29 / 04 / 2024

Bitlis'teki 5 minareden birisi olan Ulu Cami restore ediliyor!

Bitlis'teki 5 minareden birisi olan Ulu Cami restore ediliyor!

Bitlis'teki tarihi 5 minareden birini simgeleyen 800 yıllık Ulu Cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, dokusuna uygun şekilde restore ediliyor



Bitlis'teki tarihi 5 minareden birini simgeleyen 800 yıllık 'Ulu Cami', Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, dokusuna uygun şekilde restore ediliyor. Restorasyon çalışmalarını inceleyen Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, caminin iç kısmında, daha önceki dönemlerde sıva ve fayanslarla kapatılan taş duvarların üzerindeki kalıntıların temizlendiğini söyledi.

Şu anda caminin dış cephesinde işlemin bittiğini anlatan Vali Yılmaz., Minarenin ise bakım ve onarımı tamamlandı. Hava kirliliği nedeniyle isle kaplı olan minare temizlendi. Minarede daha önceden görünmeyen şerit halindeki tuğlalar ve Arapça yazılar ortaya çıktı. Kubbe kısmının bakım ve onarımı da tamamlandı.'

Duvarların fayans kaplı olmasından dolayı, nemin dışarıya atamadığını ve taşlarda bozulmaların meydana geldiğini kaydeden Yılmaz, taşların yerlerine yenilerinin konulduğunu belirtti. Vali Yılmaz, "Caminin yer döşemesinde yaklaşık 40 santimetrelik dolgu bulunuyor. Çalışmalarla orijinal yer döşemesinin ortaya çıkarıldı. Bu nedenle dolgu malzemesi de sökülecek" diye konuştu. Öte yandan Şerefiye Camisi'nde de restorasyon çalışmalarının devam ettiğini bildiren Yılmaz, caminin çatı ve taban döşemesiyle ilgili proje değişilikliği yapıldığını dile getirdi.

Kurşun izi kalacak

Geçmişte yaşanan işgal sırasında minareye isabet eden kurşun izleri halen görülebiliyor. Restorasyonda bu izlere dokunmayacaklarını belirten Vali Yılmaz, "Bu izleri, geçmiş sıkıntılar tazelensin diye değil, hafızamız kaybolmasın diye bozmuyoruz. Bunlar, geçmişte yaşadığımız olayların izi. Bugün komşularımız arasında dış ilişkileri en iyi olan ülkeyiz" şeklinde konuştu.

Yenişafak


Geri Dön