09 / 05 / 2024

evin iskanı yok

evin iskanı yok

Bir yapının inşaat çalışmaları bittikten sonra iskan belgesi alınarak mülkiyet tapuları alınabiliyor. İskan belgesi, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteriyor. Peki, iskan almadan oturmanın sakıncaları nelerdir?

Bir evin iskanı yoksa ne olur?

İskan raporuna dair pek çok soru yöneltilmektedir. Onlardan biri de “Bir evin iskanı yoksa ne olur?” sorusudur. İşte iskana dair merak edilen detaylar!

İskan belgesi olmayan ev alınır mı?

Konut alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de evin oturma izninin olup olmadığıdır. Oturma izni olan evler için iskan belgesi veriliyor. Peki, iskan belgesi olmayan ev alınır mı? İşte tüm detaylar..

Bir evin iskanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Herhangi bir daire ya da dükkan satın almayı düşünüyorsanız, ilgili gayrimenkulün iskan durumunu araştırmanız son derece önem teşkil ediyor. Peki, bir evin iskanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

İskan nasıl alınır? İskan alabilmek için gerekli belgeler nedir?

Yeni bir ev alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de evin oturma izninin olup olmadığıdır. Oturma izni olan evler için iskan ruhsatı verilmektedir. Peki, İskan nasıl alınır? İskan alabilmek için gerekli belgeler nedir? İşte tüm detaylar...

Bir evin iskanı yoksa ne olur?

Konut alma aşamasında olan vatandaşlar, bazı terimlerin anlamını araştırıyor. Kimi ev ilanlarında iskansız olduğu belirtiliyor. Peki, bir evin iskanı yoksa ne olur?

Ayıplı dairelerde alıcının hakları neler?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir daire aldım. Emlakçı ‘evin iskanı var’ dedi. İskan yokmuş. Belediyeye gittiğimde “Daha önceki yönetim vermiş iskanları, biz veremeyiz” dediler. Emlakçıya müteahhite dava açabilir miyim?' sorusunu yanıtladı.

Yapı kayıt belgesi, iskan yerine geçiyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Yapı kayıt belgesi, iskan yerine geçiyor, çok net söylüyorum bir daha belediyelere gitmenize gerek yok." ifadelerini kullandı...

Kat irtifaklı tapuda evin kullanım tarihi?

Çok sayıda evin iskanı alınmadan kat irtifaklı tapuyla alındığı ve bu şekilde kullanıldığı görülmektedir. Bu durumda, evin fiilen kullanıldığı tarih, edinme (iktisap) tarihi olarak belirlenir.

Ferdi iskan almak için neler gerekli?

Ferdi iskanda daire sahibi evin metrekare ve yapının cinsine göre harçlarını ödeyerek iskanı alabiliyor. Peki, ferdi iskan almak için neler gerekli? İşte, ferdi iskan için gerekenler!

Evimin tapusu yok ne yapmalıyım?

Taşınmaz mal sahiplerinin tapusu olmaması halinde bazı sorunlar yaşanabiliyor. Peki, sizin de bir eviniz olduğunu ancak evin tapusunun olmadığını ve "Evimin tapusu yok ne yapmalıyım?" diye sorduğunuzu düşünelim, işte yapılması gerekenler...

İskansız evin emlak vergisi!

İskan, inşaatı biten yapılar için alınması zorunlu izin olarak karşımıza çıkıyor. Peki iskan alınarak kat irtifakından kat mülkiyetine geçilmeyen evler için emlak vergisi ödenir mi? İskansız evin emlak vergisi nasıl ödenir?

İskanı alınmamış evin tapu masrafı!

Tapu masrafları, taşınmaz alım satım işlemlerinin gerçekleşmesi için tapu dairesinin bildirdiği banka hesabına yatırılması gereken hizmet bedeli oluyor. Peki, iskanı alınmamış evin tapu masrafı ne kadardır?

Arsa tapulu evin satışı nasıl yapılır?

Henüz iskan belgesi alınmamış ve bu nedenle resmi olarak bittiği gözükmeyen binalardaki dairelerin tapusu arsa tapulu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, arsa tapulu evin satışı nasıl yapılır? İşte arsa tapulu daire satışları..

evin iskanı yok Haberi

evin iskanı yok

İskan almadan oturmanın sakıncaları nelerdir?

Bir yapının inşaat çalışmaları bittikten sonra iskan belgesi alınarak mülkiyet tapuları alınabiliyor. İskan belgesi, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteriyor.


Bu belgenin alınmaması ve alınamaması gibi durumlar, hak sahipleri için sorun teşkil edilebiliyor. Peki iskan almadan oturmanın sakıncaları nelerdir?


Bir eve iskan alınmaması demek, bu evin resmide hala inşaat olarak gözükmesi demek oluyor. Yapının ruhsatına uygun inşa edilmemesi veya ssk gibi borçların ödenmemesi halinde iskan alınamıyor.


İskan almadan oturmak..

Yargıtay bir çok kararında; “kat karşılığı yapılmakta olan inşaattan temlik-devir suretiyle daire alan üçüncü şahsın, müteahhidin yaptığı inşaatta talep edebileceği şahsi hakkı bulunmadıkça, arsa sahibine karşı tescil isteği dinlenmez”  yönünde karar vermektedir.

Bu nedenle, iskan ruhsatı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan konut satın alanlar, imar mevzuatı gereği bir kısım...