16 / 05 / 2024

Elazığ Harput Kalesi restorasyonu

Elazığ Harput Kalesi restorasyonu

Fırat Üniversitesi (FÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümünce yürütülen ve yaklaşık 10 yıl sürmesi planlanan restorasyon çalışmalarının ardından, Harput Kalesi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için başvuru yapılacak.

TOKİ Elazığ Harput'ta 150 konut inşa edecek! 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ'nin Elazığ Harput'ta 150 konut inşa edeceğini açıkladı. Harput Mahallesi Muhtarı Zülküf Demirpolat, Harput sakinlerinin ilçeye daha fazla konut inşa edilmesini beklediğini belirtti...

Harput’a 80 milyon TL’lk diyanet külliyesi!

Elazığ Harput’ta inşa edilmesi planlanan ve yaklaşık iki yıldır projelendirilen “Uluslararası Harput Diyanet Külliyesi” projesi hayata geçiriliyor. Toplam 8 bin 600 metrekarelik alana inşa edilecek külliyenin maliyetinin 80 milyon TL’yi bulması planlanıyor.

Harput doğalgaza kavuştu!

Hızla devam eden alt yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından düzenlenen törenle Elazığ'ın Harput Mahallesi’ne doğalgaz verilmeye başlandı.

Harput Ulu Cami'nin minaresi Pisa Kulesi'nden daha eğimli!

Elazığ'daki 859 yıllık Harput Ulu Cami'nin minaresinin, 6.8 derece eğime sahip olduğu tespit edildi.

Elazığ Harput'ta kazı çalışması başladı!

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesinde ağaçlandırma çalışması esnasında bulunan taş kabartmanın olduğu alanda kazı çalışması başlatıldı. Çalışmalarda birçok mimari yapıya rastlandı.

Elazığ Harput'a kültür parkı inşa edilecek!

Elazığ İl Özel İdaresi, Harput'taki Buzluk Mağarası yolu üzerinde bulunan Ejderha Taşı bölgesinde Kültür Park inşa edecek. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Bilginoğlu, projeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Elazığ Harput Kalesi restore edilecek!

Elazığ'da, Urartöneminden kalmular da Harput Kalesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Fırat Üniversitesi eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölüömünce yürtülen ve yaklaşık 10 yıl sürmesi planlanan kazı ve restoran çalışmalarının ardından UNESCO D

Elazığ Harput Kalesi'nin restorasyonu 10 yıl sürecek!

Fırat Üniversitesi (FÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümünce yürütülen ve yaklaşık 10 yıl sürmesi planlanan restorasyon çalışmalarının ardından, Harput Kalesi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için başvuru yapılacak.

Elazığ'da Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlanacak!

Vedad Gürgen, "Dönüşüm Strateji Belgesi'ni yakın zamanda Elazığ'da başlatıyoruz. Elazığ ve tarihi Harput'u kapsayan bir dönüşüm strateji belgesi hazırlayacağız" dedi.

Harput Kalesi'nde çalışmalar devam ediyor!

Milattan önce 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından yapılan Harput Kalesi’nde bu yıl yapılan çalışmalarda ortaya çıkan seramik buluntular, iç kale kısmında yerleşimin M.Ö. 2500’lere dayandığına işaret ediyor.

Harput Kalesi gün yüzüne çıkıyor!

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesinde yer alan ve Urartulara döneminde yapılan Harput Kalesinde 10 yıl sürmesi planlanan kazı ve restorasyon çalışmalar başladı. Harput kazı çalışmalarında elde edilen eserler bilim dünyasıyla paylaşılacak.

Harput Kalesi'nde restorasyon çalışmaları başladı!

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde yer alan ve Urartular döneminde yapılan Harput Kalesi'nde 10 yıl sürmesi planlanan kazı ve restorasyon çalışmaları başladı. Çalışmalar 16 bilim uzmanı, 4 usta ve 20 işçiyle yürütülüyor.

Harput Kalesi'nde 5 yıl aradan sonra kazılar yeniden başladı!

Milattan Önce 8. yüzyılda Urartu krallığı tarafından kurulan Harput Kalesi, 2005 yılında başlayan ve 2009 yılında sonlandırılan kazı çalışmaları 5 yıl sonra yeniden başladı.

Elazığ Harput Kalesi restorasyonu Haberi

Elazığ Harput Kalesi restorasyonu

Elazığ'da, Urartular döneminden kalma Harput Kalesi'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için girişimde bulunulacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Fırat Üniversitesi (FÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümünce yürütülen ve yaklaşık 10 yıl sürmesi planlanan kazı ile restorasyon çalışmalarının ardından, Harput Kalesi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için başvuru yapılacak.


Kazı Başkanı ve FÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Aytaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, birçok medeniyetin izlerini taşıyan kalenin, kesintisiz 2 bin 700 yıllık tarihe ışık tuttuğunu söyledi.


Kazı çalışmalarıyla, öncelikle kültürel eserleri ortaya çıkararak onlara sahip çıkmayı amaçladıklarını dile getiren Aytaç, "İkinci amacımız bunları bütün bilim dünyasıyla paylaşmak, üçüncüsü de turizme kazandırmak" dedi.

Aytaç, iç kale kazılarında 18 ve 19. yüzyıl Osmanlı döneminden kalan çanak çömlek, bakır sikke, cam ve metal yüzük,...