25 / 07 / 2024

Lisanslı yedieminlerin hakları

Lisanslı yedieminlerin hakları

Yediemin; hukukta bir malı malın mülkiyetini ele geçirmek maksadıyla değil, sahibinin temsilcisi olarak geçişi süreyle elinde bulundurmasına izin verilen kişiye deniyor. Peki, lisanslı yediemin hakları nelerdir?

Kiracının tahliye hakları!

Mesken ihtiyacını karşılamak için, konut kiralayan kiracıların ev sahibine karşı bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki, kiracının tahliye hakları nelerdir? Kiracı hangi durumlarda tahliye edilemez?

Kentsel dönüşümde kat maliklerinin hakları!

Kentsel dönüşümde, uygulama alanındaki taşınmaz maliklerinin hakları ve tapuya tescil işlemleri, kentsel dönüşüm yönetmeliğinde açıklanıyor. İşte 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu yönetmeliğindeki kat maliklerinin hakları...

Yıkılacak evde kiracı hakları!

Kira sözleşmesi süresi henüz dolmayan taşınmazları yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi durumunda sözleşme feshedilebiliyor. Peki, yıkılacak evde kiracı hakları nelerdir?

Hisseli tarım arazilerinde çiftçi hakları!

15 Mayıs 2014 tarihinde yayımlanan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile bölünemeyen hisseli tarım arazilerinde çiftçilere birtakım haklar tanındı. İşte hisseli tarım arazilerinde çiftçi hakları...

Kapıcı hakları ve sorumlulukları nelerdir?

Bir apartman veya sitede çalışan kapıcı görevlilerinin yerine getirmesi gereken bazı sorumlulukları ve sahip olduğu bazı haklar bulunuyor. Peki, kapıcı hakları ve sorumlulukları nelerdir? İşte Konut Kapıcıları Yönetmeliği esasları..

Kentsel dönüşüm işyeri kiracı hakları!

Kentsel dönüşümde anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahiplerine bazı olanaklar sunuluyor. Peki, kentsel dönüşüm işyeri kiracı hakları nelerdir?

Ali Ağaoğlu: Türkiye’de 10 milyon lisanslı sporcu olması lazım!

Gayrimenkul sektörüne yön veren Ağaoğlu Şirketler Grubu, Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde Vakıfbank Bayan Voleybol Takımı’nı yalnız bırakmadı. Ali Ağaoğlu:Türkiye’de 10 milyon lisanslı sporcu olması lazım' dedi.

Apartmanda dükkan sahibinin hakları!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına sahip kimselerin bazı hakları bulunuyor. Peki, apartmanda dükkan sahibinin hakları nelerdir?

Kentsel dönüşümde işyeri kiracı hakları!

Kentsel dönüşümde, riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılarak yeni yönetmeliklere uygun bir şekilde inşa ediliyor. Peki yıkılan binadaki işyeri kiracılarına ne olacak? İşte kentsel dönüşümde işyeri kiracı hakları...

Fındık için lisanslı depo ihtiyacı arttı!

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, depolar üreticiye iyi anlatılmadığı için talep azlığı nedeniyle kapatılan lisanslı depoların acilendevreye sokulması gerektiği söyledi.

Kat maliklerinin hakları ve borçları!

Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak ile yükümlü oluyor. İşte Kanunda açıklanan kat maliklerinin hakları ve borçları...

Ev satışında kiracı hakları!

Evini kiralamak, ev sahibinin evini satışa çıkarmasına engel olmuyor. İsteyenler ev kiradayken de evi satabiliyor. Peki, ev satışında kiracı ne olur? Ev satışınsa kiracı hakları nelerdir?

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kira destekleme ödemesi kararı!

5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Çerçevesinde Lisans Alarak Faaliyet Gösteren Depolarda Muhafaza Edilmesi Halinde Kira Destekleme Ödemesi Yapılmasına İlişkin Karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı...

Lisanslı yedieminlerin hakları Haberi

Lisanslı yedieminlerin hakları

Lisanslı yedieminlerin hakları!

Yediemin; hukukta bir malı malın mülkiyetini ele geçirmek maksadıyla değil, sahibinin temsilcisi olarak geçişi süreyle elinde bulundurmasına izin verilen kişiye deniyor.


Yedieminlik kurumu esas olarak yediemin olarak malı veya işletmeyi muhafaza edip saklayacak, işletecek kimse ile ondan bu işi yapmasını isteyen kimse arasında, irade uyuşmasına ve güvene dayalı bir sözleşmeyle oluşur. Taraflar arasında kurulan bu sözleşme BK m.463’te düzenlenen vedia sözleşmesinin bir türü olan yedieminlik sözleşmesidir. Peki, Lisanslı yedieminlerin hakları nelerdir? Lisanslı yedieminlerin sorumlulukları nelerdir?


Lisanslı yedieminlerin hak ve sorumlulukları, Lisanslı yediemin depoları yönetmeliği kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Lisans sahibinin hakları

Lisans sahibi;

a) Lisans kapsamında kalan hizmetleri münhasıran yerine getirme veya bu konudaki yetkilerini alt işleticilere devretme,


b) İlgili mevzuat ve şartnamede belirtilen diğer yetkileri kullanma haklarına sahiptir.


Lisans sahibinin yükümlülükleri

Lisans sahibi;

a) Lisans...