06 / 05 / 2024

özel yapılar

özel yapılar

Binalar yapılarına göre, bulundukları bölgeye göre çeşitlilik gösterebiliyor. Buna göre bina çeşitleri nelerdir? Yanıtı haberimizde...

İstanbul'un en güzel yapılarından Kuşkonmaz Camii'nde skandal!

Üsküdar'da bulunan ve Mimar Sinan'ın en güzel eserleri arasında yer alan Kuşkonmaz Camii de denilen Şemsi Paşa Camii'nde çalışmalara başlandı. Camiinin yalı cami olma özelliğini ve orijinalliğini yok edecek yol yapımı çalışması tepki çekti.

Salda Gölü'nde mevzuata aykırı tüm yapılar yıkıldı!

Sit alanları, özel çevre bölgeleri, doğal ve ekolojik alanlar gibi devlet koruması altına alınan 40 ayrı şehirdeki bölgelerde, 6 bin 755 kaçak yapı olduğu belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Salda'da "Mevzuata aykırı tüm yapılar yıkıldı" dedi.

Balat’ta bulunan sivil mimarlık örneği yapıların cepheleri yenileniyor!

Fatih ve İstanbul’un en özel ve güzel noktaları arasında yer alan Balat’ta bulunan sivil mimarlık örneği yapıların cepheleri yenileniyor.

Mogan Gölü çevresindeki kaçak yapılar yıkıldı!

Ankara'da özel çevre koruma alanı kapsamında olan Mogan Gölü'nün yanındaki kaçak yapılar yıkıldı. Göl kenarındaki kulübe ve konteynerler de kepçelerle taşındı. 

Gümüşhane yaylalarındaki kaçak yapılar yıkılıyor!

Gümüşhane İl Özel İdaresi ekipleri, kanuna aykırı inşa edildiği tespit edilen yapıların temel inşaatlarında yıkım, ev yapmak için açıldığı belirlenen çukurlarda ise kapatma çalışması yapıyor...

Rize Fırtına Vadisi'nde kaçak yapılar yıkılıyor!

Rize'nin Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçelerinde, İl Özel İdaresince, Fırtına Vadisi'nde bulunan kaçak yapılar hakkında yıkım kararı alındı. Alınan  kararın ardından yıkımların gerçekleştirilmesi için çalışma başlatıldı.

TOKİ Kuzey Ankara projesinde metruk yapılar için yıkım kararı!

Ankara Büyükşehir Belediye Özel Projeler ve Dönüşüm Dairesi Başkanlığı tarafından Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi sınırları içinde kalan metruk yapılar için yıkım kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. 

TOKİ Kuzey Ankara projesinde metruk yapılar kaldırılıyor!

Ankara Büyükşehir Belediye Özel Projeler ve Dönüşüm Dairesi Başkanlığı tarafından Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi sınırları içinde kalan metruk yapıların kaldırılacağı açıklandı.

Aslı Ceylan Öner: Tarihi yapılar kent ekonomisini besliyor!

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aslı Ceylan Öner, tarihi yapıların insanlığın dünyadaki en büyük ayak izlerini oluşturduğunu belirtti.

Kıyı yapıları için kullanma izni verilecek!

Hazine'nin özel mülkiyetindeki veya devletin tasarrufu altındaki yerlere yeni yapılacak yat limanları ve yatlara, özel teknelere hizmet verecek kıyı yapıları için en fazla 30 yıla kadar irtifak hakkı/kullanma izni verilecek.

Eminönü'ndeki eski yapıların turizm alanına dönüşmesi onaylandı mı?

EMİNÖNÜ’nde bulunan en güzel sivil mimari örneği evler ve tescilli hanları turizm alanına dönüştürülecek. Tarihi hanları ve eski yapıları “ev pansiyonlarına” dönüştüren karar kabul edildi.

Karşıyaka'da kaçak yapılar yıkılıyor!

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, kent genelindeki kaçak, ruhsata aykırı ve can güvenliğini tehdit eden yapıların yıkımı veya zararsız hale getirilmesi için mücadele eden Karşıyaka Belediyesi, özel ekip kurdu.

Muhtarlık izni ile yapılabilecek yapılar!

Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarında yapı yapılabilmesi için ilgili köy ihtiyar heyetince verilen yazılı izin olarak tanımlanıyor. Peki, muhtarlık izni ile yapılabilecek yapılar nelerdir? İşte yanıtı...

özel yapılar Haberi

özel yapılar

Bina çeşitleri nelerdir?

Yapı niteliği taşıyan binalar birçok özellik göz önünde bulundurularak çeşitlere ayrılabiliyor. Buna göre bina çeşitleri, gereçlerine göre, bulundukları yere göre, sürekliliğine göre, hizmet amaçlarına göre, mülkiyet türüne göre, taşıyıcı elemanlarına göre, inşaat aşamalarına göre ve yapının elemanlarına göre sınıflandırılıyor.


Bina çeşitleri..

1- Gereçlerine Göre Sınıflandırma

* Kerpiç yapılar   

* Ahşap yapılar 

* Hımış yapılar

* Yarım kargir yapılar

* Kargir yapılar

* Betonarme yapılar

* Çelik yapılar


2- Bulundukları Yere Göre Sınıflandırma

* Alt yapılar yol su kanalizasyon köprü ve diğer zemin seviyesi altında kalan yapılar

* Üst yapılar zemin seviyesi üzerinde kalan tüm yapı kesimleri


3- Sürekliliğine Göre Sınıflandırma

* Geçici yapılar kısa süreyle ve hizmet amacıyla yapılan şantiye baraka depo v.s. yapılar

* Sürekli yapılar kalıcı olarak yapılan ve kendisinden hizmet eklenen yapılar


4- Hizmet Amaçlarına Göre Sınıflandırma

* Konutlar müstakil...