28 / 04 / 2024

Sebepsiz zenginleşme dava açma süresi

Sebepsiz zenginleşme dava açma süresi

Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının mal varlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Peki, sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır? Dava nerede açılır?

Teknoloji devine bir şok daha! 50 milyon dolarlık dava açıldı

Apple'ın tespit edilen kusurlu MacBook klavyeleriyle ilgili tüketici iddialarını çözüme kavuşturan 50 milyon dolarlık toplu dava anlaşması onayladı.

EYT yeni gelişme! On binlerce emekli adayına mahkeme yolu gözüktü

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi için son dakika gelişmeleri milyonlarca kişi tarafından merak edilmekte. EYT'de yeni bir gelişme oldu. Yasanın yürürlüğe girmesiyle on binlerce kişinin EYT’li olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’ya dava açabileceği belirtiliyor. İşte detaylar...

Akiş GYO'nun Kadıköy arsasının davasıyla ilgili yeni gelişme!

Akiş GYO'nun Kadıköy Erenköy'deki taşınmazıyla ilgili açılan davada yeni gelişme yaşandı. T.C. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi'nin 2019/1239 sayılı ısrar (direnme) kararı bozuldu. 

Yapı Kredi Koray GYO'nun sözleşme feshi davasında yeni gelişme!

Teknik Yapı Denetim Limited Şirketi tarafından sözleşmesinin feshi nedeniyle Yapı Kredi Koray GYO'ya karşı açılan dava ile ilgili yeni gelişme yaşandı. Dava şirket lehine kesinleşti. 

İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin ÇED raporuna dava açılmasına tepki!

Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından İzmir'de hayata geçecek Çiğli ve Narlıdere bölgelerini birleştirecek olan İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin ÇED raporuna dava açılmasına tepkiler gösterildi.

İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin ÇED raporuna dava açıldı!

Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Çiğli ile Narlıdere ilçelerini birleştirecek "İzmir Körfez Geçişi Projesi"nin yapımına olanak sağlayacak "ÇED olumlu raporunun iptali" için iki ayrı dava açıldı.

Akmerkez GYO dava gelişme bildirisini yayınladı!

Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından bugün Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamada Akmerkez GYO dava gelişme bildirisini yayınladı.

Akmerkez GYO dava gelişme bildirisini yayınladı!

Akmerkez GYO Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından bugün Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamada Akmerkez GYO dava gelişme bildirisini yayınladı.

Deniz GYO'dan ortaklık aleyhine açılan dava hakkında açıklama!

Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, aleyhine açılan Kat Mülkiyeti Kanunundan Kaynaklanan (Ortak Gider Alacağına İlişkin İcra Takibine İtirazın İptali İstemli) dava ile ilgili yeni gelişme olmadığını açıkladı.

Yavuz Altop: Yatırımcıya değil, tüketiciye cesaret lazım!

Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop, "Vatandaş zaten borçla evini alıyor, kendimi bir eve atayım da ileride mobilya değiştiririm diyor. Öyle bir zenginleşme yok. Bir de evler küçük küçük. Eşyalar küçülüyor ve birden çok işe yarayacak. " dedi.

Yapı Kredi Koray GYO'nun sözleşme feshi davası 27 Ekim'de!

Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., Yapı Denetim Firmasının sözleşmesinin feshi nedeniyle açılan davaya ilişkin Yargıtay 23. Hukuk Dairesi bir sonraki dava gününü 27 Ekim 2016 olarak belirledi. Şirket söz konusu dava hakında yeni bir gelişme olmadığını KAP'ta açıkladı.

Atakule GYO'dan dava gelişme açıklaması!

Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından bugün Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda yapılan açıklamaya göre Atakule GYO dava gelişme açıklamasını yayınladı.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi sebepsiz zenginleşme!

Bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşme, sebepsiz zenginleşme oluyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi sebepsiz zenginleşme davası ne zaman açılır?

Sebepsiz zenginleşme dava açma süresi Haberi

Sebepsiz zenginleşme dava açma süresi

Sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır?

Borçlar Kanunu gereğince sebepsiz zenginleşme, kanundan doğan borçlar arasında yer alıyor. Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının mal varlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor.


Bu yükümlülük, özellikle zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğuyor.


Ancak borçlanmadığı edimi kendi isteğiyle yerine getiren kimse, bunu ancak, kendisini borçlu sanarak yerine getirdiğini ispat ederse geri isteyebiliyor.


Peki, sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır? Sebepsiz zenginleşme davası nerede açılır?


Sebepsiz zenginleşme davasında yetki davalının ikametgahı olan yer mahkemesinde oluyor. Ancak, davalı Tüzel kişi ise, şubenin işlemlerinden kaynaklanmışsa, şubenin bulunduğu yer mahkemesi de yetkili oluyor.


Zamanaşımı süresi

Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem hakkı, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde...