Merzifon Ulu Camii restore ediliyor!
Anadolu Selçukluları döneminde Amasya'nın Merzifon ilçesine yaptırılan ve yanarak kullanılmaz hale gelen Ulu Camii, restore edilerek tekrar ibadete açılacak. Merzifon Belediye Başkan Yardımcısı Gürkan, Caminin yenileme çalışmalarına başladıklarını söyledi
Anadolu Selçukluları döneminde Amasya'nın Merzifon ilçesine yaptırılan ve yanarak kullanılmaz hale gelen Ulu Camii, restore edilerek tekrar ibadete açılacak. Pervane Muineddin Süleyman tarafından 1264 ila 1265 yılları arasında yaptırılan Ulu Camii 1902 yılında yanmış ve müfrez arsa halinde kalmıştı. Merzifon Belediye Meclisi caminin restore edilerek tekrar ibadete açılması için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na müracaat etti. Yapılan müracaat sonucunda müfrez arsanın tekrar ibadethane alanı olmasına karar verildiğini belirten Merzifon Belediye Başkan Yardımcısı Arif Gürkan, tarihi Ulu Camii'nin yenileme çalışmalarına başladıklarını söyledi. Gürkan, toplamda bin 483 metrekare arsa üzerine orijinaline uygun olarak mimari projeni hazırlandığını ve camimin en kısa zamanda tamamlanarak ibadete açılacağını belirtti.
İMAR PLANINDA DEĞİŞİKLİK YOK
Son günlerde bazı kişilerce Ulu Camii'nin Merzifon Belediyesi tarafından iptal ettirildiği ve onanlmayacağı yönünde kasıtlı söylentiler çıkarıldığını kaydeden Gürkan, "Koruma amaçlı imar planında herhangi bir değişiklik yokken ve belediye tarafından verilen ruhsat geçerli iken maksatlı söylenti çıkarmak hem ayıp hem de günahtır. Belediyemizin Ulu Camii ve külliyesine herhangi bir karşıtlığı olmayıp aynı projenin devam ettirilmesinden yanadır. Konuyla ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü nezdinde görüşmede bulunduğumuz yetkililer caminin ve külliyesinin yapımının inşaat sezonunda başlayacağını bildirmişlerdir" dedi. Gürkan, ayrıca Tacettin İbrahim Paşa Camii, Bozacı Camii ve Ahçı Hüseyin Camileri için restorasyon çalışması ihalelerinin en kısa sürede yapılacağını, Çorbacı Camii'nin ise nisan ayı içinde onarıma başlanacağını sözlerine ekledi.
Dokuz Sütun