27 / 11 / 2024

kıyı kenar çizgisi nasıl belirlenir

kıyı kenar çizgisi nasıl belirlenir

Kıyı kenar çizgi tespitine konu olmayan akarsuların, deniz, tabii ve suni göllerle birleştiği yerlerde, kıyı kenar çizgisi olarak tespit ediliyor. Peki kıyı kenar çizgisi nasıl belirlenir?

Kıyı kenar çizgisini kim tespit eder?

Kıyı kenar çizgisi, deniz, tabii ve suni göller ve akarsularda, kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturduğu kumluk, çakıllık ve benzeri alanların doğal sınırını gösterir. Peki, kıyı kenar çizgisini kim tespit eder?

Kıyı Kanunu'nda kıyı kenar çizgisinden itibaren 100 metrelik sahil şeridine konut yapılamaz deniyor ama uygulama yok!

Son zamanlarda kıyı şeritlerinde, orman alanlarında yapılan konut projeleri hız kazanırken, kıyılarda 100 metre kuralına uyulmadığı da görülüyor. Peki neden buna izin veriliyor?

Kıyıları otellere açan yönetmelik resmen iptal edildi! Kıyı kenarları artık halkın...

Vatandaşların kullanımına açık olması gereken kıyıların kenar çizgilerini ayrıcalıklı olarak turistik tesisler için değiştirilmesine yol açan yönetmelik iptal edildi. 

Denize sıfır inşa edilen konutlar kıyılara zarar veriyor!

İçişleri Bakanlığı’nın sahil raporuna göre, deniz kenarına inşa edilen konutların kıyılara büyük zarar verdiği ortaya çıktı. 

Mersin Silifke'de tepki çeken inşaat! 

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık Mahallesi’nde yapılaşmanın yasak olduğu kıyı kenar çizgisi içerisinde konut inşa ediliyor. Söz konusu yapılar çevre halkın tepkisine neden oldu. 

Kıyı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi!

TBMM'ye sunulan Kıyı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ile Akşehir Eber Gölleri Sulak Alan Yönetim Planının kıyı kenar çizgisinin ve doğal sit alanı sınırlarının yenilenmesi, yöre halkının arazi mülkiyeti ve kullanımından kaynaklı idari ve adli sorunların çözülmesi planlanıyor.

Kıyı kanunu değişikliğiyle deniz kenarına iskele yapımı kısıtlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Kıyı Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik'te yapılan değişiklikle kıyılarda güneşlenme, denize girme, sportif amaçlı rekreaktif iskelelerin yapımına standart getirildi. 

Ordu’da yıkılan binaların benzeri Samsun’da çıktı!

Ordu'da kıyı kenar çizgisi ihlal edilerek inşa edilen 12 katlı 3 bloktan oluşan binaların yıkılmasından sonra benzer bir haber de Samsun'dan geldi.

Hatay Samandağ'da yıkım gerginliği bitmiyor!

Hatay'ın Samandağ ilçesinde, kıyı kenar çizgisinde yer alan ve izin alınmadan inşa edildikleri ortaya çıkan yapıların yıkım çalışmalarında gerginlik devam ediyor.

Hatay Samandağ'da yıkım gerginliği!

Hatay'ın Samandağ ilçesinde, kıyı kenar çizgisi üzerinde yer alan ve izin alınmadan inşa edildikleri söylenen yapılar yıkılıyor.

Zonguldak’ta kıyı kenar çizgisindeki yapılar yıkılacak!

Zonguldak’ta kıyı kenar çizgisinde yer alan yapıların yıkımı için yetkililer Zonguldak Kapuz bölgesinde incelemeler yaptılar. Yapılan incelemeler sonucunda, Zonguldak’taki kıyı kenar çizgisindeki yapıların yıkılacağına karar verildi. 

Uluabat Gölü Kıyı Kenar Çizgisi askıya çıktı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Uluabat Gölü Kıyı Kesimi (Fadıllı Mahallesi ile Akçalar Mahallesi'nin bir kısmı) Kıyı Kenar Çizgisi onaylandı ve 22.12.2017 tarihinden itibaren 1 ay süre ile askıya çıkarıdı.

Hatay Samandağ'da kıyı kenar mağdurlarına açıklama!

Hatay Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, kıyı kenar çizgisi mağduru vatandaşlarla bir araya geldi. Nehir, açıklamalarıyla kıyı kenar çizgisinde evleri bulunan vatandaşlara umut verdi.

Mersin Akdeniz kıyılarındaki kaçak yapılar yıkılıyor!

Mersin Akdeniz Belediyesi, kıyı kenar çizgisi ve imar kanunlarına aykırı olarak kumsala inşa edilen çok sayıda prefabrik binanın yıkımına başladı.

kıyı kenar çizgisi nasıl belirlenir Haberi

kıyı kenar çizgisi nasıl belirlenir

Kıyı kenar çizgisi nasıl belirlenir?

Kıyı kenar çizgisi; Deniz, tabii ve suni göl ve akarsuların, alçak-basık kıyı özelliği gösteren kesimlerinde kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturduğu kumsal ve kıyı kamularından oluşan kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık benzeri alanların doğal sınırı; dar- yüksek kıyı özelliği gösteren kesimlerinde ise şev yada falezin üst sınırı olarak tanımlanıyor.


Bu sınır doldurma suretiyle arazi elde edilmesi halinde de değiştirilemiyor. Kıyı kenar çizgi tespitine konu olmayan akarsuların, deniz, tabii ve suni göllerle birleştiği yerlerde, kıyı kenar çizgisi olarak tesbit ediliyor.


Kıyı kanununun uygulanmasına dair yönetmelik gereğince, tabiî ve sun’î göller ile akarsuların, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce taşkın seddi yapılmış ya da henüz yapılmamış olmakla birlikte sınırları haritalar üzerinde gösterilen bölümlerinde kıyı kenar çizgisi taşkın...