19 / 05 / 2024

Planlama alanı

Planlama alanı

Plan yapımına dair esaslar nelerdir? Sorusunun yanıtı, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik kapsamında yer alıyor. İşte yönetmelik kapsamındaki çevre düzeni planı yapımı esasları ile ilgili hükümler...

İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı imar uygulaması askıda!

İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı, 1. 2. ve 3. Etap Planlama Sahasına İlişkin 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 18. Maddesi Hükümlerince Hazırlanan İmar Uygulamasına Ait Askı Tutanağı yayınlandı.

Turizm merkezlerinde planlama ve uygulamaya ilişkin yönetmelikte değişiklik!

Turizm merkezlerinde planlama ve uygulamaya ilişkin yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, turizm tesis alanı kullanımları için maksimum yatak kapasitesi belirlenmesi esas olacak.

Kanal İstanbul'a hazırlık! 5.7 milyon metrekare alana 45 bin nüfus!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Başakşehir’deki 5.7 milyon metrekare büyüklüğündeki alan, Kanal İstanbul projesi için konut, otel, çarşı, çok katlı mağaza inşa etmek üzere “özel proje alanı” olarak düzenlendi. Planlama alanında 45 bin kişilik nüfusun yaşaması tahmin ediliyor. 

Karşıyaka'da imar planı iptali!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi'nin ortak yaptığı ilçenin en büyük planlama alanındaki işlemler iptal edildi.

Kapadokya Alan Başkanlığı kuruluyor!

TBMM Genel Kurulunda, Kapadokya'nın tarihi, kültürel ve doğal dokusunun birlikte korunması, farklı kurumlara ait planlama yetkilerinin de kurulacak olan Kapadokya Alan Başkanlığında toplanmasını öngören kanun teklifinin üç maddesi daha kabul edildi.

Kapadokya Alan Başkanlığı kuruluyor!

AK Parti'li milletvekillerinin, Kapadokya'nın tarihi, kültürel ve doğal dokusunun birlikte korunması, farklı kurumlara ait planlama yetkilerinin kurulacak Kapadokya Alan Başkanlığında toplanmasını öngören kanun teklifi kabul edildi.

İstanbul'da 1,38 milyon metrekare yeni ofis alanı var!

Pamir & Soyuer Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2018 1. Çeyrek Raporu yayınlandı. Rapora göre; İstanbul ana ofis bölgelerinde, planlama ya da inşaat aşamasında yaklaşık 1,38 milyon metrekare yeni ofis alanı bulunuyor...

Antalya Otogar alanına yeni emsal!

Antalya Otogar alanında yargıya taşman ticari ve konut alanına ilişkin planlama yeniden plan değişikliği yapıldı.

Karabağlar'da riskli alan planı krizi!

İZMİR'in Karabağlar ilçesinde 540 hektarlık alanın 2013'te riskli alan ilan edilmesiyle başlayan planlama, tapu ve kentsel dönüşümü krizi büyüdü. Karabağlar Mahalleler Birliği üyeleri, imar planlarına askı süresi içinde 400 itiraz dilekçesi verdi.

Antalya Döşemealtı'ndaki hal alanı, iş merkezi oluyor!

Antalya Büyükşehir Belediyesi, örnek bir işbirliğiyle yeni otogar projesi için mülkiyetindeki alanı kendisine devreden Döşemealtı Belediyesi’ne planlama jesti yaptı. Kullanım hakkı Büyükşehir Belediyesi’nde olan 100 dönümlük hal alanı, toplu iş merkezi olarak yeniden planlandı.

Ceyhan Belediye Meclisi Mayıs toplantısında imar konuşuldu!

Adana Büyükşehir Belediye Meclisinin 13 Şubat 2015 tarih ve 69 sayılı karar ile onaylanan söz konusu planlama alanının 1/1000’lik uygulama imar planı değişikliği görüşülerek oy birliğile Büyükşehir belediye meclisine gönderildi.

Aselsan demiryolu alanında Indra ile işbirliği yapacak!

Türkiye'nin en büyük savunma sanayi şirketi Aselsan, demiryolu alanında planlama, trafik yönetimi, sinyalizasyon ve kontrol sistemleri projelerinde, yurtiçi ve dünya pazarlarında işbirliği yapılması için Indra şirketiyle anlaşma imzaladı.

Torbalı Karakuyu'da 100 hektarlık alanın imar sorunu çözülecek!

Girişimcilerin çekim merkezi olmayı başaran Torbalı'da mermer sanayisinin yoğunlaştığı Karakuyu Bölgesi'nde toplam 100 hektarlık alanın imar sorununu çözecek planlama çalışmalarında sona gelindi

Planlama alanı Haberi

Planlama alanı

Plan yapımına dair esaslar nelerdir?

Çevre düzeni planı sınırları, yönetsel, mekansal ve işlevsel bütünlük arz eden bir veya birden fazla il sınırları bütününü veya bir kısmını kapsayacak şekilde belirlenir.


Planlar, ilgili kurum ve kuruluşlarla ve plan kapsamındaki ilgili idarelerle işbirliği sağlanarak Bakanlıkça yapılır veya yaptırılır. Bakanlık, plan yapım işini Bakanlıkça belirlenen planlama sınırı içerisinde kalan ilgili idarelere devredebilir.

Kentsel gelişme alanı ihtiyacının büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alan sınırları dışında karşılanma gereği halinde, kent bütününü, kentsel gelişme alanını ve bu alanlarla bütünlük gösteren alanları kapsayan çevre düzeni planları, Bakanlığın koordinasyonu altında, ilgili büyük şehir belediyesi ve valilikçe ortaklaşa yapılır.


Çevre düzeni planları Bakanlıkça onaylanarak yürürlüğe girer.

Onaylı planlar, plan kapsamında bulunan ilgili idarelere ve ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilir. Planlar, ilgili idarelerce bir...