28 / 04 / 2024

miras oranları

miras oranları

Bir kimsenin vefatı halinde sahip olduğu mallar mirasçılarına intikal ediyor. Mirasbırakanın mirasçılarının kim olduğu ve hangi oranda mirasçı oldukları kanun ile açıklanıyor. Peki, kanunen mirasta kime ne oranda pay düşer?

Mirasçılık belgesi istemi dilekçesi 2021!

Bir kimsenin vefat etmesinden sonra kalan miras, yasal mirasçıları ve mirasçıların oranları mirasçılık belgesinde yer alıyor. Bu belge bir dilekçe ile yetkili mahkemeye başvuru yapılarak alınabiliyor. İşte mirasçılık belgesi istemi dilekçesi 2021...

Veraset ve intikal vergisi 2021 oranları!

Menkul ve gayrimenkullerin veraset durumunda ya da ivasız olarak intikal etmesi halinde elde edilen miras için vergi ödenmesi gerekiyor. İşte veraset ve intikal vergisi 2021 oranları...

Miras vergisi gecikme cezası 2021!

2021 yılı için veraset ve intikal vergisi oranları belli oldu. Açıklanan tarihleri kaçıranlara faiz işleniyor. Peki veraset ve intikal vergisi gecikme cezası ne kadar? İşte miras vergisi gecikme cezası 2021...

Mirasçılar dikkat! Miras vergisiyle ilgili her şey! 

Kendisine miras kalan kimselerin, intikal eden bu miras için vergi ödemeleri gerekiyor. Peki, 2020 miras vergisi oranları ne? 2020'de mirasçılar ne kadar vergi ödeyecek? İşte emlak vergisiyle ilgili merak edilen her şey...

Veraset ve intikal vergisi oranları 2019!

Menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya ivazsız olarak intikal etmesi durumunda miras vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki miras vergisi nasıl hesaplanıyor? işte veraset ve intikal vergisi oranları 2019...

Mirasçılık belgesi istemi dilekçesi 2019!

Bir kimsenin vefat etmesinin ardından kalan miras, yasal mirasçıları ve mirasçıların oranları mirasçılık belgesinde görülebiliyor. Bu belge bir dilekçe ile yetkili mahkemeye başvurularak alınabiliyor. İşte mirasçılık belgesi istemi dilekçesi 2019...

Veraset vergisinde 2018 istisnaları ve oranları!

Bir kişinin vefatından sonra geriye menkul veya gayrimenkullerinin mirasçıları tarafından kabul edilmesi üzerine devlete ödenmesi gereken vergiye veraset ve intikal vergisi deniyor. İşte, Veraset Ve İntikal vergisi 2018 oranları..

Miras vergisi oranları 2016!

Kendisine miras kalan ve kalan miras değeri yapılan hesaplamalar sonrasında istisna haddini aşan mirasçılar bu vergiyi ödemek ile mükellef oluyor. İşte miras vergisi oranları 2016..

Veraset ve intikal vergisi 2016 oranları!

Kendisine miras kalan ve kalan miras değeri yapılan hesaplamalar sonrasında istisna haddini aşan mirasçılar, veraset ve intikal vergisi mükellefi oluyor. İşte veraset ve intikal vergisi 2016 oranları..

Mirasta saklı pay oranları 2016!

Miras Hukuku gereğince mirasbırakanların tasarruf özgürlüğünü saklı payların dışında kalan kısım üzerinden kullanması gerekiyor. Peki, saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2016 nelerdir?

Miras işlerine ait harçlar 2015!

Bir kimsenin vefatının ardından sahip olduğu gayrimenkuller miras olarak yasal mirasçılarına kalıyor. Ölen kimsenin bıraktığı mirası, mirasçılarına mirasçılık oranlarına göre paylaştırılıyor. Peki, miras işlerine ait harçlar 2015 ne kadar?

Saklı pay oranları nedir?

Miras Kanunu'na göre miras bırakan kişi mallarını istediği gibi tasarruf edemiyor. Kanuni mirasçıların korunan hakkına saklı pay deniyor. Peki, saklı pay oranları nedir?

Mirasta mahfuz hisse oranları!

Kanuni mirasçılardan murise çok yakın olanlara tanınan miras hissesine mahfuz hisse deniyor. İşte, mirasta mahfuz hisse oranları!

miras oranları Haberi

miras oranları

Mirasta kime ne oranda pay düşer?

Bir kimsenin vefatı halinde sahip olduğu mallar mirasçılarına intikal ediyor. Mirasbırakanın mirasçılarının kim olduğu ve hangi oranda mirasçı oldukları kanun ile açıklanıyor.


Kanunen, mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Daha sonra anne, baba; büyük anne, büyük baba; evlilik dışı hısımlar, sağ kalan eş, evlatlık ve devlet mirasbırakanın mirasçıları oluyor. Peki, mirasta kime ne oranda pay düşer?


Kimlerin hangi oranda mirasçı olacağı ölüm sırasında kimin hayatta olduğuna bağlı oluyor. Mirasçılar, veraset ilamı ile tespit edilebiliyor.


Mirasçılık sırası..

1. Geride çocuklar ve eş kalmışsa;eşin payı 1/4 'tür.(Çocukların yerini o çocuktan olan torunlar alır.)


2. Geride çocuk olmayıp mirasçı olarak anne baba ve eş kalmışsa; eşin payı 1/2'dir.(Ölen anne babanın yerini o anne babadan olan kardeşler alır.)


3. Geride anne baba ve...