29 / 04 / 2024

1995 yılında Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı büyük tehlike atlatmış!

1995 yılında Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı büyük tehlike atlatmış!

Sadrazaman Amcazade Hüseyin Paşa'nın 1698 yılında Anadoluhisarı'nda yaptırdığı Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı, 1995 yılında devrilen bir sobadan çıkan yangın sonucu önemli bir ölçüde hasar görmüş.



1995 yılında Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı büyük tehlike atlatmış!


300 yıllık yalı kül oluyordu!


    ANADOLUHİSARI'nda tarihe yaklaşık 300 yıldır tanıklık eden, 1699 Karlofça Anlaşması müzakerelerinin yapıldığı, Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı, devrilen bir sobadan çıkan yangın sonucu önemli bir ölçüde hasar gördü. 

    Sadrazam Amcazade Hüseyin Paşa'nın 1698'de yaptırdığı Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı, yüzyılı aşkın bir süredir kaderine terk edilmişti. Metruk görünümüne rağmen İstanbul Boğazı'nı süsleyen seçkin eserler arasında sayılan Körfez Caddesi, 45 numaradaki yalıda, önceki gün saat 15.00 sıralarında yangın çıktı. Evsiz bazı kişilerin barındığı, çökmeye yüz tutan bir bölümde yakılan sobanın devrilmesi sonucu çıktığı bildirilen yangın, itfaiyenin çabalarıyla tüm binayı sarmadan söndürüldü.

    Yetkililer, Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Vakfı tarafından bir süre önce yalının ''Divanhane'' bölümünün restorasyonuna başlandığını, ''Harem - Selamlık'' bölümünün ise korunamaması nedeniyle bazı kişilerce barınmak amacıyla kullanıldığını bildirdiler.


KARLOFÇA ANILARI


    İstanbul Ansiklopedisi'nde yalı hakkında şu bilgiler yer alıyor:

    ''Binanın vakfiyesi 1700 tarihlidir. Bu vakfiyeye nazaran yalının bu tarihten iki sene evvel inşa edildiği tahmin edilebilir. Asrın vak'anüsvislerinden biri 1699'da imzalanan Karlofça muahenedesi münasebeti ile Nemçe (Avusturya) sefirine de bu yalıda verilmiş olan ziyafeti şöyle anlatmaktadır: 'Davetliler bayraklarla süslenmiş üç büyük gemiye rakiben geldiler. Bir taraftan bunların zincir gürültüleri, diğer taraftan coşkun bir ahenkle çalıp söylenen yüzlerce sazende ve hanendenin sesi birbirine karışıyor. Evvela kemankeşler, müteakiben pehlivanlar, mahir kılıç, kalkan oyuncuları hünerlerini gösterdiler; hokkabazlar, İranlı bir çengi zevk ve neşeyi arttırdılar. Nihayet nefis ve mükellef bir sofra çıkarıldı.''


Milliyet Gazetesi 12 Nisan 1995



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön