01 / 05 / 2024

hekatomnos lahit

hekatomnos lahit

Muğla Milas'taki dönemin en önemli yapılarından biri olan anıt mezarın lahit bölümünde Hekatomnos'un yaşamına ilişkin sahnelerin büyük bir ustalıkla eserleştirildiği, anıt mezarın mevcut haliyle korunmasına çalışıldığı belirtiliyor...

Afyonkarahisar'da kazıda bulunan çömleklerden birinde insan kemikleri çıktı!

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde yapılan bir inşaat sırasında, TOKİ Mahallesi'nde bulunan bir arsada Roma dönemine ait olduğu düşünülen bir lahit keşfedildi. 

Tarihi Milas evleri turizme kazandırılıyor!

Muğla'da Kral Hekatomnos'a ait anıt mezarın da yer aldığı Uzunyuva Anıt Mezarı, Arkeopark Alanı'ndaki Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait 8 bina restore edilerek ziyarete açıldı.

Kocaeli İSU'nun yeni binasının inşaat yeri değişti!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilecek İSU'nun yeni hizmet binasının inşaat yeri 1 metre kaydırıldı. Alanda 5 lahit mezar bulundu.

Burdur Sagalassos Antik Kenti'nde bin 900 yıllık lahit bulundu!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Burdur'daki Sagalassos Antik Kenti, M.Ö. 333 yılına dayanan geçmişiyle araştırmacıların ve tatilcilerin ilgisini çekiyor.

İznik'teki inşaat alanında lehit arandı!

İznik Emniyet Müdürlüğü'nü arayan bir kişi, Roma dönemine ait lahit bulunduğunu ve üzerinin molozla örtüldüğünü bildirdi. İhbar üzerine polis ve İznik Müze Müdürlüğü görevlileri harekete geçti.

Denizli Çivril'de bir inşaat sırasında tarihi lahit bulundu!

Denizli Çivril'de bir inşaatın temel kazısı yapılırken Doğu Roma dönemine ait üç lahit bulundu. İlçeye bağlı Koçak mahallesinde yaşayan Haydar Acar, arsasına bina yaptırmak için iş makinesi ile temel kazısına başladı.

Aydın'da gölet inşaatında lahit bulundu!

Aydın'ın Nazilli ilçesi İsabeyli Mahallesi'nde yapılan gölet inşaatında, bir lahit mezar bulundu. Aydın Müze Müdürlüğü, lahitte yaptığı çalışmada içerisinde kemik parçaları ve kırık toprak testi olduğunu tespit edildi.

Tire'de su kanalı kazı çalışmalarında tarihi eser bulundu!

İzmir Tire’nin Yeğenli Mahallesi kırsalında Temmuz ayında DSİ’nin su kanalı çalışması sırasında bulunan “Geç Roma” dönemine ait 3 mezardan sonra şimdi de aynı bölgede “lahit mezar” bulundu.

Düzce'de atık su kazısında lahit bulundu!

Düzce’de Cumhuriyet Mahallesi’nde iş makinesiyle kanalizasyon çalışması yapan belediye ekipleri, 6 metre derinlikte bir insan kafatası ile yaklaşık 3 metre uzunluk, 1 metre ene sahip üzeri kapalı taş kalıntıya rastladı.

Amfipolis anıt mezar kazılarında iskelet bulundu!

Yunanistan'ın Serres kenti yakınlarındaki antik Amfipolis bölgesinde yapılan anıt mezar kazırlarında lahit içinde bir iskelet bulundu. İskelet, cinsiyetinin tespit edilmesi için antropoloji uzmanlarınca incelemeye alındı...

Darülfünun Alt Geçidi Güçlendirme çalışmaları sırasında iki lahit kapağı bulundu!

"Darülfünun Alt Geçidi Güçlendirme Projesi" kapsamındaki çalışmalar sırasında, 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen iki lahit kapağı bulundu. Kazı, Arkeoloji Müzesi yetkililerinin denetiminde devam edecek.

3.köprü yolunda bir çok arkeolojik buluntuya rastlandı!

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre; Sadece 2 günlük yüzey araştırmasında inanılmaz buluntulara rastlandı; Lahit odası, paleolitik dönem kalıntılar, seramikler, sikkeler, Bizans’a ait bir karakol binası….

Tophane'de bulunan Bizans hamamında lahitler çıktı!

Tophane'de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne ek bina yapılmak istenen arsada 6-7. yüzyıl Bizans hamamı bulundu. Rektör Karayağız "Lahit dışında bir şey çıkmadı, ondan da memleketin her tarafında var" dedi...

hekatomnos lahit Haberi

hekatomnos lahit


Muğla Anıtlar Kurulu Başkanı ve Hekatomnos Anıt Mezarı Bilim Kurulu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, "(Hekatomnos) Mezardaki altın varaklı duvar resimleri ve lahit boyaları soygun sırasında kullanılan su nedeniyle geri döndürülemez biçimde tahrip olmuş. Bilim kurulumuz bunların mevcut haliyle korunmasını sağlıyor" dedi.


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen "Hekatomnos Anıt Mezarı'nın Keşfi ve Çalışmalar" konulu konferansta konuşan Kızıl, Kral Hekatomnos Anıt Mezarı'nın dünyada en iyi mimariye sahip yapılardan biri olduğunu, ancak 2007 yılında yapılan soygunla anıt mezarda kendi dönemine ait hiçbir bulgu bırakılmadığını kaydetti.


Dönemin en önemli yapılarından biri olan anıt mezarın lahit bölümünde Hekatomnos'un yaşamına ilişkin sahnelerin büyük bir ustalıkla eserleştirildiğini belirten Kızıl, "Mezardaki altın varaklı duvar resimleri ve lahit boyaları soygun sırasında kullanılan su nedeniyle geri...