01 / 05 / 2024

emsal hesabı

emsal hesabı

Emsal hesabı, inşaat yapılacak mimari projenin alan sınırlarını belirlemek için kullanılıyor. Peki buna göre mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır? Emsal hesaplama formülü ve örneği...

Arsa emsal gabari nedir?

Birbirleri ile ilişkili terimler olan emsal ve gabari nedir? Arsa emsali ve arsa gabarisi, inşaatı yapılacak yapının sınırlarını belirliyor. Arsa emsal gabari nedir? İşte yanıtı...

Emeklilik hesabı yapan milyonları ilgilendiriyor! Erken emeklilik için yargıdan emsal karar çıktı

Bütün gözler EYT düzenlemesine çevrilmişken herkes harıl harıl prim, gün hesabı yaparken yargıdan önemli bir karar geldi. Emeklilik hesabı yapan memurlar için yargıdan önemli bir karar çıktı. Bundan böyle SGK memurlara da işçilerle aynı hakkı tanımak zorunda kalacak.

5 soruda Yeni İmar Yönetmeliği'nde emsal hesabı!

Yeni İmar Yönetmeliği, 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girecek. Peki, bu tarih itibari ile emsal hesaplamaları nasıl yapılacak? İşte 5 soruda Yeni İmar Yönetmeliğinde emsal hesabı..

Yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak?

Katlar alanı katsayısı (KAKS) (Emsal), yeni imar yönetmeliği ile yeniden belirlendi. Peki, yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak? Emsal oranı yüzde kaçtır?

Emsal oranı hesabı nasıl yapılır?

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Peki bir inşaatın emsal oranı hesabı nasıl yapılır? Emsal nasıl hesaplanır?

Emsal oranı nedir?

İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. Peki, emsal oranı nedir? Emsal nasıl hesaplanır?

Emsal nasıl belirlenir?

İnşaat alan hesaplamaları arasında emsal hesabı da yer alıyor. Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı emsal oluyor. Peki bir inşaatta emsal nasıl belirlenir?

Kat bahçesi oranı nedir?

Kat bahçeleri; Binalarda yeşil bir görünüm elde etmek ve bina içinde yeşil doku ile iç içe yaşanmasını sağlamak amacıyla yapılıyor. Peki, kat bahçesi oranı nedir? Kat bahçesi emsal hesabı nasıl yapılır?

Emsal hesabı nasıl yapılır?

İnşaat emsali, inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının imar planları doğrultusunda olması gereken sınırlarının belirlenmesi olarak biliniyor. Peki, emsal hesabı nasıl yapılır?

Bursa'da emsal artışı ile örnek dönüşüm başlıyor!

Bursa’daki konaklama tesisi sorununu turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışı ile çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, aynı uygulamayı kentsel dönüşüm projeleri için de hayata geçiriyor...

Bursa emsal artışı ile kentsel dönüşümde örnek olacak!

Konaklama tesisi sorununu turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışı ile çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, aynı uygulamayı kentsel dönüşümde de hayata geçirecek.

Bursa'da emsal artışıyla dönüşüm başlıyor!

Konaklama tesisi meselesine turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışı ile çare bulan Bursa Büyükşehir Belediyesi, aynı uygulamayı kentsel dönüşüm projeleri için de yapacak.

Bursa'da emsal artışı ile 'örnek dönüşüm' başlıyor!

Bursa'daki konaklama tesisi sorununu turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışı ile çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, aynı uygulamayı kentsel dönüşüm projeleri için de hayata geçiriyor.

Bursa'da emsal artışı ile kentsel dönüşüm!

Konaklama tesisi sorununu turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışı ile çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, aynı uygulamayı kentsel dönüşüm projeleri için de hayata geçiriyor.

emsal hesabı Haberi

emsal hesabı

Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır?

Emsal, kat alanı sayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Bir arsanın üzerine yapılacak toplam inşaat alanını belirlemek için kullanılan emsal kaks hesabı, inşaat çalışmalarına başlanacak yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirliyor. Emsal nedir emsal hakkındaki bilgileri ve emsal anlamı nı belirttikten sonra, "Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır?" sorumuzun yanıtını verelim.


KAKS hesabı ile yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde ediliyor.


Emsal hesaplamalarının yapıldığı alan;  Katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonraki alanları toplamı olarak ifade ediliyor.


Emsal oranları, inşaatın yapılacağı şehir yada semtin fiziki koşulları, alt yapı olanakları, arsanın büyüklüğü ve imar planlarına göre belirleniyor. KAKS, 0.20 – 0.30 –...