05 / 05 / 2024

mal rejimi kanunu

mal rejimi kanunu

Evlilik sırasında imzalanan mal ayrılığı rejimi sözleşmesi ile eşlerden her biri kendisine ait olan kişisel mallarını yönetmek ve tasarruf etmek gibi haklara sahip oluyor. İşte evlilikte mal paylaşımı kanunu...

Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir? Edinilmiş mallar nelerdir?

Edinilmiş mallara katılma rejimi, Türk Medeni Kanunu'na göre evlilik konusunda düzenleyici bir hukuki kavramdır. Bu rejime göre evlilik sürecinde edinilen mal ve kazançlar eşler arasında paylaştırılır. Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir, edinilmiş mallar nelerdir?  

 Sipariş iptalinden kampanyalı mal satışına pek çok alanı kapsıyor! İşte yeni Perakende Kanunu!

Perakende Ticaret Kanunu’nda değişiklik içereren düzenleme, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ilişkileri yeniden tanımlıyor. Haksız ticari uygulama tanımını getiren değişiklik, sipariş iptalinden, kampanyalı mal ve hizmete, maliyet ve giderlere kadar geniş bir alanı kapsıyor.

Milyonlarca borçluyu ilgilendiriyor! Haczedilen malın satışıyla ilgili yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı

İcra ve İflas Kanunu’ndaki yenilenme milyonlarca borçluyu ilgilendiriyor. İcrada olan mal artık satılabiliyor. İşte detaylar…

Berk Oktay ile Merve Şarapçıoğlu'nun mal paylaşımı davası başladı!

Berk Oktay ile Merve Şarapçıoğlu arasındaki ‘mal rejimi davası’nın ilk celsesi görüldü. Tanıkların dinlendiği dava 2 Kasım tarihine ertelendi.

Evlilik sözleşmesi değil mal rejimi sözleşmesi yapılabilir!

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, Türk hukukunda 'Evlilik Sözleşmesi' şeklinde hukuki bir düzenleme olmadığını ve bunların hükümsüz olduğunu açıkladı..

Kira kanunu 2017!

Taşınmaz mal kiralamalarında tarafların sahip oldukları hak ve sorumluluklar Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor. İşte 2017'de de uygulanacak Kira kanunu hükümleri..

Ayıplı mal ispat yükü!

Tüketicilerin ayıplı mal karşısında hak ve sorumlulukları Tüketici Kanunu kapsamında açıklanıyor. Ayıplı mal karşısında seçimlik haklarını kullanmak isteyen tüketicilerin öncelikle ayıplı malı ispat etmeleri gerekiyor.İşte ayıplı mal ispat yükü..

Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi nasıl yapılır?

Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur. Peki, paylaşmalı mal ayrılığı rejimi nasıl yapılır?

Boşanma davalarında mal rejimi!

Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıl oluyor. Peki, eşler boşanırsa mal rejimi ne olur? Boşanma davalarında mal rejimi nasıl tasfiye edilir?

Paylaşmalı mal ayrılığı nasıl olur?

Eşler arasında yapılabilen mal rejimleri arasında paylaşmalı mal rejimi de bulunuyor. Peki, paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde eşlerin hakları nelerdir? Paylaşmalı mal ayrılığı nasıl olur?

Evlilikten önce edinilmiş malların paylaşımı!

Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanıyor.Ancak isteyen eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebiliyor. Peki, evlilikten önce edinilmiş malların paylaşımı nasıl olur?

Kira bedelinin belirlenmesi kanunu!

Taşınmaz mal kiralamalarında yapılan kira sözleşmesi kapsamında kira bedeli, kira süresi ve kira artış oranları gibi hususlara yer veriliyor. Peki, kira bedeli nasıl belirlenir? İşte kira bedelinin belirlenmesi kanunu...

Evlilikte hangi mallar ortak?

Evlilikte yasal olarak uygulanan mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimi oluyor. Bir eşin bütün malları, edinilmiş mal kabul ediliyor. Peki, diğer rejimleri kabul eden evlilikte hangi mallar ortak oluyor?

mal rejimi kanunu Haberi

mal rejimi kanunu

Evlilikte mal paylaşımı kanunu!

Evlilik sırasında imzalanan mal ayrılığı rejimi sözleşmesi ile eşlerden her biri kendisine ait olan kişisel mallarını yönetmek, bunlardan yararlanmak ve tasarruf etmek hakkına sahip oluyor.


Eşler bu sözleşme ile birbirine karşı birtakım hak ve sorumluluk sahibi oluyor. Söz konusu evlilikte mal paylaşımı sözleşmesi ile ilgili yasal hükümler, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor.


EVLİLİKTE MAL PAYLAŞIMI KANUNU!


EŞLER ARASINDAKİ MAL REJİMİ


BİRİNCİ AYIRIM

GENEL HÜKÜMLER

A. Yasal mal rejimi

MADDE 202.- Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır.

Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilirler.


B. Mal rejimi sözleşmesi

I. Sözleşmenin içeriği

MADDE 203.- Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.


II. Sözleşme ehliyeti

MADDE 204.- Mal rejimi sözleşmesi, ancak ayırt etme...