28 / 04 / 2024

kooperatif kurmak

kooperatif kurmak

1163 sayılı Kooperatifler Kanunu gereğince, bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Peki, Kooperatif kuruluş işlemleri 2014 nelerdir? İşte yanıtı..

Kooperatif kurmak için kaç kişi gerekir?

Kooperatifler Kanunu gereğince, kooperatif kurmanın bazı koşulları bulunuyor. Örneğin kooperatifin bir ana sözleşmesinin olması gerekiyor. Peki, kooperatif kurmak için kaç kişi gerekir? İşte kooperatif şartları..

Kooperatif genel kurul toplantısında oy nasıl kullanılır?

Kooperatifler genel ve olağanüstü kurul toplantıları yapabiliyor. Toplantının konusu toplantı çağrı ve ilanında belirtiliyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantısında oy nasıl kullanılır? Kimler oy kullanamaz?

Kooperatif genel kurul toplantı yeter sayısı!

Kooperatif genel kurul toplanamadığı takdirde ilgili bakanlık genel kurulu toplantıya çağırma yetkisine sahip oluyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantı yeter sayısı nedir? Karar alma yeter sayısı nedir?

Kooperatif genel kurul toplantısı başvuru müracaat formu!

Kooperatif genel kurul toplantısı için Valilikten temsilci isteği yapılabiliyor. Bu istek Kooperatif genel kurul toplantısı başvuru müracaat formu ile yapılabiliyor. İşte kooperatif genel kurul toplantısı başvuru müracaat formu..

Kooperatif genel kurul toplantısı için gerekli evraklar!

Kooperatif Genel kurulu olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Kurulun idaresi, ortaklar veya seçilen başkan ve üyeler tarafından sağlanır. Peki, kooperatif genel kurul toplantısı için gerekli evraklar nelerdir?

Kooperatif genel kurul toplantısına çağrı nasıl yapılır?

Kooperatif genel kurulu, bütün ortakları temsil eden en yetkili organdır. Genel kurul olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantısına çağrı nasıl yapılır?

Kooperatif genel kurul toplantısı ne zaman yapılır?

Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısı genel kurulca belirlenir. Yönetim Kurulu, genel kurulca kararlaştırılan sayının üzerinde ortak kaydedemiyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantısı ne zaman yapılır?

Kooperatif dağılma sebepleri nelerdir?

Kooperatif adını ancak Kooperatifler kanununa göre kurulmuş teşekküller kullanabiliyor. Kooperatifler kanunen bazı durumlarda ise dağılabiliyor. Peki, kooperatif dağılma sebepleri nelerdir? İşte kooperatif dağılma sebepleri..

Kooperatif ne zaman fesh olur?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Kooperatif adını ancak bu kanuna göre kurulmuş teşekküller kullanabiliyor. Peki, kooperatif ne zaman fesh olur?

Kooperatif feshi nasıl yapılır?

Bir kooperatifin konut inşası için toplandığını ve konutlarını yaparak tapularını üyelere dağıttığını düşünelim. Bu durumda kooperatif feshi nasıl yapılır? İşte kooperatif feshi işlemleri..

Kooperatif üyesi nasıl ortaklıktan çıkarılır?

Kooperatif ortaklığına girmek için gerçek kişilerin medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmaları gerekiyor. Peki, kooperatif üyesi nasıl ortaklıktan çıkarılır? Hangi durumlarda ortaklığa son verilir?

Kooperatif ortaklığının sona ermesi!

Yapı kooperatiflerinde ortakların bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Kooperatif üyeliğinden çıkmak, ortakların hakları arasında yer alıyor. Peki, kooperatif ortaklığının sona ermesi için ne yapılır? Ortaklık nasıl sona erer?

Kooperatif teslimlerinde KDV!

Bir yapı kooperatifi en az 7 gerçek ve 1163 sayılı Kooperatifler kanununda belirtilen tüzel kişilerce kuruluyor. Kooperatif üyelerince belirlenen koşullarda bina inşaatı yapılıyor. Peki, kooperatif teslimlerinde KDV oranı nedir?

Yabancılar fabrika kurmak yerine konut satın alıyor!

2015'in ilk 6 ayında gayrimenkul satın almak için getirilen döviz 1 milyar 823 milyon dolar. Biz yabancıların fabrika kurmak için doğrudan yatırım yapmalarını bekliyoruz. Yabancılar ise, fabrika kurmak için değil, konut satın almak için döviz getiriyor.

kooperatif kurmak Haberi

kooperatif kurmak

Kooperatif kuruluş işlemleri 2014!

Ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını iş gücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklar, kooperatif olarak tanımlanıyor.


1163 sayılı Kooperatifler Kanunu gereğince, bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Ana sözleşmedeki imzaların 

noterce onaylanması gerekiyor.


Yapı kooperatifleri ile konusuna taşınmaz mal temliki dahil bulunan diğer kooperatiflerin anasözleşmelerinde  ortaklara taşınmaz mal temlik edileceği hakkındaki taahhütler başka bir resmi şekil aranmaksızın muteberdir.


Sermaye miktarı sınırlandırılarak kooperatif kurulamaz. Kooperatif adını ancak bu kanuna göre kurulmuş teşekküller  kullanabilir.


Kooperatif kuruluş sırasında tescil ve ilan olunacak hususlar şu şekilde sıralanıyor;

1. Ana sözleşme tarihi,


2. Kooperatifin amacı, konusu ve varsa...