22 / 12 / 2024

kooperatif feshi davaları

kooperatif feshi davaları

Kooperatifler; Anasözleşme gereğince, Genel Kurul kararı ile, İflasın açılmasıyla, Kanunlarda öngörülen diğer hallerde ilgili bakanlığın mahkemeden alacağı karar üzerine feshedilebiliyor. İşte kooperatifin feshi davası örneği..

Kooperatif feshi nasıl yapılır?

Bir kooperatifin konut inşası için toplandığını ve konutlarını yaparak tapularını üyelere dağıttığını düşünelim. Bu durumda kooperatif feshi nasıl yapılır? İşte kooperatif feshi işlemleri..

Kira sözleşmesinin feshi davası nasıl açılır?

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşme taraflarının hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Peki, kira sözleşmesi nasıl feshedilir? Kira sözleşmesinin feshi davası nasıl açılır? İşte fesih davaları..

Kooperatif ortaklık senedi nedir?

Kooperatifler kanunu gereğince, her ortağın üyelik haklarının, ada yazılı ortaklık senedi ile temsil olunması gerekiyor. Peki, kooperatif ortaklık senedi nedir? Kooperatif ortaklık senedi nasıl olur?

Kooperatif kurmak için nereye başvurulur?

Kooperatif kurmak için gerekli koşulları sağlayan ortakların, ana sözleşme yaparak noterde onaylatmaları gerekiyor. Peki, kooperatif kurmak için nereye başvurulur? Kooperatif kurmak için başvuru dilekçesi nasıl yazılır?

Kooperatif kurma dilekçesi!

Kooperatif kurmak için en az 7 ortak gerekiyor. Ayrıca bulunulan yerin valiliğine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bir dilekçe ile başvuruda bulunuluyor. İşte kooperatif kurma dilekçesi örneği...

Kooperatif kuruluş evrakları nelerdir?

En az 7 ortak ile ve tüm ortaklar tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kooperatif kurulabiliyor. Peki, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu gereğince kooperatif kuruluş evrakları nelerdir?

Kooperatif kuruluş işlemleri 2014!

1163 sayılı Kooperatifler Kanunu gereğince, bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Peki, Kooperatif kuruluş işlemleri 2014 nelerdir? İşte yanıtı..

Kooperatif sözleşmesi örneği!

Bir kooperatifin kurulabilmesi için; en az 7 ortağın olması gerekiyor. Ayrıca, tüm ortaklar tarafından imzalanacak ana sözleşmenin olması gerekiyor. Peki sözleşmede nelere yer verilir? İşte kooperatif sözleşmesi örneği...

Kooperatif kurmak için kaç kişi gerekir?

Kooperatifler Kanunu gereğince, kooperatif kurmanın bazı koşulları bulunuyor. Örneğin kooperatifin bir ana sözleşmesinin olması gerekiyor. Peki, kooperatif kurmak için kaç kişi gerekir? İşte kooperatif şartları..

Kooperatif denetçisi istifa edebilir mi?

Kooperatif Genel Kurulu, denetleme organı olarak en az bir yıl için bir veya daha çok denetçi seçer. Kooperatif denetçileri, genel kurul namına kooperatifin bütün işlem ve hesaplarını tetkik eder. Peki, kooperatif denetçisi istifa edebilir mi?

Kooperatif kuruluş aşamaları!

Kooperatifin kuruluş aşamaları, Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince, kooperatif kurulabilmesi için en az 7 ortak olması ve ana sözleşme imzalanması gerekiyor. İşte kooperatif kuruluş aşamaları..

Kooperatif nasıl kapatılır?

En az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kurulabilen kooperatifin ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekiyor. Peki, kooperatif dağılma nedenleri nelerdir? Kooperatif nasıl kapatılır?

Kooperatif yönetim kurulu nasıl seçilir?

Kooperatif yönetim kurulu; kanun ve anasözleşme hükümleri içinde kooperatifin faaliyetini yöneten ve onu temsil eden icra organı olarak ifade ediliyor. Peki, kooperatif yönetim kurulu nasıl seçilir? Yönetim kurulu üyelerinde hangi şartlar aranır?

kooperatif feshi davaları Haberi

kooperatif feshi davaları

Kooperatifin feshi davası!

Kooperatifler; Anasözleşme gereğince, Genel Kurul kararı ile, İflasın açılmasıyla, Kanunlarda öngörülen diğer hallerde, ilgili bakanlığın mahkemeden alacağı karar üzerine,  Diğer bir kooperatifle birleşmesi veya devralınması suretiyle, Üç yıl olağan genel kurulunu yapmaması halinde,  Amacına ulaşma imkanının bulunmadığının ilgili Bakanlıkça tespiti halinde mahkemeden alacağı kararla, dağılabiliyor.


Kooperatifin feshi için bir dilekçe ile mahkemeye müracaat edilebiliyor. Kooperatif feshi dava örneği şu şekilde;


23. Hukuk Dairesi 

2011/1723 E., 

2012/602 K.


"İçtihat Metni"


Davacının kooperatifin feshi talebi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde istemci kooperatif başkanı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü. 


Davacı kooperatif başkanı, kooperatifin 05.07.2006 tarihinde 7 ortakla kurulduğunu, kuruluş gününden dava tarihine kadar herhangi bir faaliyet göstermediğini, genel kurul tescili, ilanı...