23 / 12 / 2024

Depozito iade edilmezse ne yapılabilir?

Depozito iade edilmezse ne yapılabilir?

Konut ve çatılı işyeri kiralamalarında depozito verilmesi hakkında usul ve esaslar Türk Borçlar Kanununun 342. maddesinde yer almaktadır. Peki, depozito iade edilmezse ne yapılabilir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



Gayrimenkul kiralamalarında ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmeleri kapsamında kiraya verenin uğrayabileceği zararları teminat altına almak amacı ile kiracı tarafından verilen paraya depozito deniyor.

Türk Borçlar Kanunu’nun 342. maddesi kapsamında konut ve çatılı işyeri kiralamalarında, depozitonun para olarak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı parayı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere vadeli bir hesaba yatırması gerekiyor.

Depozito iade edilmezse ne yapılabilir?

Kiracının depozitonun iadesini talep edebilmesi için öncelikli olarak kira sözleşmesinin usulüne uygun bir şekilde sona ermiş olması gerekiyor. Kira sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte kiraya veren, kiralananı kontrol etmeli ve kiralanana ilişkin herhangi bir zarar/borç olup olmadığını incelemelidir.

Kira sözleşmesi sona erip gayrimenkulün tahliye edilmesi halinde, vadeli hesapta yer alan depozito, kiraya veren tarafından sözleşmeyle ilgili yasal yollara başvurulmadıysa sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren üç ay sonra kiracıya iade edilmesi gerekiyor. 


Geri Dön