08 / 05 / 2024

İstanbul tarihi cami

İstanbul tarihi cami

2005 yılına kadar imar planlarında yer alan 102 tarihi cami ile mescit yerinin son planda "turizm tesisi", "park" ve "ticari kuruluş" olarak gösterildiği ortaya çıktı...

Tuzla Marmados Sitesi imar planı değişikliği askıya çıkarıldı!

İstanbul Tuzla Cami Mahallesi Marmados Sitesi ve Yakın Çevresine İlişkin Askı İtirazları kapsamında hazırlanmış olan 1/5000 Ölçekli NİP Değişikliği ve İlave NİP ve 1/1000 Ölçekli UİP Değişikliği ve İlave UİP askıya çıkarıldı.

Kayseri Kocasinan'da tarihi caminin restorasyonu tamamlandı! 

Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde yer alan sekiz asırlık tarihi cami aslına uygun bir şekilde restore edilerek ibadete açıldı. 

Yalova'daki 100 yıllık Ayazma Camisi restore edilecek!

Yalova'nın Altınova ilçesi Ayazma (Soğuksu) köyünde yerleşim alanının yakın bir bölgeye kayması sebebiyle yıllardır kullanılmayan ve çatısı çöken tarihi cami, restore edilecek ve ibadete açılacak.

Yapılara zarar veren malzeme kullanımı ve yapım hatalarıdır!

İstanbul tarihi boyunca çok sayıda deprem yaşamış olup, büyük hasarlar meydana gelmiş ve can kaybı yaşanmıştır. Fakat, “Örme Sütun”, “Dikilitaş” ve Çemberlitaş bin beş yüz yılı aşkın zaman geçmesine rağmen halen ayakta. Anlaşılan insanlara ve yapılara zarar veren deprem değil" dedi.

Bursa'da tarihi Ulu Cami ve çarşıların etrafındaki eski yapılar yıkılıyor!

Bursa'da başlatılan "Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi" kapsamında devam eden yıkımlarla Ulu Cami ve çevresindeki çarşıların silüeti ortaya çıktı.

Yalova'daki Gazi Minareli Cami'nin restorasyonu tamamlandı!

Üzerinde taşıdığı kurşun ve top mermileri izleriyle Yunan işgalinin acılarını yansıtan Yalova Güneyköy'deki tarihi cami, restorasyondan sonra tekrar ibadete açıldı.

Fatih Dökümhanesi'ndeki tarihi cami Ayasofya Cami ile aynı gün açılacak!

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde, İstanbul'un fethinde kullanılan top ve güllelerin döküldüğü Fatih Dökümhanesi'ndeki tarihi cami Ayasofya Cami ile aynı gün açılacak...

Osmaniye'deki tarihi Ala Cami 96 yıl sonra açıldı!

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yer alan tarihi Ala Cami, gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarından sonra ibadete açıldı.

Suriye Afrin'deki iki tarihi yapı restore ediliyor!

Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü Suriye'nin Afrin bölgesinde yer alan tarihi cami ile türbeyi restore edecek.

Ordu'daki tarihi cami restore ediliyor!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ordu Büyükşehir Belediyesi, tarihi camiyi restore ediyor.

Ordu'daki tarihi cami restore edilecek!

Kentteki çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ordu Büyükşehir Belediyesi, Gürcek Mahallesi'ndeki tarihi camiyi restore edecek.

Mimar Hayreddin Cami zamana yenildi!

531 yıllık tarihe sahip İstanbul'daki Mimar Hayreddin Cami şehirleşme baskısına kurban oldu. Camiye, sonradan eklenen pimapenler ve klimalar yapının tarihi dokusunu bozuyor.

Bulgaristan'da 479 yıllık cami yıkılmak üzere!

Pek çok Osmanlı mimarisinin bulunduğu Balkan ülkelerinden biri olan Bulgaristan'da bulunan 479 yıllık Fatih Sultan Mehmet Camii'si yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bulgaristan'ın Köstendil kentinde bulunan tarihi cami, bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. 

İstanbul tarihi cami Haberi

İstanbul tarihi cami

İstanbul'da 102 Tarihi Cami Mahkemelik İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği ile Fatih Belediyesi'nin Saadet Partili meclis üyesi iptal davası açtı. 


Tarihi yok edip Fatih'i turizm alanı yapmak istiyorlar. 

İstanbul Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, hazırlanan imar planını eleştirdi. 


"Fatih tarihi mirası yok edilip turizm bölgesine dönüştürülmek isteniyor" diyen Kahraman, daha önce de bu gibi yerlerin ibadethane olmasına rağmen ticaret alanlarına dönüştürüldüğüne vurgu yaptı. 

Belediyelerin yeni bir imar planı yaparken o alandaki mevcut dokuyu gözetmesi gerektiğini anlatan Kahraman o dokunun yaşatılması ve güncel hayat tarzına uyum sağlayarak planların yapılması lazım geldiğini söyledi. 


Bu alanların amacından çıkartılarak ticari ve turizm tesisi boyutlarına geçirildiğini kaydeden Kahraman "Bu gibi planlarda amaç mevcut yapıyı korumaktır. Bu hassasiyetin gösterilmesi gerekirdi" dedi. 


Fatih Belediyesi'nin 9 Mayıs 2012'de onayladığı...