04 / 05 / 2024

Kentsel tasarımda kent kimliği nasıl etkilenir

Kentsel tasarımda kent kimliği nasıl etkilenir

Adana Çukurova Press Gazetesi'nden Prof. Dr. Nejat Eker bugünkü köşe yazısında kentsel tasarım ve kent kimliğini ele aldı. İşte o yazı:

Mersin'de Kentsel Tasarım Projesi hayata geçiyor!

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kenti güzelleştirmek adına “Kent Merkezi Kentsel Tasarım Projesi”ni başlatıyor. 

İzmir'e 'En İyi Kentsel Tasarım' ödülü!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Portakal Vadisi Rekreasyon Alanı projesi “Sign of the City Awards 2019”da Kent ve Mimarlık kategorisinde En İyi Kentsel Tasarım ödülü aldı.

Elazığ Kent Meydanı Kentsel Tasarım proje sergisi yapıldı!

Elazığ Belediyesi tarafından düzenlenen "Kent Meydanı Kentsel Tasarım ve Mimari Projesi" yarışmasının ödül töreni ve proje sergisi gerçekleştirildi.

Samsun Kentsel Tasarım Yarışması'nda mimara yer verilmedi!

Samsun Büyükşehir Belediyesi 'Kentsel Tasarım Yarışması'nın jürisinde 'mimara yer vermeyince' Mimarlar Odası ayağa kalktı.

Antalya Kentsel Tasarım Projesi'nde son durum!

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenleme Projesi'nde çalışmalar devam ediyor.

Kaş İçin Kentsel Tasarımlar Sergisi açıldı!

Kaş için yeni alternatif plan çözümleri üretmek amacıyla Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinin hazırladığı Kaş İçin Kentsel Tasarımlar Sergisi açıldı.

Modelpan, mimari tasarımda malzemenin rolünü masaya yatırdı!

Modelpan tarafından, Yapı Endüstri Merkezi’nin organizasyonuyla düzenlenen “Mimari Tasarımda Malzemenin Rolü” konulu konferansta mimari tasarımda malzemenin rolü konuşuldu.

Cds Kentsel Tasarım Ve Mimarlık Limited Şirketi kuruldu!

Cds Kentsel Tasarım Ve Mimarlık Limited Şirketi bugün Beyoğlu’nda 10 bin TL sermaye bedeli ile İlker Eroğlu ve Nurhak İnan Karaçay ortaklığında kuruldu.

Mimari Tasarımda Malzemenin Rolü paneli 7 Mart'ta!

Modelpan, malzeme ile akıllanan yapılara dikkate çekmek amacıyla, Yapı-Endüstri Merkezi organizasyonuyla, "Mimari Tasarımda Malzemenin Rolü" panelini 7 Maer'ta yapacak.

Zeo Mimarlık Kentsel Tasarım Peyzaj İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Zeo Mimarlık Kentsel Tasarım Peyzaj İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Mehmet Zeyat Hattapoğlu ve Oknur Çalışkan ortaklığında 100 bin TL sermaye ile bugün kuruldu.

Manavgat Antik Side Kentsel Tasarım'a 5.2 milyon TL'lik yatırım!

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Antik Side Kentsel Tasarım Projesi’ne başladı. Projenin ilk etabının 5 milyon 270 bin liraya mal olacak.

Ekolojik Kentsel Tasarım Yarışması'nda 500 proje yarışacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlattığı Ekolojik Kentsel Tasarım Yarışması'nda 500 proje yarışacak..

Hatay Defne'de kentsel tasarım kurulu oluşturuldu!

Hatay Defne Belediyesi, kentin tasarım faaliyetleri konusunda hazırladığı çalışmalar ve planlamalar hakkında uzmanlarla görüş alışverişinde bulundu. Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, toplantıda “Kentsel Tasarım Danışma Kurulu” oluşturdu.

Kentsel tasarımda kent kimliği nasıl etkilenir Haberi

Kentsel tasarımda kent kimliği nasıl etkilenir

Ülkemizde kimlik ve koruma kavramı sıklıkla bir araya gelerek kullanılmaktadır. 


Kimlik için yapılan tanımlamalar sonucunda kimliğin kentte belirginlik ve özgünlük kazandırdığı görülmektedir. Kimlikli kentlerin özelliklerine baktığımızda ise geçmişiyle bağının koparmamış, fiziksel yapılı bir yaşam çevresinin, başrolde yer aldığı görül mektedir. Burada geçmişle kurulan bağın aracını ise kentsel koruma olarak tanımlanmaktadır. 


..Kent kimliğinin oluşumu için bir süreç gerekir. Tıpkı kentin kendisi gibi kimliğinin de bir zamansallık boyutu bulunur. 


.. Bir kentte korumanın olması içinde zamansallık boyutunun olması gerekir. Korumaya değer görülen bir kentin veya bir yapının kimliği varken, kimliği olan her şey de korumaya değerdir. 


Kentin sahip olduğu kültürel ve doğal değerler, geleceğe aktarılarak korunması gerekli kimlik öğeleridir.


Kentsel kimliğin devamlılığı da, buna bağlı olarak ön plana çıkmaktadır. 

Kültürel ve tarihi varlıklar var oldukları dönemin şahitleri...