Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı’nı otele çevirme planı İBB’den döndü!
323 yıllık tarihi Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı'nı otele dönüştürme planı, İBB'den döndü. Yalının bulunduğu parselin, "yeşil alan" fonksiyonunun iptal edilip, "turizm alanı" ilan edilmesi teklifi, İBB Meclisi tarafından uygun görülmeyerek oybirliği ile onaylanmadı.
Beykoz Anadoluhisarı’nda bulunan tarihi yalı, Köprülü ailesinden Sadrazam Amcazade Hüseyin Paşa için 1697-1699 yıllarında yapıldı. Karlofça Antlaşması’nın imzalandığı yalı olarak da bilinen tarihi yapı, Boğaziçi’nin günümüze kadar ulaşan en eski yalılarından biri oldu.
Sözcü'de yer alan habere göre; zaman içerisinde kaderine terk edilen Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı, 1990’lı yıllarda yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Anıtlar Kurulu devreye girip yalının restore edilmesi için kamu kurumları ile yazışmalar yaptı ancak sonuçlanmadı. Yıkılma riskine karşı askıya alınan tarihi yalının kaderi, 2007 yılında değişti.
Amcazade Hüseyin Paşa Vakfı’na ait olan yalı için “restore et-işlet-devret” modeliyle Vakıflar Meclisi’nin 11 Nisan 2007 tarihli kararı ve dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in 24 Mayıs 2007 tarihli onayı ile Ali Ağaoğlu’na ait Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. ile 25 yıllık kira sözleşmesine imza atıldı.
O zamandan beri tarihi yalıyı otele dönüştürmek için çalışan imar planlarına İBB Meclisi’nin 13 Şubat 2020 tarihli oturumunda son nokta konuldu. Tarihi yalının bulunduğu toplam 8 bin 711 metrekarelik parselin “yeşil alan” olan fonksiyonunun iptal edilerek “turizm tesisi alanı” ilan edilmesi teklifi, oybirliği ile reddedildi.
2018 YILINDA BELGE İSTENMİŞTİ
Oturumda, 2018 yılında İBB Meclisi’nde alınan; “tescilli yapılara ilişkin kurul kararları, bilgi, belge ve projeler iletildikten sonra plan değişikliği teklifinin değerlendirilmesi” yönündeki kararın ardından gelen belge ve bilgilerin değerlendirildiği komisyon raporu oya sunuldu.
Raporda, gönderilen belgelerde konunun uzmanlarınca gerçekleşen incelemelerin ardından, parselin güney batı ucunda bulunan rıhtım ve yaya yolunun kullanımına ilişkin deniz tarafına eklenen rıhtım büyümelerine ait bilgi ve belgeye rastlanmadığı ifade edildi.
RESTORASYON PROJESİ KURULA İLETİLMEDİ
Raporda, teklifte İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından en son alınan 6 Kasım 2018 tarihli kararda yer aldı. Kurul kararında, kazılar sonucunda ortaya çıkan 1. ve 2. Harem yalılarının restorasyon/rekonstrüksiyon projelerinin kendilerine iletilmediği, projeler iletildikten sonra teklifin değerlendirilebileceği açıklandı.
YEŞİL VURGUSU
Teklifle ilgili İBB Planlama Müdürlüğü değerlendirmesinde de “yeşil” vurgusunda bulunuldu. Boğaziçi Kanunu’na göre Boğaziçi’ndeki yeşil alanların korunmasının esas olduğu belirtildi. Yeşil alan fonksiyonuna sahip parselin eşdeğer bir alan gösterilmeden iptal edilip turizm tesisi alanına alınması mevzuata uygun olmadığı için reddedildi.
Son kurul kararını ve plana ilişkin görüşleri hakkında değerlendirmelerde bulunan AKP’li ve CHP’li meclis üyelerinden meydana gelen İmar ve Bayındırlık Komisyonu da plan değişikliği teklifinin reddedilmesine karar verildi. Komisyon raporu meclis oturumunda oybirliği ile kabul edilerek tarihi yalıyı otele dönüştürerek plan değişikliği reddedildi.
TARİHİ ESER LİSTESİ
Boğaza nazır arazi alanında, 1. grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenmiş Amcazade Köprülü Hüseyin Paşa Yalısı ile birlikte daha sonra yapılan kazılarda ortaya çıkan Divanhane binası Kuzey Yalısı (Aynalı Yalı), Hasan Ağa Konağı, 1. Harem Yalısı (Affan Bey Yalısı), 2. Harem Yalısı (Köprülüzade Ahmet Bey Yalısı), Güney Yalısı (Hüseyin Paşazade Ahmet Bey Yalısı) ve rıhtım kalıntıları bulundu.