26 / 07 / 2024

ermeni katolik mezarlığı

ermeni katolik mezarlığı

İstanbul Mecidiyeköy'deki Ermeni Katolik Mezarlığı tapusu 82 yıl aradan sonra yeniden Ermenilere verildi. Surp Agop Hastanesi Vakfı Başkanı Bernard Sarıbay, " Karardan dolayı mutluyuz." açıklaması yaptı...

Ankara'da Ermeni ve Katolik mezarlarının üstüne dükkan mı yapılıyor?

Ankara Ulus’ta yıkılan İller Bankası binasının yeniden yapılması için ayrılan alanda kazıya çalışmaları sürerken, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kemiklerin, Ermeni ve Katolik Mezarlığı’nda bulunan cenazelere ait olduğunu ve kazı yapılan alanın hukuka aykırı olduğunu belirtti.

İBB, Ermeni mezarlığının imara açılması talebini reddetti!

İBB Meclisi, Meclis gündemine alınan 53 raporu oybirliği ile kabul edip tarihi bir olaya imza attı. Oybirliğiyle kabul edilen raporlardan biri de Sarıyer’de bulunan Surp Hripsimyans Ermeni Kilisesi Vakfı’na ait mezarlığın imara açılması talebinin reddi oldu. 

Beyoğlu Ermeni Katolik Kilisesi'nde yaya yolu krizi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Beyoğlu Asmalımescit’teki Ermeni Katolik Kilisesi’nin yanındaki sokağı yaya yolu yapmak istiyor. Kilise yönetimi ise güvenlik sorunu nedeniyle karşı çıkıyor.

Diyarbakır'da terörün vurduğu 11 eser restore edilecek!

Diyarbakır'da bölücü terör örgütü PKK tarafından kullanılamaz hale getirilen, aralarında tarihi Kurşunlu Cami ile Ermeni Katolik Kilisesi'nin de bulunduğu 11 eser, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilecek.

Sur Ermeni Katolik Kilisesi restore ediliyor!

Ağır hasarlı halde olan kilisenin tapusu Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek restorasyon çalışmasının 2018 yılı içinde bitirilmesi bekleniyor.

Beykoz Surp Nigoğos Ermeni Kilisesi arazisi ne olacak?

Beykoz Surp Nigoğos Ermeni Kilisesi’ne ait olan mezarlık arazisi, Vakıflar Genel Meclisi (VGM) kararıyla hayrattan akara çevrildi.

Sur Kurşunlu Camii ve Ermeni Katolik Kilisesi restore edilecek!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, yakarak kullanılamaz hale getirilen 500 yıllık tarihi Kurşunlu Camii ile çatışmalarda zarar gören Ermeni Katolik Kilisesinin restorasyon çalışmalarına başlandı.

Ermeni vakfına 111.8 milyon kamulaştırma bedeli ödenecek!

Ermeni Mezarlığı'ndan 4 bin 474 metrekarelik alan 1971'de kamulaştırılmıştı. Dava açan Katolik Surp Agop Hastanesi Vakfı'na 111 milyon 850 bin lira ve 2 yıllık faiz ödenecek.

Şişli'deki Ermeni mezarlığı Belediyeye devredildi!

Şişli’de Surp Agop Hastanesi Vakfı’na ait olan 41bin 430 metrekarelik mezarlık 1930’da çıkartılan Belediyeler Kanunu çerçevesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredildi. İBB, 111,8 milyon lira ödeyecek.

Şehir içindeki mezarlıklar kaldırılacak!

1940 yılında Şişli'deki Katolik, Mecidiyeköy'deki Rum, Kağıthane'deki Ermeni mezarlıklarına ölü defnedilmesi men edilmiş. İşte Emlakkulisi.com Haber Merkezi'nin araştırmacısı Abdullah Kutalmış Mızrak'ın ortaya çıkardığı o özel haber...

1940 yılında şehir içindeki mezarlıklar kaldırılacak!

1940 yılında Şişli'deki Katolik, Mecidiyeköy'deki Rum, Kağıthane'deki Ermeni mezarlıklarına ölü defnedilmesi men edilmiş. Şehrin sağlığını bozduğu gerekçesiyle bu mezarlıklar Prost planı mucibince park alanı olarak tesis edilecekmiş.

1937 yılında Surp Agop Mezarlığı satılığa çıkarılacak!

1937 yılında Pangaltı semti civarında yer alan Pangaltı Ermeni Mezarlığı (Surp Agop), Henri Prost tarafından kesin bir imar planı hazırlandıktan sonra mezarlığın arazisi ifraz edilerek satılığa çıkarılacakmış.

Surp Agop Hastanesi'nin temeli atıldı!

Elmadağ'da bulunan Surp Agop Hastanesi'nin yapımına bugün yapılan bir törenle başlandı. Hastanenin temeli, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ile birlikte Ermeni Katolik Başpiskoposu Levon Zekiyan ile cemaatin önde gelenleri tarafından atıldı.

ermeni katolik mezarlığı Haberi

ermeni katolik mezarlığı

40 bin 500 metrekarelik alana sahip Mecidiyeköy'deki Ermeni Katolik Mezarlığı'nın tapusu Surp Agop Hastanesi Vakfı adına tesciline teslim edildi. 1830'lu yıllarda Osmanlı tarafından da mezarlık olarak kullanılan alan, yayınlanan fermanla Ermenilere verilmişti. En başta 50 bin metrekarelik alanı olan mezarlık, 1930 yılında çıkarılan Belediyeler Kanunu çerçevesinde İstanbul Belediyesi'ne devredildi. Tapu ve tescil belgeleri ellerinde olmamasına rağmen Ermeniler bugüne kadar cenazelerini Ermeni Katolik Mezarlığı'na defnediyordu. 


Geçtiğimiz Ağustos ayında mezarlığın tescil ve tapusunu almak için Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne başvuran Surp Agop Hastanesi Vakfı, Müdürlük tarafından  olumlu cevap alacak. Kararın İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne gelmesi ile birlikte tescil ve tapu için gerekli işlemler başlatılacak.


82 yıl sonra geri alacakları mezarlık tapusu dolayısıyla mutlu  olduklarını dile getiren Surp Agop Hastanesi Vakfı Başkanı Bernard Sarıbay,  "Mecidiyeköy'deki arazi,...