28 / 04 / 2024

Dersim Kışlası müze restorasyonu

Dersim Kışlası müze restorasyonu

Dersim Kışlası, Kültür Bakanlığı tarafından müzeye dönüştürülüyor. 10 milyon TL'lik proje önümüzdeki yıl tamamlanacak.

Müze Kart satışları yüzde 63 artarak rekor kırdı!

Müze Kart satışları bir önceki yıla göre yüzde 63 artışla 2 milyon 930 bin 653 satış yaparak rekor kırdı.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nden ramazan boyunca ücretsiz müze duyurusu! Sadece iftardan sonra!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin resmi Twitter hesabı, Ramazan ayına özel müze ziyaret saatleri hakkında bir duyuru paylaştı. Yapılan paylaşım sonrasında, hangi müzelerin ücretsiz olduğu merak edilmeye başlandı.

Selimiye Kışlası'nın mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildi mi?

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Selimiye Kışlası'nın mülkiyetine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Kırklareli Sıbyan Mektebi 'müze olsun' talebi!

Kırklareli Valisi Osman Bilgin Başkan Gerenli'nin "Müze olsun" talebiyle gündeme gelen Sıbyan Mektebi'nde incelemelerde bulundu. Vali Bilgin, Sıbyan Mektebi için vatandaşın dileklerini de alacaklarını söyledi. 

Halikarnas Balıkçısı'nın Bodrum'daki evi müze mi oluyor?

Cevat Şakir Kabaağaçlı nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı'nın Bodrum'daki evi müze mi oluyor? Bodrumluların bu talebi gerçekleşecek mi?

Müze otel konsepti Türkiye'de yayılmaya başladı!

Fark yaratmak, olmayanı sunmak ve deneyim yaşatmak gerçeğiyle yola çıkılan Müze otel anlayışı, İstanbul, Kapadokya, Sinop, Urla, Datça gibi Türkiye'nin birçok kentinde uygulanıyor...

Dersim Kent Müzesi 2019'da açılacak!

Restorasyonuna üç yıl önce başlanılan Dersim Kışlası, 2019 yılında Dersim Kent Müzesi olarak kapılarını açacak. Proje ve restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü girişine müze!

15 Temmuz darbe girişiminde 2 polis ile 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu yakası ayağına geçen yıl açılan Şehitler Abidesi’nin hemen altına müze, mescit ve denetleme binası inşa edilecek. 

Rami Kışlası şehir müzesi olacak!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Rami Kışlası'nı"Tarih ve Medeniyet ile Eyüp El Ensari Panorama Müzesi”ni de içeren şehir müzesi yapacaklarını açıkladı.

Aya Yorgi Kilisesi Kültür Merkezi ve müze olacak!

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 1800'lü yılların sonunda yapılan, harabe durumdaki Aya Yorgi Kilisesi, restorasyonun ardından kültür merkezi ve müze olarak açılacak.

Metris Kışlası'na kentsel dönüşüm parkı!

Esenler-Atışalanı’nda bulunan toplam 1 milyon 658 bin metrekarelik Metris Kışlası’nın 236 dönümü Esenler Belediyesi’ne devredildi. Belediye, bölgede en büyük kentsel dönüşüm parkını inşa edecek.

Kütahya İnköy Mahallesi'nde mera alanına müze mi yapılacak?

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kütahya İnköy Mahallesi'nde mera alanına yapılmak istenen müze inşaatına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal, Kütahya İnköy Mahallesi'nde mera alanına neden müze yapılmak istendiğini sordu..

İstanbul Üniversitesi'nin Rektörlük Binası müze olacak!

İstanbul Üniversitesi'nin Rektörlük Binası müze olarak düzenlenecek. Restorasyon işlemleri tamamlanan Rektörlük Binası'nın 8 Aralık 2018'e kadar tamamlanması planlanıyor.

Dersim Kışlası müze restorasyonu Haberi

Dersim Kışlası müze restorasyonu

Dikdörtgen yapıdaki kışla binasının ortasında bulunan geniş avlu ise İngiltere'deki Hyde Park'ta bulunan "serbest kürsü" benzeri bir proje ile "hoşgörü" alanı olarak kullanılacak. İsteyen herkes, "hoşgörü" kürsüsüne çıkarak, görüşünü özgürce dile getirebilecek. 


Türkiye, Cumhuriyet tarihinin "kara sayfaları" arasında yer alan ve CHP'nin hükümet olduğu tek partili dönemde yaşanan Dersim trajedisiyle yüzleşmeye devam ediyor. Binlerce masum insanın can verdiği, binlercesinin sürgüne gönderildiği Dersim Harekatı sırasında inşaa edilen ve büyük acılara tanıklık eden Dersim Kışlası, müzeye dönüştürülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 10 milyon TL'lik ödenek ayrılan projeye ilişkin restorasyon çalışmalarını başlattı. 


İBRET VESİKASI OLARAK SERGİLENECEK


Önümüzdeki yıl açılacak olan Dersim Müzesi'nde, 1935-1938 yılları arasında yaşanan facianın belge, fotoğraf ve günümüze ulaşan tüm bulguları ibret vesikası olarak sergilenecek. Kışlanın zemin katında, Dersim'in yöresel ürünlerinin bulunacağı...