Mirastan mal kaçırma cezası var mı?
Mal kaçırma davasını kazanabilmek için gerçek niyetin mirastan mal kaçırmak olduğunun, ortada gerçek bir satış olmadığının, para verilmediğinin ispatlanması gerekiyor. Peki, mirastan mal kaçırma cezası var mı?
Mirastan mal kaçırma cezası var mı?
Bir kimsenin mirasçısını miras hakkından yoksun bırakmak için yapılan karşılıksız kazandırmaları satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmeleriyle mirastan mal kaçırılabiliyor.
Saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen her mirasçının bunu dava edebileceğini ve muvazaayı her türlü delil ile ispatlayabileceğini belirtiliyor. Bu davayı yasal mirasçılar, atanmış mirasçılar veya evlatlıklar da açabiliyor. Ancak bu davayı mirası reddeden, miras hakkından feragat eden ve mirastan çıkarılan kişiler açamıyor.
Söz konusu mal kaçırma davasını kazanabilmek için gerçek niyetin mirastan mal kaçırmak olduğunu, ortada gerçek bir satış olmadığını, para verilmediğini ispatlamak yeterli oluyor. İspat ise belge ve şahitlerle yapılabiliyor.
Sonuç olarak, yapılmış devirler iptal edilip, kaçırılan mallar mahkeme kararıyla miras paylaşımına katılabiliyor.
Mirastan mal kaçırma cezası var mı?
Bu hususta Yargıtay tüm mirasçıların dava açarak sözleşmenin muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespitini ve buna dayanarak tapu kaydının iptalini isteyebileceğine karar vermiştir.
Buna göre, kendisinden miras kaçırıldığını düşünen mirasçılar, mahkemeye dava açabiliyor.