29 / 04 / 2024

Mirastan mal kaçırma cezası!

Mirastan mal kaçırma cezası!

Mal kaçırma davasını kazanabilmek için gerçek niyetin mirastan mal kaçırmak olduğunu, ortada gerçek bir satış olmadığını, para verilmediğini ispatlamak yeterli oluyor. Peki, mirastan mal kaçırma cezası var mıdır?



Mirastan mal kaçırma cezası!

Mirasbırakan kişi, bazı mirasçılarınını miras hakkından yoksun bırakmak için amacını gizleyerek, gerçekte bağışlamak istediği tapulu taşınmazını, tapuda yaptığı resmi sözleşme ile devrederek aslen hak sahibi olan diğer mirasçıları da haksız şekilde mirastan mahrum kalmış olmaktadır.


Bu doğrultuda Miras hukuku mal kaçıranlaranları değil; Haksızlığa uğrayanları koruyor. Kaçırılmış malların tamamının veya bir kısmının yeniden paylaşıma katılmasını sağlıyor. Bunun için haksızlığa uğrayanlardan birinin dava açması yeterli oluyor.


Söz konus mal kaçırma davasını kazanabilmek için gerçek niyetin mirastan mal kaçırmak olduğunu, ortada gerçek bir satış olmadığını, para verilmediğini ispatlamak yeterli oluyor. İspat ise belge ve şahitlerle yapılabiliyor. 


Sonuç olarak, yapılmış devirler iptal edilip, kaçırılan mallar mahkeme kararıyla miras paylaşımına katılabiliyor.


Bu hususta Yargıtay tüm mirasçıların dava açarak sözleşmenin muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespitini ve buna dayanarak tapu kaydının iptalini isteyebileceğine karar vermiştir.


Buna göre, kendisinden miras kaçırıldığını düşünen mirasçılar, mahkemeye dava açabiliyor. 



Mirastan mal kaçırma davasında zamanaşımı!



Geri Dön