18 / 05 / 2024

İran-Türkmenistan-Kazakistan demiryolu açılış töreni

İran-Türkmenistan-Kazakistan demiryolu açılış töreni

İran-Türkmenistan -Kazakistan uluslararası tren hattı, üç ülke cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle hizmete açıldı. Projenin Kazakistan-Türkmenistan ayağı ise geçen yıl mayıs ayında aktif hale getirilmişti...

AÖL ders seçimi ne zaman?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Açık Öğretim Lisesi 2023-2024 yılı ilk kayıt ve kayıt yenileme tarihleri ile sınav takvimi açıklanmıştı. Öğrencilerin ilk olarak AÖL ders seçimi işlemini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Peki, AÖL 1. dönem ders seçimi ne zaman yapılacak?

Rönesans'tan Türkmenistan’a çok amaçlı otel ve iş merkezi!

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Rönesans Holding bünyesinde faaliyet gösteren Rönesans Endüstri Tesisleri, Türkmenistan'da  çok amaçlı otel ve iş merkezi hayata geçirdi. 

Kömürhan Köprüsü ve Bağlantı Tüneli yarın açılıyor!

Elazığ ile Malatya'nın ulaşım ihtiyacını karşılayacak olan 5 bin 155 metre uzunluğundaki "Kömürhan Köprüsü ve Bağlantı Tüneli"nin açılışı yarın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilecek. 

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi bugün açılıyor!

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olacak ve haftanın her günü 24 saat hizmet verecek Cumhurbaşkanlığı Milet Kütüphanesi, bugün açılıyor...

Bürotime Türkmenistan’da mağaza açtı!

Ofis mobilyası sektörünün global markası Bürotime; Eylül ayında açtığı Yunanistan mağazasının ardından Ekim ayında da Türkmenistan’da mağaza açıp farklı coğrafyalarda pazar payını genişletiyor.

Pekin Daxing Uluslararası Havalimanı 15 Eylül'de açılıyor! 

Çin'in başkenti Pekin ilçesinde üç yıldır devam eden dev havalimanının inşaatı Haziran ayında tamamlanmıştı. Havalimanının açılışı 30 Eylül olarak planlanıyordu ancak bu tarih 15 gün öne çekildi. Havalimanı 15 Eylül'de hizmet vermeye başlayacak. 

Türkiye'nin ilk gar kütüphanesi Konya'da açılıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya’da Gar Evi’ni kütüphaneye çevirdi. Resmi açılışı yapıldıktan sonra gar kütüphanelerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor. 

Elon Musk'ın dev yeraltı tüneli bugün açılıyor!

Çılgın iş adamı Elon Musk'ın 'çılgın' projesi dev yeraltı tünelinin açılışı bugün gerçekleşecek. Peki dev projenin ülkeye katkısı ne olacak?

Ovit Tüneli bugün açılıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 138 yıllık hayali olan Ovit Tüneli'nin açılışını bugün gerçekleştiriyor.

Ovit Tüneli yarın açılıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın 2012'de başbakanlığı döneminde temelini attığı Rize'nin 138 yıllık rüyası olan Ovit Tüneli’nin resmi açılışını gerçekleştirecek.

Sabuncubeli Tünelleri bugün açılıyor!

Yıllardır vatandaşların dört gözle beklediği, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde 'korkunç tüneller' olarak bahsettiği Sabuncubeli Tünelleri Başbakan Binali Yıldırım tarafından açılıyor.

Sabuncubeli Tünelleri yarın açılıyor!

Başbakan Binali Yıldırım'ın, İzmir'deki 35 projesinden birisi olan Sabuncubeli Tünelleri yarın Başbakan Binali Yıldırım tarafından açılıyor...

Kasımpaşa - Hasköy Tüneli bugün açılıyor!

Kasımpaşa - Hasköy Tüneli hizmete açılıyor. Açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Ulaştırma Bakanı Arslan katılacak.

İran-Türkmenistan-Kazakistan demiryolu açılış töreni Haberi

İran-Türkmenistan-Kazakistan demiryolu açılış töreni

İran'ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan basın açıklamasında, İran-Türkmenistan-Kazakistan uluslararası tren hattının, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in katıldığı Tahran'daki açılışla hizmete başladığı belirtildi.


Açılışla demiryolunun Türkmenistan-İran bölümü hizmete girmiş oldu. Projenin Kazakistan-Türkmenistan ayağı ise geçen yıl mayıs ayında aktif hale getirilmişti.


Açılan demiryoluyla Avrupa'dan, Orta ve Güney Asya ile Ortadoğu'ya yük taşımacılığında düşük maliyetli ve hızlı ulaşım koridoru oluşturulması hedefleniyor. Yeni demiryolu ağının bölge ülkeleri arasındaki ticaretin gelişmesine de katkı sağlayacağı ifade ediliyor.


Kazakistan, İran ve Türkmenistan arasında 2007'de imzalanan anlaşmayla inşasına başlanan demiryolu hattında her yıl 3-5 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. İlerleyen dönemde taşınacak yük miktarının 10-12 milyon tona yükselmesi bekleniyor. Demiryolu hattının 82 kilometresi İran, 700 kilometresi Türkmenistan, 120 kilometresi Kazakistan sınırlarından...