29 / 04 / 2024

İskansız evin emlak vergisi!

İskansız evin emlak vergisi!

İskan, inşaatı biten yapılar için alınması zorunlu izin olarak karşımıza çıkıyor. Peki iskan alınarak kat irtifakından kat mülkiyetine geçilmeyen evler için emlak vergisi ödenir mi? İskansız evin emlak vergisi nasıl ödenir?



İskansız evin emlak vergisi!

İskan belgesi, inşaatı biten yapılar için alınması zorunlu izin olarak karşımıza çıkıyor. İskan belgesi ancak yapı tasdikli projesine uygunsa verilebiliyor.


Ancak yapının projesine uygun inşa edilmemesi halinde yapıya iskan verilmiyor. İskanı olmayan yapılar ise birçok olanaktan mahrum kalabiliyor.


Örneğin iskansız eve kimi bankalar kredi vermiyor. Bu evin abonelikleri de şantiye adına kayıtlı olup, fatura yüksek tarifeden hesaplanıyor.


Peki, iskan alınarak kat irtifakından kat mülkiyetine geçilmeyen evler için emlak vergisi ödenir mi? İskansız evin emlak vergisi nasıl ödenir?

 

Kat mülkiyeti olmayan iskansız ev için de emlak vergisi ödeniyor. Söz konusu evin vergisi için arsa tapusu değil, ev vergisi ödeniyor. 


İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için 1. taksit ödemeleri Mart ayı ile başladı. İlk taksit ödemeleri Mayıs ayında sona erecek verginin 2. taksiti ise Kasım ayında ödenecek.


Emlak vergisi oranları..

Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


İskansız eve internet bağlanır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön