26 / 11 / 2024

mal rejimleri

mal rejimleri

Kanuna göre, boşanmaya karar veren çiftler mal paylaşımı için nasıl bir süreçten geçer? Boşanma halinde kaç çeşit mal rejimi vardır?

Mal paylaşımı dava dilekçesi 2021!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, eşler arasındaki mal rejimleri nelerdir? Mal paylaşımı dava dilekçesi 2021 nasıl hazırlanır? İşte tüm merak edilenler...

10 soruda eşler arasındaki mal paylaşımı!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, eşler arasındaki mal rejimleri nelerdir? Eşlerin boşanmada mallar üzerindeki hak ve sorumlulukları nelerdir?

Paylaşmalı mal ayrılığı nasıl olur?

Eşler arasında yapılabilen mal rejimleri arasında paylaşmalı mal rejimi de bulunuyor. Peki, paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde eşlerin hakları nelerdir? Paylaşmalı mal ayrılığı nasıl olur?

Mal ortaklığı rejimi ne zaman sona erer?

Eşler arasında yapılabilen mal rejimleri arasında, mal ortaklığı rejimi de bulunuyor. Bu rejim, ortaklık malları ile eşlerin kişisel mallarını kapsıyor. Peki, mal ortaklığı rejimi ne zaman sona erer?

Mal ortaklığı sözleşmesi nasıl yapılır?

Eşler arasında yapılabilen mal rejimleri arasında, mal ortaklığı rejimi de buluyor. Mal ortaklığı rejimi ortaklık malları ile eşlerin kişisel mallarını kapsıyor. Peki, mal ortaklığı sözleşmesi nasıl yapılır?

Aile Konutu Şerhi, Mal Rejimleri ve Çocuk Malları ile ilgili son genelge!

01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun aile konutu şerhi, edinilmiş mallara katılma rejimi ve velayet - çocuk mallarına ilişkin hükümleri ile ilgili yeni düzenlemeleri içeren genelge 11 Haziran 2014 tarihinde yayınlandı...

Miras kalan malın vergisi nasıl ödenir?

Miras vergisi ölüm gerçekleştiğinde mirasçıların yerine getirmekle ile yükümlü oldukları sorumluluklar arasında yer alıyor. Peki, miras kalan malın vergisi nasıl ödenir? Miras kalan malın vergisi nasıl hesaplanır?

Bir idareye ait taşınmaz malın diğer idareye devri!

Kamu tüzelkişilerinin ve kurumlarının sahip oldukları taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakları diğer bir kamu tüzelkişisi veya kurumu tarafından kamulaştırılır mı? İşte bir idareye ait taşınmaz malın diğer idareye devri esasları...

Ali Pandır: Yurtdışındaki otomotiv üreticilerine mal satmayı hedefliyoruz!

Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, “Yerli sanayideki payımızı yüzde 50’ye yükseltmeyi planlarken, diğer yanda ise yapacağımız yatırımlarla yurtdışındaki otomotiv üreticilerine mal satmayı hedefliyoruz” dedi

Sınırlı mal ortaklığı nedir?

Mal ortaklığı rejimi, ortaklık malları ile eşlerin kişisel mallarını kapsıyor. Peki, sınırlı mal ortaklığı nedir? Edinilmiş mallarda ortaklık esasları nelerdir? İşte Türk Medeni Kanunu hükümleri...

Mal varlığı araştırması nasıl yapılır?

6183 sayılı Kanunun 62. maddesi hükmü uyarınca, kamu alacaklarının takip ve tahsili amacıyla, amme borçlusunun mal varlığının tespit edilebilmesi için yurt çapında mal varlığı araştırması yapılması gerekiyor. Peki, mal varlığı araştırması nasıl yapılır?

Mirastan mal kaçırma cezası!

Mal kaçırma davasını kazanabilmek için gerçek niyetin mirastan mal kaçırmak olduğunu, ortada gerçek bir satış olmadığını, para verilmediğini ispatlamak yeterli oluyor. Peki, mirastan mal kaçırma cezası var mıdır?

Mirastan mal kaçırma davasında zamanaşımı!

Miras hukukuna göre mirasbırakan kişi, bazı mirasçılarınını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla malların satışını gerçekleştirebiliyor. Peki bu durumda yasal mirasçı hakkını nasıl arar? Mirastan mal kaçırma davasında zamanaşımı var mıdır?

mal rejimleri Haberi

mal rejimleri

Boşanma halinde kaç çeşit mal rejimi vardır?

01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda evlilik birliği içerisinde edinilen malların paylaşımı konusunda yeni düzenlemeler getirilmiştir. 


Boşanma halinde kaç çeşit mal rejimi vardır?

- Edinilmiş Mallara Katılma

- Mal Ayrılığı

- Paylaşmalı Mal Ayrılığı

- Mal Ortaklığı


Mal rejimine göre eşler arasında yarı yarıya eşit olarak paylaştırılan edinilmiş mallar;

- Çalışmanın karşılığında olan maaş, ücret vb. ödemeler

- Sosyal güvenlik kuruluşlarının yaptığı her türlü ödemeler

- Çalışma gücünün kaybı dolayısıyla ödenen tazminatlar

- Kişisel malların geliri 


Mal ayrılığı, paylaşmalı mal ayrılığı ve mal ortaklığı rejimleri, tarafların noterde yapacakları bir “Mal Rejimi Sözleşmesi” ile seçilebilir ve ortaklığa girecek mallar bu sözleşme dahilinde belirlenir. Ayrıca taraflar evlenme başvurusu sırasında da hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak bildirebilirler. 


Bölüşüme girmeyecek kişisel mallar;

- Eşlerden birinin kişisel...