığı temin edilen OGS depozito iadeleri, cihazların alındığı banka üzerinden yapılacak.

Samsun Canik'te imar mevzuatına aykırı yapılar ortadan kaldırılıyor!

Samsun'a bağlı Canik Belediyesi, ilçe genelinde imar mevzuatına uygun olmayan yapıların yıkımı için ihale gerçekleştiriyor. 

Depozito Yönetim Sistemi'nin Kurulması ve İşletilmesi Faaliyetlerine İlişkin Usul ve Esaslar belirlendi!

Türkiye Çevre Ajansı tarafından 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 3 Üncü Maddesi'nin (J) Bendi Kapsamında Depozito Yönetim Sistemi'nin Kurulması ve İşletilmesi Faaliyetlerine İlişkin Olarak Yapılacak Mal ve Hizmet Alımlarına Daire Usul ve Esaslar Resmi Gazete'de yayınlandı. 

11 maddede site yönetimi mevzuatı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "11 maddede site yönetimi mevzuatı" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Cüneyt Zeytinci: Yapı denetim mevzuatı güncellenmeli!

Mimarlar Odası Başkan Yardımcısı Cüneyt Zeytinci yaptığı açıklamada, yapı denetim mevzuatının güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Kira depozito iadesi 2021!

Mülk sahibinin evi kiralamak isteyen kiracıdan aldığı ''güvence bedeli'' olarak belirlenen kira depozitosu kiracının evi tahliye etmesi durumunda iade ediliyor. Peki kira depozitosu nasıl iade ediliyor? İşte kira depozito iadesi 2021...

Tunç Soyer: İmar mevzuatıyla ilgili çağdaş vizyona ihtiyaç var!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, İstanbul’da gerçekleşen ‘İzmir Zamanı’ isimli etkinlikte 30 Ekim’de İzmir’i vuran 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrasında yaptıkları çalışmaları anlattı. Soyer, "İmar mevzuatıyla ilgili çağdaş vizyona ihtiyaç var" dedi.

11 maddede site yönetimlerinin mevzuat meselesi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "11 maddede site yönetimlerinin mevzuat meselesi" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

depozito mevzuatı Haberi

depozito mevzuatı

Depozitonun hukuki niteliği!

Konut ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında yaşanabilecek olası maddi zararlara karşın mal sahibinin hakkının korunması açısından kiracıdan depozito isteniyor.


Depozitonun hukuku boyutu, Türk Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunda yer alan esaslara göre, bu depozito bedelinin vadeli hesaba yatırılması gerekiyor.


En fazla 3 kira parası kadar alınabilinen depozito, sözleşmenin bitmesi halinde ve ev ile ilgili bir problemin yaşanmaması halinde kiracıya geri ödeniyor.


Kiracının güvence vermesi

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle...