23 / 12 / 2024

Antalya Aksu'daki Ağalar Cami restore edildi!

Antalya Aksu'daki Ağalar Cami restore edildi!

Antalya'nın merkez Aksu ilçesinde 1800'lü yılların başlarında Perge Antik Kenti'nin taşları kullanılarak inşa edilen Ağalar Cami, restore edilerek ibadete açıldı.



Antalya'nın merkez Aksu ilçesinde 1800'lü yılların başında Perge Antik Kenti'nin taşları kullanılarak inşa edilen Ağalar Cami, restore edildi.


Perge Antik Kenti'nden alınan ve bazılarının üzerinde antik döneme ait yazıların yer aldığı taşlar kullanılarak inşa edilen Ağalar Cami, yıllar içinde kullanılamaz hale geldi.


Kubbesi çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalan, duvarları arasında boşluklar oluşan caminin temelinde de kayma olduğu belirlendi.


Aksu Belediyesinin girişimleri, Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin de destekleriyle restore edilen caminin kubbesi ise aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmek zorunda kalındı.


Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, AA muhabirine, ilçelerinin tarımı ve kültürü kadar Perge Antik Kenti başta olmak üzere tarihi yapılarıyla ön plana çıktığını söyledi.


Tarihi eserlere gereken önemi verdiklerini ve sahip çıktıklarını anlatan Şahin, bu kapsamda Ağalar Cami'de de gerekenin yapılması için girişimlerde bulunduklarını ifade etti.


Camide kullanılan malzemelerin zamanında Perge'den alındığını dile getiren Şahin, "Bölgenin en eski camilerinden ve sahip çıkılması gereken yerlerden biriydi. Müze görevlilerimiz, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz, belediye çalışanlarımızla hareket ederek, hızlı ve dikkatli çalışma sonucu işi tamamladık" dedi.


- "Türkiye'de sayılı camilerden biri"


Restorasyon uzmanı yüksek mimar Ersin Yasin Öztürk ise Ağalar Cami'nin, 1800'lü yıllarda tamamen Perge Antik Kenti'nden getirilen taşlar ve çok iyi işçilikle yapıldığını belirtti.


Özellikle yapının içindeki mihrap ve dışındaki mihrabiye, kapı girişi ve pencerelerin, Perge'deki önemli yapılardan devşirilen taşlarla tamamlandığını kaydeden Öztürk, sonraki yıllarda camide statik problemler ortaya çıktığını ve büyük çatlakların oluştuğunu bildirdi.


Restorasyonda statik problemlerin giderildiğini, hasarın onarıldığını ve camiye son şeklinin verildiğini anlatan Öztürk, şöyle konuştu:


"Perge'deki yapılarda kiriş olarak kullanılan ve üzerinde halen Latince yazıtları bulunan Roma dönemi bloklarının korunması için gerekli çalışmalar yapıldı. Yapının içinde sıva altında kalan bazı pencereler, korniş olarak kullanılmış profilli yapı blokları ortaya çıkarıldı. Bunların da çalışmaları tamamlandıktan sonra çevre düzenlemesi gerçekleştirildi."


- "200 yıl daha kullanılabilecek"


Caminin restorasyondan önce vahim durumda bulunduğuna dikkati çeken Öztürk, özenli çalışmaların ardından caminin en az 200 yıl daha rahatça kullanılabileceğini vurguladı.


Yapının özel, teknik ve malzeme açısından Türkiye'de sayılı camilerden olduğuna işaret eden Öztürk, "Caminin bu tarihi özellikleri göz önüne alındığında, acilen onarılması gerekiyordu" dedi.


- Köy köy gezerek kiremit toplandı


Aralık 2014'teki ihaleyle caminin restorasyon işini üstlenen firmanın müdürü Doğan Ünsal da titiz çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.


"Amacımız restorasyon yapmaktı, yeni bir cami değil" ifadesini kullanan Ünsal, şunları kaydetti:


"Kubbe yarılmıştı ve düşmek üzereydi ki söküp yeniden yapmak gerekiyordu. Bunu yaparken de üzerindeki kiremitleri yeni almaktan ziyade, Antalya'nın belli ilçelerinde tespit ettiğimiz, buradaki özgün kiremitlere uygun kiremit nerede varsa, tek tek, köy köy gezip toplayarak, kubbede kullandık. Severek yaptık bu işi. Restorasyon işinin sadece para demek olmadığını düşünüyoruz. Gönüllü de olunmalı."


AA


Haber Milat Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


ANTALYA'NIN merkez Aksu ilçesinde, Perge Antik Kenti'nden alman ve bazılarının üzerinde antik döneme ait yazıların yer aldığı taşlar kullanılarak inşa edilen Ağalar Cami yapılan restorasyonun ardından eski yüzüne kavuştu. 


Yıllar içinde kullanılamaz hale gelen caminin kubbesi çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı, duvarları arasında boşluklar oluştuğu ve temelinde kayma olduğu belirlendi. Aksu Belediyesinin girişimleri, Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin de destekleriyle restore edilen caminin kubbesi ise aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edildi. 


200 yıl daha kullanılabilecek Camide kullanılan malzemelerin Perge Antik Kenti'nden alındığını dile getiren Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, "Ağalar Camisi, bölgenin en eski camilerinden biriydi. Müze görevlilerimiz, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz, belediye çalışanlarımızla hareket ederek, hızlı ve dikkatli çalışma sonucu işi tamamladık" dedi. Caminin restorasyondan önce vahim durumda bulunduğuna dikkat çeken Restorasyon uzmanı yüksek mimar Ersin Yasin Öztürk ise, özenli çalışmaların ardından caminin en az 200 yıl daha kullanılabileceğini vurguladı.


Milat


Geri Dön