29 / 12 / 2024

İstanbul'da 102 cami mahkemelik!

İstanbul'da 102 cami mahkemelik!

2005 yılına kadar imar planlarında yer alan 102 tarihi cami ile mescit yerinin son planda "turizm tesisi", "park" ve "ticari kuruluş" olarak gösterildiği ortaya çıktı...



İstanbul'da 102 Tarihi Cami Mahkemelik İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği ile Fatih Belediyesi'nin Saadet Partili meclis üyesi iptal davası açtı. 


Tarihi yok edip Fatih'i turizm alanı yapmak istiyorlar. 

İstanbul Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, hazırlanan imar planını eleştirdi. 


"Fatih tarihi mirası yok edilip turizm bölgesine dönüştürülmek isteniyor" diyen Kahraman, daha önce de bu gibi yerlerin ibadethane olmasına rağmen ticaret alanlarına dönüştürüldüğüne vurgu yaptı. 

Belediyelerin yeni bir imar planı yaparken o alandaki mevcut dokuyu gözetmesi gerektiğini anlatan Kahraman o dokunun yaşatılması ve güncel hayat tarzına uyum sağlayarak planların yapılması lazım geldiğini söyledi. 


Bu alanların amacından çıkartılarak ticari ve turizm tesisi boyutlarına geçirildiğini kaydeden Kahraman "Bu gibi planlarda amaç mevcut yapıyı korumaktır. Bu hassasiyetin gösterilmesi gerekirdi" dedi. 


Fatih Belediyesi'nin 9 Mayıs 2012'de onayladığı yeni imar planında 2005'teki imar planında yer alan 102 tarihi mescit ve caminin isminin olmadığı görüldü. 


İstanbul Büyükşehir ve Fatih Belediyesi tarafından hazırlanan 1/1000'lik yeni ilçe imar planında, söz konusu cami ve mescitlerin yerinin ticarethane, konut ve turizm tesisi olarak gösterilmesi dikkat çekti. 

Sultan Camii arazisi pasaja donuştu Yeni imar planına göre Aksaray Ordu Evi'nin yanındaki çamlık alan, 2005 imar planında mescit alanı olarak gösterildi. 


2012 yılında hazırlanan imar planında Yeni Bahçe Mescidi ibaresi silindi. Mescidin olduğu alan ise park olarak belirtildi. Simkeş Mescidi'nin yeri ise 2012 planında hem değiştirildi hem de daraltıldı. 


Mescidin 2012 imar planında kaydırıldığı yer ise şu anda halen otopark olarak kullanılıyor. Vatan Caddesi Adnan Menderes Bulvan üzerinde bulunan Simkeş Mescidi'nin asıl yeri ise "ticaret" alanı olarak işaretlendi. 


2005 yılında Saraçhane Cami olarak gösterilen alan da 2012 imar planında ticaret alanı gösterilerek caminin ismi silinmiş. Fatih Belediyesi'nin imar değişikliği kamuoyunda tepkiye yol açtı. İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (İSTED) 2012 planının yeniden düzeltilmesi için Fatih Belediyesine çok sayıda dilekçe verdi. 


Dilekçelerde yapılan imar planıyla İsimleri imar planından silinip ticari kuruluş, konut ve turizm alanı yapılması karariaştınlan cami ve mescitlerden bazılan şöyle: Sultan Camii, Acı Musluk Mescidi, Acemoğlanlar Mescidi, Alaca Mescidi, Alipaşa Mescidi, Balanbağa Mescidi, Bostancı Başı Camii, Cezayirli Alıbu alanların tarihi dokudan çıkarılıp kullanıma açıldığına dikkat çekilerek bu durumun vakıf ve cami mantığına da aykın olduğunun altı çizildi. 


İmar planından silinen cami, mescit gibi yerlerin 300-400 sene evvel vakfedenlerin kıyamete kadar cami ve mescit kalması için vakfettiğini hatırlatan İSTED yetkilileri;"Padişahlardan tutunda yapan tüm kişiler bu yerlere kesinlikle dokunulmamasmı istemişler el sürenlere de Allah'ın belası üzerine olsun diye beddua etmişler" dedi.İSTED söz konusu planmet Paşa Camii, Hacı Ferhat Camii, Hamza Paşa Camii, Hasan Halife Camii, Hoca Rüstem Camii, İğciler Mescidi, Kara Hasan Ağa Mescidi, Kemha Mescidi, Molla Fenan Cami, Molla Kestel Cami, Mustafa Bey Mescidi, Papazoğlu Mescidi, San Nasuh Mescidi, Sarı Musa Camii. 

Planda ismi silinen alanların yerine otopark, işhanı ve benzer şeyler yazıldığını ifade eden İSTED yetkilileri, bu alanların maddi açıdan çok değerli yerler olduğuna vurgu yapıyor. 


Silinen birçok cami ve mescit alanı için 2013 yılında bölge idare mahkemesine başvurarak itirazda bulunduklarını belirten bir İSTED yetkilisi; "Başvurduk ama bu mahkemeler 4-5 yıl devam ediyor bu süre zarfında her şey olabilir" ifadelerini kullandı. 


20 YİLDA BİR DEĞİŞİR 


Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ise, imar planlarının teknik bir gereklilik olmadığı sürece 20 yılda bir değişmesi gerektiğini söyledi. 

Londra'yı örnek veren Yapıcı, söz konusu kentte halen 100 yıllık imar planlarının geçerli olduğunu anlattı. 


Eski Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiıoğlu yeni imar planıyla cami ve mescitlerin yok edildiğini ifade etti. 

"Yeni imar planı ile Fatih oteller şehrine dönüştürülmek isteniyor" diyen Kibroğlu, Osmanlı'dan kalan ecdat yadigarı tarihi eserlerin yok edildiği uyarısında bulundu. 


'Camileri envanter dışı bıraktılar' İmar değişikliğine Saadet Partisi Fatih Belediyesi Meclis üyesi Tevfik Dağ da itiraz etti. Dağ, imar planının iptal edilmesi için 6. idare Mahkemesi'ne başvurarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Fatih Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı hakkında dava açtı. 


Büyükçekmece Gazetesi


Geri Dön