28 / 04 / 2024

Ölmeden mirastan mal kaçırma nasıl önlenebilir?

Ölmeden mirastan mal kaçırma nasıl önlenebilir?

Mirasbırakan, gerçekte bağışlamak istediği tapulu taşınmazını, tapuda yaptığı resmi sözleşme ile devrederek aslen hak sahibi olan diğer mirasçıları da haksız şekilde mirastan mahrum bırakabiliyor. Peki, ölmeden mirastan mal kaçırma nasıl önlenebilir?



Ölmeden mirastan mal kaçırma nasıl önlenebilir?

Miras hukukunda yaşanan problemler arasında mirastan mal kaçırma hususu da bulunuyor. Mirasbırakan kişi, bazı mirasçılarınını miras hakkından yoksun bırakmak için amacını gizleyerek, gerçekte bağışlamak istediği tapulu taşınmazını, tapuda yaptığı resmi sözleşme ile devrederek aslen hak sahibi olan diğer mirasçıları da haksız şekilde mirastan mahrum bırakabiliyor. 


Peki bu durum nasıl engellenir? Ölmeden mirastan mal kaçırma nasıl önlenebilir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Gayrimenkul hukukunda bir kimse ölene kadar malvarlığı üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunma hakkına sahip oluyor. Buna karşın yapılan tasarrus sonrasında mirasçılarının saklı paylarının zedelenmesi halinde saklı payı zedelenen mirasçı saklı payı tamamlanana kadar, önce karşılıksız ölüme bağlı tasarruflar (miras sözleşmesi ve vasiyetname) ne kadarsa orantılı olarak onlardan saklı payını tamamlattırır.


Şayet yetmezse son tarihlisinden başlanarak sağlararası karşılıksız kazandırmalardan saklı paylarını tamamlattırır.


Olayda sağlararası bir karşılıksız kazandırma olduğu için bu sağlararası karşılıksız kazandırmaların hepsi terekeye eklenir.


Oradan saklı payı zedelenen mirasçının alacağı miktar bulunup bu pay tamamlanana kadar en yeni tarihlisinden en eski tarihlisine doğru sağlararası tasarruflarda indirim yapılır,saklı pay tamamlanınca kalan sağlararası tasarruf varsa artık ondan indirim yapılmaz.


A. Mirasçılar arasında

Madde 669- Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlüdürler.


Mirasbırakanın çeyiz veya kuruluş sermayesi vermek ya da bir malvarlığını devretmek veya borçtan kurtarmak ve benzerleri gibi karşılık almaksızın altsoyuna yapmış olduğu kazandırmalar, aksi mirasbırakan tarafından açıkça belirtilmiş olmadıkça, denkleştirmeye tâbidir. 


B. Tenkis davası

I. Koşulları


1. Genel olarak

Madde 560- Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler.


3. Sağlararası kazandırmalar


a. Tenkise tâbi kazandırmalar

Madde 565- Aşağıdaki karşılıksız kazandırmalar, ölüme bağlı tasarruflar gibi tenkise tâbidir:


1. Mirasbırakanın, mirasçılık sıfatını kaybeden yasal mirasçıya miras payına mahsuben yapmış olduğu sağlararası kazandırmalar,geri verilmemek kaydıyla altsoyuna malvarlığı devri veya borçtan kurtarma yoluyla yaptığı kazandırmalar ya da alışılmışın dışında verilen çeyiz ve kuruluş sermayesi,


2. Miras haklarının ölümden önce tasfiyesi maksadıyla yapılan kazandırmalar,


3. Mirasbırakanın serbestçe dönme hakkını saklı tutarak yaptığı bağışlamalar ve ölümünden önceki bir yıl içinde âdet üzere verilen hediyeler dışında yapmış olduğu bağışlamalar,


4. Mirasbırakanın saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacıyla yaptığı açık olan kazandırmalar.


III. Tenkiste sıra

Madde 570- Tenkis, saklı pay tamamlanıncaya kadar, önce ölüme bağlı tasarruflardan; bu yetmezse, en yeni tarihlisinden en eskisine doğru geriye gidilmek üzere sağlararası kazandırmalardan yapılır.


Kamu tüzel kişileri ile kamuya yararlı dernek ve vakıflara yapılan ölüme bağlı tasarruflar ve sağlararası kazandırmalar en son sırada tenkis edilir.


Mirastan mal kaçırma davasında zamanaşımı!


Geri Dön