19 / 05 / 2024

Palmira kenti restore edilecek mi

Palmira kenti restore edilecek mi

Birinci ve ikinci yüzyılda yaşamış birçok medeniyetin kesiştiği Palmira kenti, antik harabelerle dolu. Suriye Antikçağ Yapıtları ve Müzeler Direktörü Mamoun Abdülkerim’e göre, onarım ekibi, yeniden Suriye’nin eline geçen kentte onarıma başlamaya hazır.

Patara Antik Kenti'nin simgesi kent kapısı restore ediliyor!

Patara Antik Kenti'nin, 19 metre genişliğinde, 10 metre yüksekliğindeki 2 bin senelik olduğu tahmin edilen ve su aktarma göreviyle dünyada emsalsiz olduğu bildirilen kent kapısında, restorasyon çalışmaları yapılıyor.

Muğla'daki Hanımağa Evi restore edilecek!

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 3 bin 500 yıllık Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Cumhuriyet dönemi "Hanımağa Evi", ustalar tarafından hazırlanan özel harçla kaşık kaşık işlenip, restore ediliyor.

Antalya Perge Stadyumu restore edilecek!

Antalya'da, Perge Antik Kenti'ndeki 12 bin kişilik Perge Stadyumu,orijinaline uygun restore edilecek. Perge Stadyumu, Anadolu'nun en büyük antik stadyumlarından biri.

Palmira Antik Kenti'ndeki yıkım görüntülendi!

Rusya Savunma Bakanlığı, Palmira Antik Kenti'ndeki yıkımı görüntüledi. IŞİD tarafından ele geçirilen yerde Tetrapylon anıtını ile Roma tiyatrosunun ön cephesi tamamen yıkıldı.

Suriye'deki Palmira Antik Kenti yıkıldı!

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Suriye'deki Palmira Antik Kenti'nin bir kısmı IŞİD tarafından yıkıldı.

Muğla Stratonikeia Antik Kenti restore ediliyor!

Muğla'nın Yatağan ilçesinin batısında Eskihisar köyü sınırları içinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları devam ediyor.

Efes Antik Kenti'ndeki mozaikler restore edildi!

Efes Antik Kenti'nde bulunan Yamaç Evler 2'deki mozaikler, düzenlenen kurs kapsamında restore edildi.

Makedonya Kebir Mehmet Çelebi Camii restore edildi!

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan ve 1963 depreminde hasar gören Kebir Mehmet Çelebi Camii Türkiye'nin de desteğiyle restore edildi.

Mersin Akkale Antik Kenti restore edilecek!

Mersin'in Erdemli ilçesinde, millattan önce 4. yüzyılda zeytinyağı ihraç merkezi olan Akkale Antik Kenti'nin restorasyonu ve çevre düzenlemesi için proje hazırlığına başlandı.

Suriye'deki Palmira kentinde restorasyon başlıyor!

Birinci ve ikinci yüzyılda yaşamış birçok medeniyetin kesiştiği Palmira kenti, antik harabelerle dolu. Suriye Antikçağ Yapıtları ve Müzeler Direktörü Mamoun Abdülkerim’e göre, onarım ekibi, yeniden Suriye’nin eline geçen kentte onarıma başlamaya hazır.

Antalya Aksu'daki Ağalar Cami restore edildi!

Antalya'nın merkez Aksu ilçesinde 1800'lü yılların başlarında Perge Antik Kenti'nin taşları kullanılarak inşa edilen Ağalar Cami, restore edilerek ibadete açıldı.

Stratonikeia Antik Kenti restore edilecek!

Muğla'nın Yatağan ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında 2015 yılında 202 eser ortaya çıkarıldı, "Batı Caddesi"nde de erken Bizans dönemine ait 40 mezar bulundu.

Muğla Şaban Ağa Camii restore edilecek!

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Osmanlı dönemine ait Şaban Ağa Camisi, restore edilecek. Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan caminin restorasyon çalışmalarına ileriki günlerde başlanacak.

Palmira kenti restore edilecek mi Haberi

Palmira kenti restore edilecek mi

Suriyeliler Palmira’ya Çöl İncisi adını vermiş. Birinci ve ikinci yüzyılda yaşamış birçok medeniyetin kesiştiği Palmira kenti, antik harabelerle dolu. Ancak son on ay içinde IŞİD militanları kentteki mezarları yağmaladı, antik harabeleri ve tapınakları dinamitle patlattı. Birleşmiş Milletler bunu bir savaş suçu olarak tanımladı.


Ancak yeni fotoğraflar, büyük hasar alan kentin hala ayakta olduğunu gösteriyor.


Suriye Antikçağ Yapıtları ve Müzeler Direktörü Mamoun Abdülkerim’e göre, onarım ekibi, yeniden Suriye’nin eline geçen kentte onarıma başlamaya hazır.


Birleşmiş Milletler’in kültürel mirası koruma kurumu UNESCO’nun, Palmira’yı ziyaret ederek, yapılması gerekenleri belirlemesi planlanıyor. Abdülkerim, Suriye hükümetinin Palmira’nın yeniden militanların eline geçmesini önlemek için çok sıkı güvenlik önlemleri almasını bekliyor ve Palmira üzerine çöken kabusun bittiğini söylüyor.


Hasar görmüş anıtları onarmaya kararlı olduklarını söyleyen Abdülkerim, kültür mirasını koruma mücadelesi veren...