05 / 05 / 2024

Osmanlı mimarı dede

Osmanlı mimarı dede

Alman işadamı Walter Graebner, dedesinin Osmanlı’da mimarlık yaptığını öğrendikten sonra Türkiye’de ilk etapta 120 milyon dolarlık yatırım planladı

Mimar Doğan Kuban'dan Osmanlı mirası açıklaması! 

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü son alan isimlerden olan Mimar Doğan Kuban, Osmanlıların resmi, heykeli, perspektifi, bilimi ve dünyayı merak etmediklerini söylüyor. 

Hayati İnanç:Tac Mahal'i Mimar Sinan'ın iki çırağı yaptı!

Esenler'de gerçekleşen “Gençler Tarihiyle Buluşuyor” adlı programda konuşan Yazar Hayati İnanç, Hindistan’daki Tac Mahal’i Mimar Sinan’ın iki çırağının yaptığını, yani bu eserin aslında Osmanlı'nın eseri olduğunu ifade etti...

Mimar Sinan'ın izinde İstanbul!

Osmanlı mimarisine rengini veren Mimar Sinan'ın İstanbul'daki eserlerini adım adım gezmek kendi başına bir serüvendi..

Mimar Sinan Kayseri'de anıldı!

Osmanlı padişahları Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim ve 3. Murat'ın dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan, memleketi Kayseri'de anıldı.

Mimar Sinan'ın matematiği çözüldü!

Vahit Okumuş, Osmanlı'dan bugüne ulaşan tarihi eserlerin mimarı Sinan'ın matematiğini çözmeyi başardı. Okumuş 25 yılını adadığı araştırmalar sonucunu anlattı...

Doğan Kuban: Mimar Sinan'dan sonra herkes onu taklit etti!

Prof. Dr. Doğan Kuban “Osmanlı’nın iki tane mimari geleneği var. Birincisi cami, ikincisi ahşap mimarisi... Bizim en büyük şansımız Mimar Sinan’dı. Ardından gelen herkes onu kopyaladı” diyor.

Bulgaristan'daki Osmanlı eserleri yıkılma tehlikesi altında!

Bulgaristan’da Mimar Sinan tarafından yapılan asırlık iki Osmanlı camisi, bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.

Mimar William James Smith eserlerini kitapta topladı!

İstanbul’daki pek çok tarihi binada imzası olan İngiliz mimar William James Smith, cam ve demiri uyumlu bir biçimde kullanarak Osmanlı topraklarında bir ilki başardı. Sultan Abdülmecid’in de takdirini kazanan mimarın eserleri bir kitapta toplandı.

Vahit Okumuş, Mimar Sinan'ın matematiğini çözdü!

Türkiye'nin pek çok ilindeki tarihi eserlerin restorasyonuna danışmanlık yapan Vahit Okumuş, 25 yılını adadığı araştırmalar sonucu, Osmanlı'dan bugüne ulaşan tarihi eserlerin mimarı Sinan'ın matematiğini çözmeyi başardı

Tahran'da Mimar Sinan ve Osmanlı Mimarisi Konferansı düzenlendi!

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saatçi: "Mimar Sinan, Türkiye'yi dünyaya tanıtan önemli bir enstrümanımız. Bunu ne kadar çok işlersek o oranda kimliğimiz ve medeniyetimiz ortaya çıkar"

Mimar Garabet Balyan'a anıt mezar yapılıyor!

Çoğu İstanbul'da 100'e yakın tarihi yapının mimarı olan ve "İşin Ehli" diye bilinen Garabet Balyan'a, Osmanlı tuğralı anıt mezar yapılıyor.

İstanbul'un mimarisini güzelleştiren mimar: Alexandre Vallaury!

Karaköy'deki Osmanlı Bankası binasından Tepebaşı'ndaki Pera Palasa pek çok şık yapının mimarı Vallaury'ye ölüm yıldönümünde huzur dileyelim. Bugünkü estetik yoksunu mimari karşısında mezarında sık sık ters dönüyordur zira...

Osmanlı kubbeleri restorasyona giriyor!

Suudi Arabistan'ın Mescid-i Haram çevresinde yaptığı genişletme çalışmaları kapsamında tek tek numaralandırıp paketlenen, Mimar Sinan'ın planladığı Osmanlı kubbeleri 15 metre geri çekilip yeniden inşa ediliyor.

Osmanlı mimarı dede Haberi

Osmanlı mimarı dede

TÜRKİYE’NİN ekonomik büyümesi Avrupa’nın köklü şirketlerini de çekmeye başladı. Osmanlı’nın Alman mimarlarından dedesi Julius Wilhelm Graebner’in izini takip ederek Türkiye’ye gelen Amplio Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Erwin Walter Graebner de bu işadamlarından. Graebner, Türkiye’deki ilk yatırımı olan Hilton Garden Inn’den sonra Haliç bölgesinde kentsel dönüşüm yatırımı yapacak. 


Mezarını Teşvikiye’de bulduk


Dedesinin 1900’lerin başında Osmanlı’nın tanınmış Alman mimarlarından olduğunu söyleyen Graebner, şunları paylaştı: “İstanbul’da ve Bursa’da bazı hastanelerin projelerini çizdiğini biliyoruz. Ben aslında dedemin bu geçmişinden bile haberdar değildim. Fakat daha sonra Almanya’nın Dresden kenti ile ilgili bir kitap yayınlandı. Bu kitaptan dedemin İstanbul’da mimar olarak çalıştığını ve 1917’de yine İstanbul’da vefat ettiğini öğrendik. Alman Büyükelçiliği’nin de yardımlarıyla dedemin mezarını nerede olduğunu araştırdık. Sonunda mezarını Teşvikiye’de bulduk.” Graebner’in Almanya’dan Türkiye’ye dedesinin...