28 / 04 / 2024

1976 yılında Boğaz'daki bütün yalıları devlet onarıp koruyacakmış!

1976 yılında Boğaz'daki bütün yalıları devlet onarıp koruyacakmış!

1976 yılında Boğaz'daki bütün yalıları devlet onarıp koruyacakmış. Turizm bakanı Lütfi Tokoğlu, Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı'nda yaptığı basın toplantısında Boğaz'ın süsü olan yalıların devlet eliyle onarılıp korunacağını söylemiş.



1976 yılında Boğaz daki bütün yalıları devlet onarıp koruyacakmış!


BOĞAZ'DAKİ BÜTÜN YALILARI DEVLET ONARIP KORUYACAK


  Turizm Bakanı Lütfi Tokoğlu dün, Anadoluhisarı'ndaki tarihi ''Amcazade Hüseyin Paşa'' Yalısı'nda bir basın toplantısı yaparak, ''Türkiye Anıt-Çevre-Turizm Değerlerini Koruma Vakfı'' ile ilgili bilgiler vermiş ve yalının onarılarak, turizm hizmetine açılacağını söylemiştir.

  Turizm Bakanlığı'nın ülkenin tarihi değerlerini korumak için, büyük bir organizasyon içine girdiğini belirten Bakan Tokoğlu, ''-Amaç sadece tah-


1976 yılında Boğaz daki bütün yalıları devlet onarıp koruyacakmış!


ribatı önlemek, eski esere dokunmamak veya tamir etmek değil, eski eserlere kabil olduğu kadar hayat katmak, fonksiyon kazandırmak, yaşayan insanların canlılığını eski eserlere aşılamaktadır'' demiştir.

  Türkiye'nin yeryüzünün en zengin eski eserlerine sahip bir ülkesi ve Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı'nın Boğaziçi'nin en eski yalılarından olduğunu ifade eden Turizm Bakanı Lütfi Tokoğlu, 300 yıllık yalının işletmeleri ve diğer özellikleriyle de, Türk sanatının bir şaheseri olduğunu belirtmiştir.

 

  DİĞERLERİ DE


  Vakfın mali kaynaklarının günden güne kuvvetlendiğini ve bu yıl için bakanlık bütçesinden 10 milyon liralık bir fon ayrıldığını söyleyen bakan, Boğaz'ın süsü olan diğer yalıların da, devlet eliyle onarılıp korunacağını öne sürerek ''Bu yalılar arasında Çengelköy'deki Sadullah Paşa, Kandilli'deki Edip Efendi Yalıları başta gelmektedir. Bu eserler bizden sonraki nesillere aynen intikal ettirmek için korunacaktır'' şeklinde konuşmuştur.

  Bakan ayrıca, Anadoluhisarı çevresinin korunması ve eski özelliğini kaybetmemesi için çalışmalar yapıldığını bu arada, Sultanahmet'deki Soğuk Çeşme Sokağı'nın eski haline getirileceğini açıklamıştır.


Tercüman Gazetesi 22 Mayıs 1976



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön