05 / 05 / 2024

kadastro kanunu zilyet tespiti

kadastro kanunu zilyet tespiti

Kadastro Kanunu'nda kısmi edinme nedeniyle zilyet adına tespit konusu nasıl yer alıyor? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir ve bu konu hakkında detaylı olarak fikir edinebilirsiniz..

Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri Kanunu'nda değişiklik teklifi!

Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'de onaylandı.

İmar Kanunu ile Kadastro Kanunu'nda değişiklik talebi!

AK Parti milletvekilleri, metruk binaların yıkılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yetki verilmesi, yurt dışında bulunan vatandaşların tapu işlemlerini bulundukları yerde yapabilmesi gibi düzenlemeleri içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Kadastro tapulama harcı 2018!

2018'de yapılacak kadastro işlemlerinden tahsil edilecek harçlar, geçtiğimiz sene sonunda yayımlanan Harçlar Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. İşte kadastro tapulama harçları..

Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri Kanunu'nda değişiklik teklifi verildi!

TBMM Başkanlığı'na Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi verildi..

Kilis Gözlüce köyünde tapular dağıtıldı!

Kilis Musabeyli'nin Gözlüce köyünde, 3402 Sayılı Kadastro Kanunu kapsamında 40 parsel taşınmazın tapuları sahiplerine dağıtıldı. Vatandaşlar tapularını sevinçle aldı.

Kadastro ve tapulama harcı 2017!

2017 yılı içerisinde uygulanacak Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar, 78 seri nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar 2017!

2017 yılında Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar, 78 seri nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği kapsamında açıklandı. İşte yeni yıl harçları..

Tapu ve kadastro işlemlerinden alınacak harçlar 2016!

2016 yılında tapu ve kadastro işlemlerinden alınacak harçlar, 75 seri nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile açıklandı. Peki, tapu harcı 2016 ne kadar oldu? İşte tapu ve kadastro harçları...

Kadastro çalışmaları nasıl yapılır?

Kadastro Kanunu gereğince her ilin merkez ilçesi ile diğer ilçelerinin idari sınırları içinde kalan yerler kadastro bölgelerini teşkil ediyor. Peki, bu bölgelerde kadastro çalışmaları nasıl yapılır?

Tapu harcı kanunu!

Tapu ve kadastro işlemlerinden alınan harçların yasal esasları 492 sayılı Harçlar Kanunu ile düzenleniyor. Bu kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanları, tapu ve kadastro harçlarına tabi tutuluyor. İşte tapu harcı kanunu...

Kadastro harcı ne kadar?

2015 yılında uygulanacak kadastro ve tapulama işlemlerinden alınacak harçlar, 30 Aralık 2014 tarih ve 29221 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Harçlar Kanunu Genel Tebliği'nde yer alıyor. Peki, kadastro harcı ne kadar?

2015 Yılı Tapu ve Kadastro Harçları!

2015 yılında uygulanacak tapu ve kadastro harçları, 30 Aralık 2014 tarih ve 29221 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Harçlar Kanunu Genel Tebliği (Seri No:73) kapsamında yer alıyor. İşte 2015 Yılı Tapu ve Kadastro Harçları..

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uygulamaları hakkında yayınlanan son duyuru!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uygulamaları hakkındaki duyuruyu bölge müdürlüklerine yolladı. İşte kanun uygulamaları hakkında dağıtılan duyurunun tam metni...

kadastro kanunu zilyet tespiti Haberi

kadastro kanunu zilyet tespiti

Kısmi edinme nedeniyle zilyet adına tespit


Taşınmaz mal tapuda kayıtlı olsun veya olmasın, onun ayrılması mümkün bir kısmının veya belirli bir payının, bu kapsamda zilyet lehine kabul edilen sebeplerle iktisabı caizdir. (Kadastro Kanunu m.15)

Tapu sicilinde kayıtlı bulunan bir taşınmazın bir parçasının kazandırıcı zaman aşımı yoluyla edinilmesi, eski medeni kanun bakımından mümkün olmamakla beraber yeni Medeni Kanunda taşınmaz mülkiyetinin olağan üstü zamanaşımı yoluyla kazanılmasında da kabul edilmiştir. (Medeni Kanun m.713)


Ancak gerek Kadastro Kanununda gerekse Medeni Kanunda taşınmazın bir parçası üzerinde bağımsız olarak mülkiyet hakkının kazanılabilmesi için bu parçanın “ayrılabilir” olması şartı aranmaktadır. Ayırmanın mümkün olup olmadığı öncelikle imar mevzuatına göre belirlenir.


Kadastro Kanunu'nun m.15/2 de öngörülen ikinci imkân bir taşınmazın belli bir payının zilyet tarafından edinilmesidir. Bu bağlamda kısmi edinme Kadastro Kanunu...