27 / 07 / 2024

eski eserleri koruma kanunu

eski eserleri koruma kanunu

1710 sayılı Eski Eserler Kanunu 06 Mayıs 1973 tarihinde 14527 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Ancak kanun 23 Temmuz 1983 Tarihli 2863 Numaralı KANUN'UN 76. maddesi ile yürürlükten kaldırıldı...

Ortaköy 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı askıya çıkarıldı!

İstanbul İli, Beşiktaş İlçesi, Ortaköy Mahallesi, 39 Pafta 1079 Ada, 189 Parsele (Eski 76-77- 78- 79- 80- 81- 82- 83- 84- 85- 86- 87- 88- 89- 90- 91- 92- 93- 94- 95- 96- 97- 98- 99- 100 Parsellere) Ait 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı askıya çıkarıldı.

Boğaz manzaralı eski Çamlıca Alman Hastanesi'nin arazisini villa ve AVM imarına açan plana kuruldan onay çıktı!

Eski Çamlıca Alman Hastanesi’nin yıkılmasından sonra 17 dönümlük boğaz manzaralı arazisine villa, AVM, özel hastane inşaatı yapılmasına imkan veren ve İBB Meclisi’nde AKP-MHP grubunun çoğunluk oyları ile kabul edilen plan değişikliğine, koruma kurulu da onay verdi. İşte ayrıntılar...

Eskişehir Avlakkaya Vadisi Doğal Sit Alanı koruma altında!

Eskişehir İli, Mihalgazi ve Tepebaşı İlçeleri'nde bulunan Avlakkaya Vadisi potansiyel doğal sit alanının kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Eskişehir Millet Bahçesi yeniden değerlendirilecek!

Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı millet bahçesi plan notlarının yapılaşmayı artıracağını belirterek yeniden değerlendirmesine karar verdi...

Vakıflar Malatya Bölge Müdürlüğü, kira gelirleriyle eski eserleri onarıyor!

Vakıflar Malatya Bölge Müdürlüğü, vakıf mülklerinden aldığı kira gelirleriyle hem eski eserleri onarıyor hem de bazı sosyal yardımlar yapıyor.

Eskişehir Karapınar'da 6 kat yapılaşma izni!

Eskişehir Karapınar 2'nci Etap İmar Planı Revizyonları, Odunpazarı Belediye Meclisi'nde oy birliğiyle kabul edilip, Koruma Bölge Kurulu'ndan geçti.

Atik Valide Külliyesi’nin yanındaki yurt inşaatına izin çıkmadı!

Üsküdar Mimar Sinan’ın eseri Atik Valide Külliyesi’nin duvarlarına beton atılarak yapılan öğrenci yurdu inşasına mahkemeden izin çıkmadı.  Davayı açan Avukat Onur Cingil, “Korunacak Eserleri, koruma kurullarından da korumamız gerektiği ortaya çıktı” dedi.

Ankara'daki eski havagazı fabrikası TBMM'de konu oldu!

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara'da bulunan eski havagazı fabrikası hakkındaki koruma kararının kaldırılmasına ve fabrika kalıntılarının asbest ölçümüne ilişkin Başbakan Yıldırım'a 7 soru sordu.

Nevşehir Eski Hamam'a 50 bin TL'lik hibe desteği!

Nevşehir Eski Hamam'daki koruma ve kurtarma çalışmaları için Tarihi Kentler Birliği, 50 bin TL'lik hibe desteği sağladı.

Mudanya'da eski binaların yıkılması isteniyor!

Bursa’nın Mudanya ilçesinde sivil mimari örneği oldukları için koruma altına alınan eski binalar tehlike saçıyor.

Burdur Eski Kız Enstitüsü koruma altına alındı!

Milli Eğitim Müdürlüğünün yıkılması için büyük çaba sarfetmesine rağmen, Kent Konseyinin verdiği mücadeleyle yıkımı durdurulan Eski Kız Enstitüsü Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla tescillendi.

Eskişehir'de peyzaj düzenlemeleri kente estetik kazandırıyor!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı Park Bahçeler Şube Müdürlüğü ekipleri, şehrin dört bir yanına çiçeklerle donatıyor.

Eskişehir Kümbet Köyü koruma istiyor!

Seyitgazi Belediyesi Meclis Üyesi ve Kümbet köyü eski Muhtarı Seydi Kanat, birinci derece sit alanı olan köy ve çevresinin korunması için görevli atanmasını istediklerini söyledi.

eski eserleri koruma kanunu Haberi

eski eserleri koruma kanunu

1710 sayılı Eski Eserler Kanunu!


*** Bu Kanun 23.07.1983 Tarihli 2863 Numaralı KANUN'UN 76. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. ***


1 - Genel Hükümler

MADDE 1 - Tarihten önceki devirlerle tarihi devirlere ait olup, bilim, kültür, din veya güzel sanatlarla ilgili bulunan, yer üstünde, yer altında veya su içindeki bütün yapılara, taşınır ve taşınmaz mallara ve aynı nitelikteki her türlü belgeye eski eser denir. Bunlardan:


Tarihi mağaralar, kaya sığınakları, yazılı ve kabartmalı kayalar, höyükler, tümülüsler, ören yerleri, akropol ve nekropoller, surlar, kale ve borçlar, her türlü mimarı anıtlar, tiyatrolar, hipodromlar, stadyumlar, anfiteatrlar, agoralar, kütüphaneler, her türlü resmi veya özel yapılar, tarihi yol kalıntıları, köprüler, mesafe taşları, dikili taşlar, sunaklar, tersaneler, rıhtımlar, su yolları, sarnıçlar, kuyular, tarihi saraylar, köşkler, yalılar, camiler, mescidler, namazgahlar, her türlü...