28 / 07 / 2024

eski surlar yıkıldı mı

eski surlar yıkıldı mı

8 Mayıs 1932 tarihli Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre harap olan, tamir edilemeyecek hisarları yıkarak çıkan taşlardan rıhtım yapmayı düşünmüşler. Yıkılması işleminin önüne Atikayı Muhafaza Cemiyeti engel olmuş.

Cevizlibağ’daki eski Tercüman binası yıkıldı!

Türk mimarlık tarihinin en ikonik binaları arasında gösterilen İstanbul Cevizlibağ'daki eski Tercüman Gazetesi Binası yeni adıyla Toya Plaza yıkıldı.

Seferihisar'daki belediyeden onaylı kaçak bina yıkıldı!

Eski Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in işletme ruhsatı verdiği kaçak bina 2.5 yılın ardından yıkıldı. Şikayette bulunan Muzaffer Ulusoy, “Geç de olsa yıkım nihayet gerçekleşti” diye konuştu.

Silivri'deki eski ilçe emniyet binası yıkıldı! 

Silivri Piri Mehmet Paşa Mahallesi Başkomutan Caddesi'ndeki bulunan ve 11 senedir atıl durumda olan eski ilçe emniyet binası yıkıldı...

Bingöl'de madde bağımlılarının kullandığı metruk bina yıkıldı!

Bingöl'de uyuşturucu bağımlıları tarafından kullanılan eski bina belediye ekipleri tarafından yıkıldı.

Mardin'de tarihi taş evlerin duvarları yıkıldı!

Mardin'de meydana gelen aşırı yağış nedeniyle birçok tarihi taş evin duvarı yıkıldı. Eski Mardin yolunda ise dağdan kopan kaya parçaları yola düştü.

Gelibolu Kıyı Emniyeti binası yıkıldı!

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan eski Kıyı Emniyeti binası yol ve meydan çalışmaları kapsamında yıkıldı.

Yıldırım'da 5 metruk bina yıkıldı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Yıldırım ilçesinde metruk halde olan ve mahallenin güvenliği açısından risk teşkil eden 3 metruk bina ve 2 eski bina kamulaştırılıp yıkıldı.

Eski Isparta Devlet Hastanesi yıkıldı!

2017'deboşaltılan Isparta Devlet Hastanesi boşalan ve bir süre önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Yıkım anları cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. 

Ağrı Belediyesi'nin eski binası yıkıldı!

Ağrı Belediyesi tarafından başlatılan Ağrı Park Projesi kapsamında eski belediye binasının yıkımı gerçekleşti. Yıkılına binanın yapımında yeterli demir ve çimento kullanılmadığı açıklandı.

Eski Anamur Devlet Hastanesi yıkıldı!

Mersin'in Anamur ilçesinde 80 yıl önce inşa edilen Eski Anamur Devlet Hastanesi yıkıldı. Eski hastanenin yerine yeni bir hastane binası kazandırılacak. 

Bilecik’teki eski değirmen binası yıkıldı!

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde bulunan eski değirmen binası yıkıldı. Binanın bulunduğu alana Çömlekçilik Kültürü Araştırma Merkezi inşa edilecek.

Adıyaman eski Devlet Hastanesi yıkıldı!

Adıyaman eski Devlet Hastanesi binası patlayıcı kullanılmadan beton kolonlara yapılan müdahale ile saniyeler içinde yıkıldı.

Akçakoca'daki eski belediye binası tamamen yıkıldı!

Düzce Akçakoca'da kentsel dönüşüm kapsamında yürütülen çalışmalarda eski belediye binası tamamen yıkıldı.

eski surlar yıkıldı mı Haberi

eski surlar yıkıldı mı

Eski hisarlar

Bir kısmının yıktırılması düşünülüyor

İstanbul'un etrafındaki hisarların büyük bir kısmı çok haraptır ve artık tamir edilemeyecek bir hale gelmiştir. Bir zamanlar bunlardan büyük kıymeti haiz olmayanları yıktırmak, çıkacak taşlarla rıhtım yaptırmak düşünülmüştü. Fakat Asarı Atikayı Muhafaza Cemiyeti derhal ortaya atılmış, buna mani olmuştu.


Halbuki bakımsızlık yüzünden surlar gittikçe harap oluyor ve tehlikeli bir hal alıyor. Hatta Yedikule'deki surlar bile yıkılacak vaziyettedir.


Bu hal karşısında pek mühim ve tarihi kıymeti olanların muhafaza edilmesi ve diğerlerinin yıktırılması düşünülüyor. Ancak bu hususta İstanbul planını yapacak olan mütehassısın fikri alınacaktır.


Akşam Gazetesi 8 Mayıs 1932 


Abdullah Kutalmış...