04 / 05 / 2024

ipotekli mal

ipotekli mal

İpotekli bir malın satışı mümkün müdür? İpotekli malın satışı nasıl gerçekleşir? İpotekli bir malın satışı hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını detaylı olarak haberimizin devamında bulabilirsiniz..

İpotekli taşınmaz satılabilir mi? 

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında ipotekli taşınmazların satışını kaleme aldı. 

Rusya'da ipotekli konut almak için yapılan anlaşmalı evlilikler rekor kırdı!

Rusya Noterler Odası, pandeminin gölgesinde geçen 2020'de anlaşmalı evlilik yapanların sayısının bir önceki yıla kıyasla yüzde 26 arttığını belirtti. Ülkede en çok ipotekle konut almayı planlayan çiftler anlaşmalı evlilik yapıyor.

İpotekli ev nasıl anlaşılır?

İpotek, doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat yani ipotek gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Bir evin ipotekli olup olmadığı tapu senedinde belirtilmiyor. Bunun için yapmanız gereken başka bir husus var.

İpotekli taşınmazın devri yeni malikin sorumluluğu!

İpotek ile alacaklı kimse kendisine olan borç için borçlu adına taşınmazın ipotek edilmesini isteyebiliyor. Peki, ipotekli taşınma mal devredilebilir mi? İpotekli taşınmazın devri halinde yeni malikin sorumluluğu nedir?

İpotekli taşınmazın devri nasıl yapılır?

İpotek, borçlunun borcu nedeni ile sahip olduğu veya olmadığı teminat olarak gösterilen taşınmaz üzerinde kuruluyor. Peki ipotekli taşınmaz mal başkasına devredilebilir mi? İpotekli taşınmazın devri nasıl yapılır?

İpotekli taşınmazın bölünmesi!

Doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesi ipotek olarak ifade ediliyor. Peki, ipotekli taşınmazın bölünmesi mümkün mü?

Arsa ipotekli kredi nasıl alınır?

İpotekli kredi, bir taşınmaz malın ipotek gösterilerek bankalardan çekilen kredi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, arsa ipotek edilir mi? Arsa ipotekli kredi nasıl alınır? İşte yanıtı..

İpotekli eve haciz konur mu?

İpotek, doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesi olarak ifade ediliyor. Peki, ipotekli taşınmazlar hacze konu olabilir mi? İpotekli eve haciz konur mu?

İpotekli eve ikinci ipotekle kredi alma!

Bankadan kredi kullanılarak alınan veya herhangi bir sebep ile üzerine ipotek konulan evler üzerinden mal sahipleri 2. krediyi kullanmak isteyebiliyor. Peki, yasal olarak ipotekli eve ikinci ipotekle kredi alma mümkün mü?

Mal beyanı ne zaman yenilenir?

Görevine devam eden ve mal beyanı vermek ile yükümlü olan kamu çalışanlarının işi beyan vermek ile bitmiyor. Bu kişilerin belli dönemlerde beyanlarını yenilemeleri şart. Peki, mal beyanı ne zaman yenilenir...

Mal beyanı vermeme cezası!

Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik esaslarına göre mal beyanı vermeme cezası kapsamında bildirim vermesi zorunlu olan ancak beyanda bulunmayanlar için Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunuluyor..

Mal beyanı konusuna giren mallar!

Mal beyanı vermek zorunda olanlar kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan hangi malları beyan eder? İşte mal beyanı konusuna giren mallar bu haberde...

Mal beyanı ne zaman verilir?

Mal beyanı ne zaman verilir? Mal beyanı verme zamanı, her kamu görevlisi için farklılık gösteriyor. Örneğin, Bakanlar Kurulu üyeleri için, atamayı izleyen bir ay içinde beyanın verilmesi gerekiyor...

ipotekli mal Haberi

ipotekli mal

İpotekli malın satışı


İpotekli taşınmaz malın satımı pratik olarak problemli görünebiliyor. Alıcı ipotekli mal almak istemeyebileceği gibi ipoteği yaptıran banka da satışa muvafakat etmeyebiliyor. Eğer taşınmazın satış değeri bankaya olan borcunuzdan düşükse, banka satışa muvafakat etmiyor.


Ancak alacaklı banka muvafakat ederse ipotekli mal üzerinde bulunan ipotekle birlikte satılır ama satış yapılır yapılmaz önce banka parasını alır, ipotek kalkar ve kalanı da mal sahibi alır. İpotekli malı alacak olan alıcı da kredi kullanabiliyor, ancak kredi kullanma işlemi daha uzun sürebiliyor.


İpotekli malın satışı hacizli bir konutun satışı kadar riskli olmuyor. Alıcı isterse yada kabul ederse  gayrimenkul üzerindeki ipotekle birlikte satılıyor. İpoteği koyan şahıs-banka,onunla mutlaka görüşüldükten,banka tarafından,borçlu kredi taksidini öderken temerrüde düşmemiş ise (banka el koyma aşamasına gelmemiş ise) bunda bir risk yada sakınca...