29 / 04 / 2024

1991 yılında Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı yok olmak üzereymiş!

1991 yılında Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı yok olmak üzereymiş!

1991 yılında Anadoluhisarı'ndaki tarihi Sadrazam Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Yalı ve Divanhanesi yok olmak üzereymiş. Karlofça Antlaşması'nın da imzalandığı tarihi yapı, yetkili kişilerin ilgisini bekliyormuş.



1991 yılında Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı yok olmak üzereymiş!


Sadrazam Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı bürokrasi kurbanı


Tarihe vefasızlık


Anadoluhisarı'ndaki tarihi Sadrazam Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Yalı ve Divanhanesi, bürokrasi kurbanı. Yüzyılı aşkın bir ihmalin sonucu, Karlofça Antlaşması'nın da imzalandığı tarihi yapı ayakta zor duruyor.


Mücahit BÜBER


   BÜROKRASİ ve yüzyılı aşkın bir ihmalciliğin sonucu, Osmanlı döneminin en görkemli yapılarından biri olan Anadoluhisarı'ndaki Sadrazam Amcazade Hüseyin Paşa Yalı ve Divanhanesi yok olmak üzere. Sadrazam Amcazade Hüseyin Paşa'nın yedinci göbekten torunu ve vakfın mütevellisi Feyyaz Köprülü, tarihi yapının bürokrasi kurbanı olduğunu belirterek, ''İstanbul'daki surlara milyarlarca lira yatırılıp restore edilirken, ziyarete gelen turistlerin bile durumuna gözyaşı döktüğü bu tarihi eser kaderine terk edildi'' diyerek, dert yandı.

   Osmanlı döneminde Karlofça Antlaşması'nın da bu panhanede imzalandığını


1991 yılında Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı yok olmak üzereymiş!


hatırlatan Köprülü, beş yıl önce, Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı'nın (TAÇ) külliyeyi restore için karar verdiğini, ancak daha sonra tahsisat yetersizliği nedeniyle restore çalışmalarının durdurulduğunu belirtti. Köprülü, ''Miri, tarihi ve kültürel değerleri olan bu yapı, öksüz bir çocuk gibi yıllardır ilgi bekliyor. Bürokrasi izin verirse bu değerli eser halka açık müze olarak hizmet verecek'' dedi.

   Sadrazam Köprülü Amcazade Paşa'nın yedinci göbekten torunu Feyyaz Köprülü, tarihi yapının restoresi için 10 yıldır mücadele verdiğini, ancak bir takım bürokratik engeller sonucu amacına ulaşamadığını ifade etti.


Milliyet Gazetesi 31 Ekim 1991



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön