03 / 05 / 2024

irat senedi ne demektir

irat senedi ne demektir

Türk Medeni Kanunu'nun Üçüncü Ayırım'ında 903. maddeden itibaren ele alınan irat senedi ne demektir?

İrat senedi nedir?

Bir alacak nedeniyle taşınmazın rehni söz konusu olduğu durumlarda irat senedi kullanılır. İrat senedi nedir, ayrıntıları...

Ve Özgür Demirtaş’tan beklenen ‘GES’ açıklaması geldi

Ekonomist Özgür Demirtaş, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi’ne (GES) ilişkin değerlendirmede bulundu.

İpotekli borç senedi veya irat senedi nedir? Neye yarar? Nasıl kullanılır?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, "İpotekli borç senedi veya irat senedi: Çek ve senedin yerine geçebilecek yeni bir kıymetli evrak türü" başlıklı yazı kaleme aldı.. Peki ipotekli borç senedi veya irat senedi nedir? Neye yarar? Nasıl kullanılır? İşte detaylar...

Tapu zayi ne demek?

Tapu senedi, taşınmazın malikinin kim olduğunu ve taşınmaza ait tüm tapu bilgilerini içeren resmi belge oluyor. Taşınmaz tapuları tek bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabiliyor. Peki, tapu zayi ne demek?

Gayrimenkul rehni nasıl sona erer?

Medeni Kanun gereğince gayrimenkul rehni tapuya kayıtlı gayrimenkuller üzerinde ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir. Peki, gayrimenkul rehni nasıl sona erer?

Gayrimenkul nasıl rehin edilir?

Gayrimenkul rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir. Rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı gayrimenkuller üzerinde kurulabilir. Peki, gayrimenkul nasıl rehin edilir?

Gayrimenkul ipoteği nasıl kaldırılır?

Taşınmaz mallar üzerinde rehin kurulabiliyor. Taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabiliyor. Peki, kurulan gayrimenkul ipoteği nasıl kaldırılır? İşte yanıtı..

Gayrimenkul ipoteği nasıl kurulur?

Gayrimenkul rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir. Miktarı Türk parası ile gösterilen belli bir alacak için kurulabilen gayrimenkul ipoteği nasıl kurulur?

Gayrimenkul rehni nasıl yapılır?

Gayrimenkul rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabiliyor. Taşınmaz tek ise gayrimenkul rehni nasıl yapılır? Taşınmaz birden çok ise gayrimenkul rehni nasıl yapılır?

Tapu senedi kaybolursa ne olur?

Taşınmaz malınıza ait tapu senedinin kaybolduğunu ve bu durumda ne yapmanız gerektiğini bilmediğinizi farz edelim. Tapu senedi kaybolursa ne olur? Kayıp tapu senedi yeniden çıkarılabilir mi?

Rehin hakkı hangi taşınmazlar üzerinde kurulabilir?

Taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabiliyor. Taşınmaz rehni, miktarı Türk parası ile gösterilen belli bir alacak için kurulabiliyor. Peki, rehin hakkı hangi taşınmazlar üzerinde kurulabilir?

Gayrisafi irat ne demek?

Binaların vergi değerine esas tutulan gayrisafi iratları tahrir ve tadilat komisyonlarınca Vergi Usul Kanununda yazılı esaslara göre tahmin olunuyor. Peki, gayrisafi irat ne demek? İşte yanıtı...

İpotekli borç senedi nedir?

İpotekli borç senedi nedir?: İpotekli borç senedi, taşınmaz rehniyle güvence altına alınmış kişisel bir alacak meydana getirir. Peki, irat senedi nedir? İşte Medeni Kanunda yer alan esaslar...

Taşınmaz rehni nedir?

İpotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilen taşınmaz rehni nedir? Taşınmaz rehni ile ilgili yasal hükümlere yer verilen Türk Medeni Kanunu maddelerine göre, taşınmaz rehni nasıl kurulur?

irat senedi ne demektir Haberi

irat senedi ne demektir

İrat senedi ne demektir?

İrat kelime anlamı olarak, gelir; gelir getiren mülk anlamında kullanılıyor. İrat senedi ise bir hukuk terimi olarak gayrimenkul rehni durumlarında kullanılıyor.


İrat senedi ne demektir?

İrat senedi, bir alacak nedeniyle üzerinde gayrimenkul mükellefiyeti kurulan bir gayrimenkul değerinin, gayrimenkulden ödenmesi gerekli bir para borcu biçiminde bağımsızlaştırılarak, sürümünü artırmak için bağlandığı evraktır. Taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir.


İrat senedi, Türk Medeni Kanunu'nun Üçüncü Ayırım'ında şu şekilde ele alınmıştır;

Amaç ve nitelik

MADDE 903.- İrat senedi, bir taşınmaz üzerinde taşınmaz yükü şeklinde kurulmuş bir alacak hakkı meydana getirir.

İrat senedinin güvencesini ancak tarım arazisi, konutlar ve üzerinde bina yapılabilecek arsalar oluşturabilir.

İrat senedi, kişisel borç doğurmaz ve borcun sebebini de göstermez.


Sorumluluğun sınırı

MADDE 904.- İrat senetlerindeki alacak miktarı, tarım arazisinde...