21 / 05 / 2024

irtifak hakkı kaça ayrılır

irtifak hakkı kaça ayrılır

İrtifak hakkı Medeni Kanun ve ilgili diğer kanunlarla tanımlanan hakların, ilgili taşınmaz malların harita ve belgelerinde gösterilmesi ve tescili için yapılması gereken işleme deniyor. Peki, şahsi irtifak hakkı nedir?

Ankara'da 49 yıllığına irtifak hakkı tesis edilecek! İhalesi 31 Ağustos'ta!

Ankara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Başkent Milli Emlak Dairesi Başkanlığı Seymen Emlak Müdürlüğünden: tarafından Kahramankazan İlçesi Saraç Mahallesi'ndeki taşınmazlar üzerinde 49 (kırk dokuz) yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikte irtifak hakkı tesis edilecek.

Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri ertelendi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini nisan, mayıs ve haziran ayları için 6 ay süreyle ertelediklerini açıkladı.

Yatırımcıya 49 yıllık irtifak hakkı başladı!

Hazine taşınmazları üzerinde yatırımcılar lehine irtifak hakkı tesis edilmesi veya kullanma izni verilmesi ile taşınmazların bedelsiz devredilmesine ilişkin usul ve esaslar açıklandı. 

Nurol GYO'dan ara dönem raporların bildirim tarihleri hakkında açıklama!

Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) ara dönem raporların bildirim tarihleri hakkında açıklama yaptı.

Akfen GYO'dan sermaye piyasası aracı işlemleri hakkında açıklama!

Akfen GYO, KAP'ta Pay Dışında Sermaye Piyasası Aracı İşlemlerine İlişkin Bildirim hakkında açıklama yaptı...

İrtifak hakkı harcı 2018!

Gayrimenkul malikini bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasını sağlayan hak olan irtifak hakkı için ne kadar harç ödemesi yapılacak?

Tapu harcı kaça düştü?

Taşınmaz mal devir ve iktisaplarında tapu harcı, binde 20 oranında tahsil edilerek ödeniyordu. Ancak 15 Mart'ta Bakanlar Kurulu oranlarda indirim kararı aldı. Peki, tapu harcı kaça düştü?

Avrasya GYO, Metro Avrasya Gürcistan Gayrimenkul hakkında açıklama yaptı!

Avrasya GYO Metro Avrasya Gürcistan Gayrimenkul Yatırım şirketinin Sermaye Artırımına iştirak edilmesi hakkında açıklama yaptı.

Akiş GYO'dan genel kurul gündemindeki kararların iptali hakkında açıklama!

Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 2014 yılı Genel Kurul gündemine ilişkin bazı kararların iptali istemli dava hakkında gelişmeler hakkında açıklamada bulundu. Açıklama KAP'ta yayınlandı.

İrtifak hakkı tesisi 2017!

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine konulabiliyor. İrtifak hakkı, tapu kütüğüne tesis edilebiliyor. İşte irtifak hakkı tesisi 2017 işlemleri..

Galataport'tan Karaköy Yolcu Salonu hakkında açıklama!

Galataport tarafından yıkılan Tarihi Karaköy Yolcu Salonu hakkında açıklama geldi. Açıklamada, yıkımın can güvenliği gerekçesiyle yapıldığı yer aldı.

İrtifak hakkı harcı 2017!

2017 yılında irtifak tesisi için tahsil edilecek harçlar geçtiğimiz günlerde belli oldu. Peki, irtifak hakkı harcı 2017 ne kadar?

Şanlıurfa'da 49 yıllık irtifak hakkı tesis ihalesi 26 Aralık'ta!

Şanlıurfa Defterdarlığı, Şanlıurfa Eyyübiye ve Hilvan ilçelerinde bulunan iki adet arsanın irtifak hakkını 49 yıllığına tesis edecek. Söz konusu arsaların toplam bedeli 3 milyon 469 bin 291 TL olarak belirlendi.

irtifak hakkı kaça ayrılır Haberi

irtifak hakkı kaça ayrılır

Şahsi irtifak hakkı nedir?

İrtifak hakkı Medeni Kanunun 779'uncu maddesinde şu şekilde tanımlanıyor; "Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılar..."


İrtifak Hakkında  yapılan işleminin imar mevzuatına uygunluğu onaylattırılıyor. (Onay mercii; işleme konu parseller belediye ve mücavir alan sınırları içinde ise belediye encümeni; mücavir alan dışında ise il özel idaresidir.)

İrtifak hakkı işlemi; teknik yönü olması nedeniyle kadastro müdürlüklerini; tescili gerektirmesi nedeniyle de tapu müdürlüklerini ilgilendiriyor. İrtifak hakları şahsi irtifak hakları ve arzî irtifak hakları olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, şahsi irtifak hakkı  nedir?


Şahsi İrtifak Hakkı

Mülkiyet hakkına sahip bulunmayan bir kişinin lehine kurulan...