26 / 11 / 2024

Halil Paşa Topçu Kışlası

Halil Paşa Topçu Kışlası

Son bir kaç yıldır tartışma konusu olan Taksim Kışlası veya bilinen eski adıyla Halil Paşa Topçu Kışlası, 1780 - 1940 yılları arasında İstanbul Taksim Meydanı'nda günümüzde Taksim Gezi Parkı'nın durduğu yerde bulunan tarihi bir yapıydı.

1939 yılında Taksim Kışlası Belediye'ye devredilmiş!

1939 yılında yıktırılacak olan Taksim Kışlası, Maliye Bakanlığı'ndan İstanbul Belediyesi'ne devredilmiş. Maliye'ye 50 bin lira devir bedeli ödeyen Belediye, kışladaki kiracıların tahliyesiyle yıkım işlemine başlayacakmış.

Topçu kışlası neden yıkıldı?

Bugün Gezi Parkı'nın bulunduğu alanda, 1940 yılına kadar Topçu kışlası bulunuyordu. Peki Topçu kışlası neden yıkıldı, diyorsanız yanıtı haberimizde...

Fethi Paşa Korusu'na komşu Boğaz manzaralı tarihi köşk 58 milyon 500 bin liraya satılıyor!

Fethi Paşa Korusuna Komşu, Kapanmaz Koru ve doğanın incisi İstanbul Boğazı manzaralı tarihi eser köşk 58 milyon 500 bin liraya satılıyor.

Çorum’daki Veli Paşa Hanı restore ediliyor!

Çorum'da, Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen 154 yıllık Veli Paşa Hanı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Halil Sezai'nin oturduğu villa kiralığa çıkarıldı!

Tuzla'da 67 yaşındaki komşusunu darp eden şarkıcı Halil Sezai'nin oturduğu ev yeniden kiralığa çıkarıldı. Olaydan yaklaşık olarak  iki gün sonra villanın kapısına 'kiralık' yazısı asıldı.

Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı’nı otele çevirme planı İBB’den döndü!

323 yıllık tarihi Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı'nı otele dönüştürme planı, İBB'den döndü. Yalının bulunduğu parselin, "yeşil alan" fonksiyonunun iptal edilip, "turizm alanı" ilan edilmesi teklifi, İBB Meclisi tarafından uygun görülmeyerek oybirliği ile onaylanmadı.

Manisa'daki 551 yıllık Paşa Camii kapatıldı!

Manisa'da meydana gelen depremlerin ardından Akhisar'da merkezinde bulunduğu 551 yıllık Paşa Camisi'nin minaresinde çatlaklar meydana geldi.

Sait Halim Paşa davası sil baştan!

Yargıtay, 2006 yılında Rus gemisinin çarptığı Yeniköy’de bulunan Sait Halim Paşa yalısı davasını bilirkişi raporlarında çelişkiler olduğu nedeniyle bozdu.

154 yıllık Veli Paşa Hanı restore ediliyor!

Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen ve günümüzde çok az örneğinin bulunduğu 154 yıllık Veli Paşa Hanı'nda restorasyon çalışmaları sürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Topçu Kışlası açıklaması!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Topçu Kışlası ile ilgili olarak, "Onun orjinaline uygun mimari tasarımlarını yaptırıyorum. Orayı ihya edeceğiz" dedi.

TOKİ Silivri Ali Paşa kura sonuçları 11.07.2018!

TOKİ Silivri Ali Paşa kura sonuçları 11.07.2018  haberimizde yer alıyor. 934 konutun alt gelir, 422 konutun orta gelir grubu için satışa sunulduğu projede kura heyecanı başladı...

Topçu Kışlası için bilirkişi raporu!

Taksim'deki Topçu Kışlası'nın yeniden inşa edilmesine yönelik bilirkişi raporunda Gezi Parkı 'Cumhuriyet döneminin korunmaya değer mirası’ olarak belirtildi.

Erzurum Nurettin Topçu Bilgi Evi açıldı!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin dev kültür yatırımlarından biri olan ve şehrin 14 ayrı noktasında yapımı devam eden Bilgi Evleri Projesi’nin ilki Nurettin Topçu Bilgi Evi Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katıldığı törenle açıldı.

Erzurum Nurettin Topçu Bilgi Evi açıldı!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin dev kültür yatırımlarından biri olan ve şehrin 14 ayrı noktasında yapımı devam eden Bilgi Evleri Projesi’nin ilki Nurettin Topçu Bilgi Evi Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katıldığı törenle açıldı.

Hatay Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi göz kamaştırıyor!

Anadolu’da yapılan ilk cami Habib-i Neccar ve dünyadaki ilk mağara kilisesi olan ST. Pierre'e ev sahipliği yapan medeniyetler şehri Hatay, 442 yıldır topraklarında bulundurduğu tarihi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ile de göz kamaştırıyor.

Halil Paşa Topçu Kışlası Haberi

Halil Paşa Topçu Kışlası

Taksim Kışlası 1780 yılında Osmanlı padişahı I. Abdülhamid zamanında yapıldı. Ertesi yıl Kabakçı Mustafa İsyanı’nda tahrip olan bina, II. Mahmut döneminde onarıldı.


Kışla 1860-1870 yılları arasında Osmanlı ordusunun modernleştirilmesi sürecinde önemli bir rol oynadı ve en şatafatlı günlerini yaşadı.


Sultan Abdülaziz'in 1864 yılında Mısır seyahati dönüşünde kışlayı ziyaret edip kışlada yemek yemesi, kışla tarihinde önemli bir olay olarak kayıtlara geçti.


İsyandan sonra önemini yitiren kışla, 1913'te Sanayi ve Ticaret Şirket-i Milliye-i Osmaniye'ye satıldı. Binanın orta kısmındaki eğitim alanı futbol sahası haline getirildi ve uzun yıllar futbol maçları ve çeşitli gösteriler için kullanıldı.


Kışla, I. Dünya Savaşı'nın ardından işgal edilen İstanbul'daki Fransız kuvvetlerinin yönetiminde bulunan Senegalli askerlere tahsis edildi.


Cumhuriyetin ilanından sonra da kışlanın avlusundaki futbol sahası futbol karşılaşmaları için kullanılmayı sürdürdü ve kışla Taksim...