22 / 05 / 2024

mütekabiliyet esası

mütekabiliyet esası

Karşılıklı olma durumunu anlatan mütekabiliyet ile ilgili merak ettiklerinizi bu haberde bulabilirsiniz. İşte mütekabiliyet nedir? için detaylar...

Deniz GYO esas sözleşme tadili için SPK'ya başvuru yapacak!

Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı esas sözleşmesinin 3. maddesi ve 6 maddesini içeren değişiklikler için SPK'ya başvuru yapacak.

Gayrimenkul en güvenli yatırım aracı!

2016 yılında TÜİK verilerine göre gayrimenkul satışları yüzde 4 artış gösterdi. Açıklanan verilere göre Türkiye, kentsel dönüşüm çalışmaları ve mütekabiliyet yasası ile yerli ve yabancı yatırımcıların odağı olmaya devam ediyor.

Atakule GYO esas sözleşme değişikliğini yayınladı!

Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı esas sözleşme değişikliği tablosunu yayınladı.

VİA GYO esas sözleşmesini güncelledi!

Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, esas sözleşmesinde güncelleme yaptı. VİA GYO güncellediği esas sözleşmesini Kamu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınladı. İşte VİA GYO'nun esas sözleşmesi..

Mütekabiliyet yasası yabancıların Türkiye'ye ilgisini artırdı!

15 yıldır gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren ve gayrimenkul danışmanlık şirketi kuran Eyyup Albayrak, mütekabiliyet yasasının çıkmasıyla yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi artırdığını dile getirdi.

Akiş GYO esas sözleşmesini güncelledi!

Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı esas sözleşmesinde güncelleme yaptı. Akiş GYO güncellediği esas sözleşmesini yayınladı.

Halk GYO esas sözleşmesinin 8. maddesini değiştirdi!

Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı esas sözleşmesinin "Sermaye ve Paylar" başlıklı 8. maddesini değiştirdi. Değişiklik 26 Mayıs 2016 tarihinde tescil edildi.

Nurol GYO'dan esas sözleşme değişikliği!

Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı esas sözleşmesinin 'sermaye ve hisse senetleri' başlıklı 7. maddesini değiştirdi. Söz konusu değişiklik tescillendi. Son değişikliği içeren yürürlükteki esas sözleşme yayılandı.

Panora GYO esas sözleşme tadili süreci izin aşamasında!

Panora Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Esas Sözleşme Tadil Tasarısı kapsamında, Sermaye Piyasası Kurulu uygun görüşü 24 Şubat 2016 tarihinde alınmış olup, süreç Gümrük ve Ticaret Bakanlığı izni aşamasında devam etmektedir.

Mütekabiliyet yasası sektörü olumlu etkileyecek!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, yabancılara konut satışının döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alınmasının inşaat sektörünün geleceğini olumlu etkileyeceğini belirtti.

Türkiye'den ev alan yabancılara vatandaşlık hakkı mı verilecek?

Yabancıya satışa izin veren mütekabiliyet yasasının ardından konut bedeline göre süresiz oturma izni veya vatandaşlık gündeme geldi. Zeybekci, ”Kim T.C yazan tapu alıyorsa, o vatandaşımızdır” dedi.

Damga Vergisi ve Mütekabiliyet Yasası yeniden düzenlenecek!

Gayrimenkul sektörünün geliştirilmesi için ne gerekiyorsa yapacağını söyleyen Vedat Demiröz, “Damga Vergisi ve Mütekabiliyet Yasası gibi konularda yeni düzenlemelerle sektörü daha dinamik hale getireceğiz” dedi.

Mütekabiliyet Yasası sektöre 4,5 milyar dolar katkı sağladı!

Mütekabiliyet Yasası’nın çıkarılmasının ardından, konut sektörünün 4,5 milyar dolarlık hacme ulaştığını ifade eden Çelik, satılan her konutun yüzde 5 ila 10’unun yabancıların alması durumunda ise bu rakamın 15-20 milyar dolara ulaşacağını belirtti.

mütekabiliyet esası Haberi

mütekabiliyet esası


Mütekabiliyet en yalın haliyle, karşılıklı olma durumunu ifade ediyor. Diplomasi literatüründe mütekabiliyet, devletler arası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibi anlamına geliyor. 


Mütekabiliyet Yasası 

Yabancıların Türkiye'de konut edinebilmesinin önünü açan Mütekabiliyet Yasası ise Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Mütekabiliyet nedir? sorusunun detaylı yanıtını ise Tapu Kanunu'nun 35. maddesinde okuyoruz; 


Madde 35- Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği  hallerde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilirler. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunu ve kişi başına ülke genelinde otuz hektarı geçemez. Bakanlar Kurulu kişi başına ülke...