28 / 04 / 2024

imar kanununa göre bina ruhsatı yenileme

imar kanununa göre bina ruhsatı yenileme

İmar Kanununa göre, bina inşaatı için alınan ruhsatların süresi 5 yıldır. Bu da, inşaatın ruhsatın alınmasından itibaren 5 yıl içerisinde bitirilmesi gerektiği anlamına geliyor. İnşaat bitirilemiyorsa bina ruhsat yenileme için tekrar başvuru gerekiyor...

İmar planları yerli otomobillere göre düzenlenecek!

2022'de seri üretime geçmesi beklenen yerli otomobiller, imar planlarını da değiştirecek. Sabah Gazetesi ve A Para’nın düzenlediği 3. Türkiye 2023 Zirvesi'ne konuşan Murat Kurum, imar planlarının artık yerli otomobile göre şekilleneceğini açıkladı. 

4 başlıkta kat mülkiyeti kanununa göre kat maliklerinin borçları!

Avukat Kadir Kurtuluş ile Stajyer Avukat Elif Hamzaçebi kat mülkiyeti kanununa göre kat maliklerinin borçları konusunu kaleme aldı. İşte 4 başlıkta kat mülkiyeti kanununa göre kat maliklerinin borçları...

Yeni imar yönetmeliğine göre çıkmalar!

Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. İşte yeni imar yönetmeliğine göre çıkmalar..

Yeni imar yönetmeliğine göre müştemilatlar nasıl olacak?

Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında müştemilatların nasıl olması gerektiği yeniden düzenleniyor. Peki, yeni imar yönetmeliğine göre müştemilatlar nasıl olacak?

Yapı ünite fonksiyonlarına göre yapılaşma koşulları!

Uygulama imar planı bulunan alanları kapsayan Yeni İmar Yönetmeliği gereğince yapı ünite fonksiyonlarına göre yapılaşma koşulları nelerdir?

Zonguldak Kozlu'daki imar uygulamaları görenleri hayrete düşürüyor!

İmar yolsuzlukları ile kamuoyunun gündeminden düşmeyen Kozlu bazı imar uygulamaları görenleri hayrete düşürürken, Yok bu kadar da olmaz! Kozlu'da İmar kanunları adamına göre mi işliyor?' dedirtiyor.

Yeni İmar Yasası'na göre bodrum ve çekme kat yapılamayacak!

1.1.2017 tarihinden sonra çıkacak olan İmar Yasası'na göre müteahhitler bodrum ve çekme kat yapamayacak. Buradan elde edilecek gelir kalemi sıfırlanacak. Sonuç olarak binada daire başı fiyat artacak.

Salim Salih Sarıalioğlu: Binaya göre imar izni veriliyor!

Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nde binaya göre imar izni verdiklerini söyledi. CHP’li Meclis Üyesi Cahit Erdem ise, Sarıalioğlu’na tepki gösterdi.

İmar durumu neye göre belirlenir?

İmar durumu, herhangi bir arsanın söz konusu bölgenin imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceğinin sınırlarını gösteriyor. Peki, imar durumu neye göre belirlenir? İmar durumu nasıl tespit edilir?

İzmit'te araziye göre hizmet!

İzmit Belediyesi'nde çalışmalar, arazi yapısına göre de şekillendiriliyor. Ekipler, 28 Haziran Mahallesi'nde imar planlarında yol olarak gözüken dik ve eğimli yerdeki çalışmasını tamamladı. İşte ayrıntılar...

Yeni kira kanununa göre tahliye taahhütnamesi!

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, gayrimenkul kiralamalarında kiracı tahliye taahhütnamesi ile kiracı ileride evi tahliye edeceği tarihi bildirebiliyor. İşte yeni kira kanununa göre tahliye taahhütnamesi...

Kira kanununa göre tahliye sebepleri!

Taşınmaz kiralamalarında tarafların hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren uygulamaya göre haklı gerekçe olmasan kiracı tahliye edilemiyor. İşte kira kanununa göre tahliye sebepleri..

Kira kanununa göre kira artışı nasıl yapılır?

Gayrimenkul kiralamalarında tarafların hak ve sorumlulukları 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kira kanununa göre kira artışı nasıl yapılır? İşte kira artış oranları 2015...

imar kanununa göre bina ruhsatı yenileme Haberi

imar kanununa göre bina ruhsatı yenileme


Bina ruhsat yenileme!


İmar Kanununa göre, bina inşaatı için alınan ruhsatların süresi 5 yıl olarak belirleniyor. Bu da, yapı inşaatının ruhsatın alınmasından itibaren 5 yıl içerisinde bitirilmesi gerektiği anlamına geliyor. Bitmemesi halinde ise, söz konusu bina ruhsatının yenilenmesi gerekiyor. Peki, bina ruhsat yenileme nasıl yapılıyor? diyorsanız hemen cevaplayalım.


Bina ruhsat yenileme!


Ruhsat süresi biten yani 5 sene içinde inşaat çalışmaları tamamlanamayan inşaatlarda İmar Kanunu hükümleri gereğince işlem yapılıp sonra il encümenine bildiriliyor ve belirlenen cezanın tamamlanmasının ardından bina ruhsat yenileme işlemi yapılabiliyor.


Bina ruhsat yenileme için gereken belgeler:

- Güncel tapu kaydı,

- Dilekçe,

- Sığınak Raporu,

- Sürveyan belgeleri,

- Proje müellifleri ve fenni mesullerin, müellif ve mesuliyet belgeleri


Beş yıllık süresi geçmememiş ancak iki yıl içerisinde temel vizesi yapılmamış olan inşaatlarda ise aynı şekilde il Encümeni tarafından...