17 / 02 / 2025

depozito mevzuatı

depozito mevzuatı

Konut ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında yaşanabilecek olası maddi zararlara karşın mal sahibinin hakkının korunması açısından kiracıdan depozito isteniyor. Peki, depozitonun hukuki niteliği nedir?

Depozito dönemi başladı! 1 Ağustos’tan sonra artık zorunlu olacak!

Sıfır Atık Projesi ile gelecek yıl zorunlu tutulacak. Depozito yönetim sistemi logosu 1 Ağustos gününden itibaren tüm içecek ambalajlarının üzerinde yer almaya başlayacak. İşte detaylar!

Depozito ne kadar geri alınır?

Depozito konusuna dair pek çok kiracı evden veya mülkten çıkma esnasında aynı soruyu soruyor. “Depozito ne kadar geri alınır?” sorusu yanıtlarını arıyor. İşte merak edilen detaylar!

Depozito son kiraya sayılır mı?

Depozito, ev kiralanırken verilen bir nevi teminat yerine geçmektedir. Ev sahipleri depozitoyu son kiraya sayar mı? İşte detaylar!

Depozito ne kadar alınır? Ev kiralanırken ne kadar depozito verilmelidir?

Depozito bir nevi güvence teminatıdır. Ev sahipleri, kiracılardan istemektedir. Bu konuda kiracılar birden çok soru yöneltmektedir. İşte detaylar!

Son dakika ek ödeme kararı! Milyonlarca personeli ilgilendiriyor! Yasal Mevzuat resmen başlatıldı

YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından, ek ödeme konusunda son dakika açıklaması geldi. Milyonları ilgilendiren konuda o personellere de ek ödeme verilecek. Yasal mevzuat resmen başlatıldı. İşte ayrıntılar...

Depozito ne kadar olmalıdır? Depozito nasıl geri alınır?

Kiracılar, kiralayacakları mal veya mülk için belli bir miktar depozito verirler. Peki Depozito ne kadar olmalıdır? İşte detaylar!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Depozito kavgası büyüyor! Siz de davalık olabilirsiniz!

Ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları gündemden düşmüyor ve gün geçtikçe büyüyor. Fahiş zam talebini kabul etmeyen ve evi tahliye eden kiracılar depozito alırken zorluklarla karşılaşıyor. İşte 10 soruda kiralık ev depozitosu hakkında bilinmesi gereken her şey...

Ev sahibi en çok ne kadar depozito isteyebilir?

Kiralanan gayrimenkulün zarar görmeyeceğine dair kiracıdan alınan paraya depozito deniyor. Peki, gayrimenkul kiralamalarında depozito en fazla ne kadar olabilir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Depozito iade edilmezse ne yapılabilir?

Konut ve çatılı işyeri kiralamalarında depozito verilmesi hakkında usul ve esaslar Türk Borçlar Kanununun 342. maddesinde yer almaktadır. Peki, depozito iade edilmezse ne yapılabilir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Depozito kira yerine sayılır mı?

Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatı olarak biliniyor. Peki, depozito kira yerine sayılır mı? İşte konu hakkında tüm merak edilenler..

Kira depozito iadesi güncel kira ile mi olur?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracıdan alınan depozito sözleşme bitiminde belli şartlarda iade edilebiliyor. Peki, kira depozito iadesi güncel kira ile mi olur?

OGS depozito ücreti nereden ve nasıl alınacak? Karayolları Genel Müdürlüğü duyurdu

Karayolları Genel Müdürlüğü, OGS’den HGS’ye geçişlerde verilmesi gerekilen depozito ücretiyle ilgili açıklama yaptı. 1,2 milyon araç sahibini ilgilendiren ve 13 ile 40 dolar karşılığı temin edilen OGS depozito iadeleri, cihazların alındığı banka üzerinden yapılacak.

Samsun Canik'te imar mevzuatına aykırı yapılar ortadan kaldırılıyor!

Samsun'a bağlı Canik Belediyesi, ilçe genelinde imar mevzuatına uygun olmayan yapıların yıkımı için ihale gerçekleştiriyor. 

depozito mevzuatı Haberi

depozito mevzuatı

Depozitonun hukuki niteliği!

Konut ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında yaşanabilecek olası maddi zararlara karşın mal sahibinin hakkının korunması açısından kiracıdan depozito isteniyor.


Depozitonun hukuku boyutu, Türk Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunda yer alan esaslara göre, bu depozito bedelinin vadeli hesaba yatırılması gerekiyor.


En fazla 3 kira parası kadar alınabilinen depozito, sözleşmenin bitmesi halinde ve ev ile ilgili bir problemin yaşanmaması halinde kiracıya geri ödeniyor.


Kiracının güvence vermesi

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle...