06 / 05 / 2024

kiralama nedir

kiralama nedir

Bir bedel karşılığında herhangi bir taşınır ya da taşınmaz malın kullanım hakkının elde edilmesi, kira olarak ifade ediliyor. Peki Türk Borçlar Kanununa göre kira nedir, kira sözleşmesi nedir?

Bedelsiz kiralama nedir? Bedelsiz kiralama özellikleri nelerdir?

Bedelsiz kiralama nedir, Bedelsiz kiralama özellikleri nelerdir? sorularının yanıtları aranıyor. İşte detaylar!

Zilliyet nedir? Zilliyet tapu alınır mı?

Zilliyet ve zilliyet tapusu terimleri günlük hayatta çok fazla karşımıza çıkmazken, ancak bir gayrimenkulün alım satım veya kiralama işlemlerinde rastlanılmaktadır. Bu nedenle zilliyet nedir? Zilliyet tapu alınır mı? gibi soruların cevaplarını okurlarımız için bir araya getirdik... 

Kira artışı için enflasyon oranı nedir?

Taşınmaz malların kiralama süresinin yenilenmesi halinde kira bedelinin de yenilenmesi gerekiyor. Peki, kiraya ne kadar zam yapılır? Kira artışı için enflasyon oranı nedir? İşte yanıtı..

Emlak hizmet bedeli nedir?

Emlakçı aracılığı ile taşınmaz mal satış ve kiralama işlemlerinin gerçekleşmesi halinde belli bir komisyonun ödenmesi gerekiyor. Peki, emlak hizmet bedeli nedir? Emlak hizmet bedeli ne kadar?

Kira sözleşmesinde ifa zamanı nedir?

Taşınmaz malların kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinde kiralama anlaşmasına ilişkin maddelere yer veriliyor. Peki, kiracı hakları nelerdir? Kira sözleşmesinde ifa zamanı nedir? İşte yanıtı..

Yeniden kiralama yasağı ne zaman uygulanır?

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşme bildirim yolu ile dava yolu ile sona erebiliyor. Peki, kiracı tahliyelerinden sonra konulan yeniden kiralama yasağı nedir? Yeniden kiralama yasağı ne zaman uygulanır?

Kira artış davası nedir?

İşyeri ve mesken gibi gayrimenkullerin kiralama süresinin yenilenmesi halinde, yeni kira döneminde kiracıya belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kira artış davası nedir? Dava nasıl açılır?

Kirada temerrüt nedir?

Kiralama ilişkilerinde kiracı ve ev sahibi birtakım borç ve haklara sahip oluyor. Kiracının borçlarının başında kira bedelini zamanında mal sahibine ödeme borcu yer alıyor. Peki, kirada temerrüt nedir?

Devren kiralık nedir?

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızası olduğu sürece, kira ilişkisini bir başkasına devredebiliyor. Peki devren kiralık nedir? Devren kiralama işlemi nasıl yapılır? Bu kiralama işleminin yasal esasları nelerdir?

Emlakçının görevi nedir?

Bir gayrimenkulün satış, kiralama, pazarlama sürecini yöneten; bunların sözleşmesini yapan kişiye emlakçı deniyor. Emlakçının bazı yükümlülükleri de bulunuyor. Emlakçının bilmesi gerekenler nelerdir? Peki, emlakçının görevi nedir?

Kiralama süresi nedir?

Kiracı ve ev sahibinin hukuki hakları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Peki kiralama süresi boyunca tarafların hak ve sorumlulukları nelerdir? Kiralama süresi nedir? İşte kira kanunu..

Finansal kiralama sözleşmesi nedir?

Bilgisayar yazılımlarının çoğaltılmış nüshaları hariç olmak üzere patent gibi fikrî ve sınai haklar Finansal kiralama sözleşmesine konu olamıyor; taşınır ve taşınmaz mallar sözleşmeye konu olabiliyor...

Satıp geri kiralama yöntemi nedir?

Leaseback olarak da bilinen Satıp geri kiralama yöntemi nedir? Finansal kiralamada satıp geri kiralama yöntemi nasıl söz konusu oluyor? Bu yöntemin yasal dayanağı hangi kanundur?

kiralama nedir Haberi

kiralama nedir

Kira nedir?

Kira; "Belirli bir bedel karşılığında herhangi bir mal gayrimenkul veya bir menkulün kullanım hakkını elde etmektir." şeklinde tanımlanıyor.


Kiralama işleminde kira karşılığı genellikle para olarak ödendiği gibi, tarım gibi kiralamalarda para yerine ürün olarak da kira bedeli verilebiliyor.


Kira sözleşmesi nedir?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye deniyor.


Gayrimenkul kiralamalarının düzenlendiği Türk Borçlar Kanununa göre, kiralama işleminin süresi, kiraya verenin ve kiracının borçları şu şekilde ifade ediliyor:


Kira süresi

MADDE 300- Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.


Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.


Kiraya verenin borçları

Teslim borcu

MADDE...