12 / 05 / 2024

manisa ulu caminin minberindeki ahşap oymacılığı

manisa ulu caminin minberindeki ahşap oymacılığı

Manisa Ulu Cami'nin minberi, Beylikler dönemi Türk ahşap oymacılığının şaheserlerinden birisi. İl Müftüsü Sinan Cihan, üzerinde hiçbir sentetik madde bulunmayan 647 yıllık minberdeki işçiliğin, ziyaretçileri hayran bıraktığını söyledi...

Manisa'daki depremde hasar gören cami minarelerine kontrollü yıkım!

Manisa Akhisar'da 22 Ocak'ta yaşanan depremde hasar gören 2 caminin minaresi, kontrollü şekilde yıkıldı...

Manisa'daki 700 yıllık Ulu Camii restore edilecek!

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 700 yıllık Ulu Camii restore edilecek. Caminin restorasyonu için hazırlanan proje Koruma Kurulu Kararı ile onaylandı.

Danimarka Brabrand Ulu Camii açıldı!

Danimarka Arhus'ta inşaatı tamamlanan Brabrand Ulu Camii'nin resmi açılış töreni yapıldı. Caminin temeli 2014 yılının Ağustos ayında atılmıştı.

Manisa'daki imar çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlanacak!

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Gazeteci ve Ege Koop Onursal Başkanı Öcal Uluç ile Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Aytaç’ı makamında ağırladı. Ergün Manisa'daki imar çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi

Manisa Ulu Cami'nin tarihi dokusu ortaya çıkacak!

Ulu Cami’deki tarihi ve kültürel dokuyu ortaya çıkartabilmek amacıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çevre düzenleme projesinde çalışmalara hız verildi.

Manisa Ahmetli'ye yeni altyapı!

Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Ahmetli’nin kanalizasyon hattı olmayan Barbaros ve Ulu Camii Mahallelerinde hat döşeme çalışması yaparak vatandaşları büyük bir sıkıntıdan kurtardı.

Çorum Sungurlu Cami restore ediliyor!

Sungurlu Belediye Başkanı Abdulkadir Şahiner’in girişimleri sonucu ilçenin tarihi sembollerinden olan Ulu caminin bahçesinden çatısına, tuvaletlerinden şadırvanına kadar elden geçirilerek restorasyon işleri son hızıyla devam ediyor.

Manisa Saruhanlı'da cami temeli törenle atıldı!

Manisa’nın Saruhanlı İlçesine bağlı Tirkeş Mahallesinde, 75 bin lira tutarındaki temel maliyeti Saruhanlı Belediyesi tarafından karşılanan caminin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Adıyaman Ulu Cami restore edilecek!

Adıyaman merkez Ulu Cami restorasyon nedeniyle ibadete kapatıldı.Adıyaman Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan restorasyonun bitimine kadar caminin ibadete kapatıldığını belirtti.

Hakkari Ulu Cami yıkım çalışmalarında sona gelindi!

Hakkari Merkez Ulu Caminin enkaz kaldırma çalışmaları son aşamaya geldi. Merkez Ulu Cami yaklaşık bin metre kare üzerine inşa edilecek ve içerisinde bir çok üniteyi barındıracağı belirtildi.

Adıyaman Sincik Ulu Cami'nin temeli atıldı!

Adıyaman’ın Sincik ilçesinde çürük olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz yıl yıkılan merkez Ulu Caminin temeli atıldı. Sincik Kaymakamı Tunahan Efendioğlu, AK Parti Sincik ilçe Başkanı Şevket Öksüz, çok sayıda vatandaş törene katıldı.

Merzifon Ulu Camii restore ediliyor!

Anadolu Selçukluları döneminde Amasya'nın Merzifon ilçesine yaptırılan ve yanarak kullanılmaz hale gelen Ulu Camii, restore edilerek tekrar ibadete açılacak. Merzifon Belediye Başkan Yardımcısı Gürkan, Caminin yenileme çalışmalarına başladıklarını söyledi

Merzifon'daki tarihi Ulu Camii yenilenecek!

Merzifon Belediye Başkan Yardımcısı Arif Gürkan, Merzifon Eskicami Mahallesi’nde mülkiyeti “Yozgadın Köse Yusuflu Camii Vakfı” adına kayıtlı olan tarihi Ulu Camii ve caminin yenileme çalışmaları hakkında bilgi verdi.

manisa ulu caminin minberindeki ahşap oymacılığı Haberi

manisa ulu caminin minberindeki ahşap oymacılığı


Anadolu'da birçok il ve ilçenin merkezinde "ulu cami" vardır. Bulundukları şehrin genellikle en büyüğü olma özelliğini koruyan bu camilerin büyük çoğunluğu ibadete açıktır. Çok az bir kısmı, sonradan yapılan daha büyük camilerden dolayı en büyük cami olma vasfını kaybetmiştir. Manisa Ulu Cami de vasfını kaybetmeyenlerden birisi. Saruhanoğulları Beyliği'nin en önemli eserlerinden. Muzaffereddin İshak Bey tarafından, 1366 yılında Mimar Emet Bin Osman'a yaptırılmış. Beylikler döneminin en önemli ve ilgi çekici cami planı olarak gösterilmektedir. Spil Dağı'nın kuzey eteğinde külliye, cami, medrese, türbe ve kuzeydoğusundaki hamamdan oluşuyor. Cami, enine dikdörtgen bir plana sahip olup sekizgen ayak sistemi üzerine oturan büyük bir kubbeyle örtülmüş. Minberi, kündekâri tekniğinde yapılmış olup devrinin en güzel örneklerinden. Günümüzde Manisa Müzesi'nde bulunan minber kapısının üstünde bir kitabe...